V tištěném vydání též najdete:
MNOHO DALŠÍHO

RAPORT logo
Internetové vydání spravuje firma TComp, spol. s r.o.,

( Základní informace o týdeníku )
( Představení redakce )
( Ceník inzerce v tištěném vydání )
( Objednávky inzerce )
(
Objednávka : Katalog služeb )
( Informace o reklamě )

--ROČNÍK 13  *  ČÍSLO 20

ÚTERÝ 20. KVĚTEN  2003

Internetové vydání--

[ Zpět na aktuální číslo ]

V internetovém vydání NAJDETE:

 

V Lánech přivítali v den 80. výročí úmrtí manželky T.G. Masaryka Livii Klausovou

HOLD CHARLOTTĚ MASARYKOVÉ

L Á N Y . V úterý 13. května 2003 se v odpoledních hodinách shromáždili v budově muzea TGM v Lánech vzácní hosté, aby vzpomněli na ženu našeho prvního prezidenta. Od její smrti ten den uplynulo osmdesát let. Bylo to setkání historické. Začali jsme, konečně, splácet dluh ženě, která nejen doprovázela T.G. Masaryka v dobrém i zlém, ale také ženě, matce pěti dětí, symbolu mateřství. Na její počest byl zaveden před osmdesáti lety Svátek matek, který se slavil vždy druhou neděli v květnu. Po nástupu komunistů byl zrušen a po převratu v roce 1989 jsme se opět k tradici vrátili.


Slavnostní ráz setkání byl korunován koncertem Kociánova kvarteta, které zahrálo skladby Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka.

Marie Procházková

 


 

Radní změnili ceník - první půlhodina za 5 Kč

„Pětikoruna“ ucpala náměstí

R A K O V N Í K. Dýmající kolona vozidel přes celé náměstí od budovy Policie až k budce výběrčího. Přehřáté motory, sluncem rozpálené kabiny, nadávky řidičů nad zhruba půlhodinovým zdržením, na jehož konci čeká nemilé překvapení v podobě pětikorunového poplatku za první půlhodinu parkování. Velmi ostrá kritika občanů na adresu radních. Takové bylo pondělí 19. května, kdy jinak poklidné Husovo náměstí připomínalo pražskou Letnou.

Pavel Sklenička

 


 

Chlapec vypadl z třetího patra

R A K O V N Í K (peg). Jedenáctiletý chlapec přepadl ve středu přes zábradlí schodiště ve třetím patře domu ve Fojtíkově ulici, při pádu si způsobil těžké poranění hlavy. V pět hodin odpoledne ho přepravil vrtulník do motolské nemocnice. Ve středu kolem čtvrt na pět zavolal anonym do rakovnické nemocnice, že před domem ve Fojtíkově ulici leží jedenáctiletý J. H. a má těžce poraněnou hlavu. Lékařka, která se záchrankou na místo přijela, konstatovala, že zranění je natolik vážné, že je třeba chlapce co nejrychleji přepravit do pražské nemocnice. „Při šetření na místě policisté zjistili, že chlapec přepadl přes zábradlí schodiště ve třetím patře až do suterénu domu. Zároveň nezjistili možné cizí zavinění,“ říká rakovnický  policejní mluvčí René Černý. Případ je v šetření.

 


 

Z Maxu bude obchodní dům

R A K O V N Í K (slv). Jak jsme již informovali, před dvěma měsíci vyhrála výběrové řízení na pronájem klubu Max (bývalý Osvěťák) akciová společnost Hedis. Nabídla městu měsíční nájemné 50 tisíc korun a příspěvek na poloviční úhradu opravy fasády domu.

 


 

Lékárenská pohotovost v Kladně

R A K O V N Í K / K L A D N O (bed). Podle informace, kterou našemu listu poskytla majitelka lékárny U Parku s.r.o. PharmDr. Darina Svobodová, rozhodl Středočeský krajský úřad o tom, že lékárenské pohotovosti budou zajišťovány pouze ve čtyřech městech kraje, a to v Kladně, Kolíně, Příbrami a Mladé Boleslavi. V každém z těchto měst je vyčleněna jedna pohotovostní lékárna. Pacienti z okresu Rakovník tedy budou muset v případě nutnosti navštívit některou z těchto lékáren.

 


 

Povodně stále bez peněz

P R A H A  (bed). Středočeskému kraji se stále nedostávají finanční prostředky na likvidaci následků loňských povodní. Krajský úřad Středočeského kraje eviduje 3 530 žádostí předložených 60 obcemi na opravy bytového fondu po loňských povodních. Škody vyčíslené v těchto žádostech činí 1 035 978 000 Kč. 

 


 

Nedobytných 700 tisíc korun

R A K O V N Í K  (ps). Město Rakovník přišlo o více jak sedm set tisíc korun. Úřadu se totiž nepodařilo vybrat od některých firem poplatky z výherních hracích automatů, a to mnohdy i zpětně za několik let. Firmy se mezitím ocitly v likvidaci, v některých případech není známo současné sídlo nebo adresa, kde by se nacházel majetek firmy. Městská rada tak byla nucena schválit téměř tři čtvrtě milionu korunu jako nedobytné pohledávky.

 


 

Dopustilo se město trestného činu?

R A K O V N Í K / P R A H A (bed). Není vyloučeno, že instalací závory na vjezdu a výjezdu z Husova náměstí se město Rakovník dopustilo trestného činu. Připouští to Mgr. Aleš Buriánek z právního oddělení České lékařské komory, na kterou se obrátil s dotazem dětský lékař MUDr. Ivan Šretter.

 


 

Ředitelem nemocnice Ing. Michal Stehlík

R A K O V N Í K  (bed). Rakovnická nemocnice s poliklinikou zná už jméno svého nového ředitele. Stane se jím Ing. Michal Stehlík. Rozhodlo o tom na svém středečním zasedání zastupitelstvo Středočeského kraje. Podle tiskového mluvčího SKÚ Ing. Martina Krafla byl Ing. Michal Stehlík vybrán odbornou komisí SKÚ ze čtyř uchazečů na základě předloženého projektu a ústního pohovoru. Dá se předpokládat, že krajský zdravotní rada Ing. Miroslav Petrík oficiálně jmenuje nového ředitele rakovnické nemocnice v nejbližších dnech.

 


 

RaJa přestává zabíjet

R A K O V N Í K  (bed). Zrušení porážek vepřů a značné utlumení porážek hovězího dobytka společnosti RaJa od začátku letošního roku - to je zřejmě příčina fám, které říkají, že jedna z největších rakovnických společností končí svoji činnost.

 


NEJZAJÍMAVĚJŠÍ INFORMACE Z OKRESU RAKOVNÍK NAJDETE JAKO KAŽDÝ TÝDEN
NA STRÁNKÁCH TÝDENÍKU RAPORT

 

 

  V tištěném vydání tento týden naleznete

 

Podnik RAKO slaví 120 let činnosti

Umění rakovnických keramiků se klaněli nejen v Evropě, ale i v zámoří.

Čtěte na str. 4

 

Během oslav se na návsi odehrály tři tragédie

Na výstavě hasičské techniky ve Zbečně byly k vidění staré stříkačky i nejmodernější hasičská auta.

Čtěte na str. 9

Redlův luxusní bramborník

Valašský písničkář ve velmi uvolněném duchu přednesl jeden z nejlepších letošních koncert. v KC.

Čtěte na str. 10

 

 Glosář

Automaty vyhrály nad úřadem

Nedávno se starosta Rakovníka Zdeněk Nejdl pozastavoval nad činností úřadu, který nedokázal vybrat od místních firem několik stovek tisíc korun za reklamy na veřejných prostranstvích za rok 2001. Problémy s výběrem tohoto druhu poplatku se odrazily i v roce 2002, kdy se úřad vybírat pro jistotu raději ani nepokoušel. „Bordel, bordel, bordel,“ komentoval situaci starosta. A je tady další šlendrián. Tentokrát s poplatky za výherní hrací automaty. Ročně z nich proudí do městského rozpočtu zhruba 1,8 milionu korun. Tedy proudily by, kdyby je úřad vybíral důsledně. Což se ale nedaří. Nedobytné pohledávky jdou tentokrát do sedmi set tisíc. Zarážející při tom je, že dluhy se hromadily několik let. To znamená, že úřad nechal v příslušném kalendářním roce „vyhrávat“ na automatech i podnikatele, kteří neměli zaplaceno z loňska, předloňska a předpředloňska. Neplatili, a přesto provozovali. Až se ucho utrhlo. Bohužel to městské. Sečteme-li nevybrané poplatky z reklam s pohledávkami za automaty, jsme někde na půl druhém milionu korun. Pro mnohé z daňových poplatníků částka představující celoživotní úspory. Ještě že jde jen o městské peníze, takže se to v tom balíku jiných průšvihů vytratí.

Pavel Sklenička


 

 Tiskovka

Méně přechodů pro chodce

RAKOVNÍK (ps). Zavedení absolutní přednosti na přechodech pro chodce přivedlo odbor dopravy k inventuře míst pro přecházení komunikací. Posuzovala se bezpečnost a případná nadbytečnost. Výsledkem je návrh na zrušení pěti přechodů a vybudování jednoho nového. Zpráva konstatovala, že chodci mohou ve městě překonávat vozovky na celkem 40 přechodech. Tam, kde jsou příliš blízko u sebe nebo na nepřehledných místech, odbor dopravy navrhuje zrušení. To platí např. pro přechod před bývalým okresním úřadem na Sekyře, na křižovatce u soudu, v Lišanské ulici, v Plzeňské nad křižovatkou s Malinovského ulicí a v Nádražní u přechodu blíže k budově bývalého školského úřadu. Nový přechod by měl vzniknout v Kuštově ulici.

Z platů na pohádky

RAKOVNÍK (ps). Finanční odbor našel v rozpočtu města peníze na vydání pohádkové knížky o Rakovníku. Vydavatelský počin iniciovala ředitelka knihovny vyhlášením dětské literární soutěže. Poté, co se podařilo shromáždit obrovské množství nečekaně kvalitních prací, se rozhodla pro knižní vydání a vedení města její nápad podpořilo. Náklady spojené s vydáním knihy ve výši 281.000 korun radnice uhradí z prostředků původně určených na knihovnické mzdy. „Knihovnice, místo aby najaly na některé regionální činnosti brigádnice, zastaly tuto práci samy, a tak můžeme z takto ušetřených prostředků vydat knihu,“ popisuje starosta Ing. Zdeněk Nejdl. Knížka by měla spatřit světlo světa ještě do konce tohoto školního roku.

Tělocvična se závadami

RAKOVNÍK (ps). Minulý týden stavební firma Dřevostavby K+K předala městu stavbu nové tělocvičny při 1. ZŠ. Stavební odbor při tom napočítal několik desítek vesměs drobných závad. Přesto se 20. května uskuteční kolaudace. „Z větších věcí chybí spojovací krček a fasáda, což se objeví v kolaudačním zápise,“ popisuje starosta Nejdl. Co se týče konečné ceny díla, zatím platí nabídnutá částka z výběrového řízení, tj. 19,340.000 korun. Nyní se budou posuzovat více náklady a zvažovat možnost penalizace, které je dle smlouvy maximálně 10 % z ceny díla.

Romfest se slevou

RAKOVNÍK (ps). Občanské sdružení Romů ČR získalo od městské rady šedesáti procentní slevu z ceny nájemného pro pořádání akce Romfest. Za pronájem KC včetně dalších služeb tak zaplatí organizace vedená Štefanem Mihokem 10.920 Kč. Festival se uskuteční 21. června a město Rakovník Romy podpoří také řádně schváleným městským grantem, ve výši ….. Další nový příspěvek získá romský sportovní oddíl 1. FC Roma, který hodlá vyrazit na fotbalový turnaj do Nymburka a požádal město o pokrytí celkových nákladů na dopravu. Na místo 6258 Kč však rada uvolnila 2000 Kč.

Klientů přibylo

RAKOVNÍK (ps). Poté, co soukromá pečovatelská služba Peosta ukončila svoji činnost, získala Městská pečovatelská služba dalších 70 klientů. To se však nijak výrazně nepromítlo na nárůstu pracovníků. V současné době zaměstnává městská příspěvková organizace 21,7 pracovníků, což je o 1,7 pracovního úvazku více než dříve.

Peosta chce 300 tisíc

RAKOVNÍK (ps). Majitelka firmy Peosta, s níž město v loňském roce ukončilo spolupráci, podala k soudu již druhou žalobu. Tvrdí, že město s ní rozvázalo smlouvu neoprávněně a celkem požaduje náhradu škody ve výši 300 tisíc korun.

 

 

 

 

 

 

 

 


Své názory na témata z aktuálního i minulých vydání můžete zasílat na adresu redakce nebo elektronické pošty:
raport@raport.cz


 Předchozí vydání:

Ročník 13
rok 2003
                 

č.1(7.1.2003)
č.2(14.1.2003)
č3(21.1.2003)
č.4(28.1.2003)
č.5(4.2.2003)
č.6(11.2.2003)
č.7(18.2.2003)
č.8(25.2.2003)
č.9(4.3.2003)

č.10(11.3.2003)
č.11(18.3.2003)
č,12(25.3.2003)
č.13(1.4.2003)
č.14(8.4.2003)
č.15(15.4.2003)
č.16(22.4.2003)
č.17(29.4.2003)
č.18(6.5.2003)
č.19(13.5.2003)

 

Ročník 12
rok 2002
__________

č.2(8.1.2002)
č.3(15.1.2002)
č.4(22.1.2002)
č.5(29.1.2002)
č.6(5.2.2002)
č.7(12.2.2002)
č.8(19.2.2002)
č.9(26.2.2002)
č.10(5.3.2002)
č.11(12.3.2002)
č.12(19.3.2002)
č.13(26.3.2002)

č.14(2.4.2002)
č.15(9.4.2002)
č.16(16.4.2002)
č.17(23.4.2002)
č.18(30.4.2002)
č.19(7.5.2002)
č.20(14.5.2002)
č.21(21.5.2002)
č.22(28.5.2002)
č.23(4.6.2002)
č.24(11.6.2002)
č.25(18.6.2002)
č.26(25.6.2002)
č.27(2.7.2002)
č.28(9.7.2002)
č.29(16.7.2002)
č.34(20.8.2002)
č.36(3.9.2002)
č.37(19.9.2002)
č.40(1.10.2002)
č.41(8.10.2002)
č.42(15.10.2002)
č.43(22.10.2002)
č.44(29.10.2002)
č.45(5.11.2002)
č.46(12.11.2002)
č.47(19.11.2002)
č.48(26.11.2002)
č.49(10.12.2002)

Starší vydání naleznete v archívu  RAPORTU

Ročník 10
rok 2000
__________

Ročník 9
Rok 1999

__________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WB01439_.gif (2254 bytes)

Zajímavé informace z okresu Rakovník najdete i zde:

Oficiální server Rakovnicka
(http://www.rakovnik-info.cz)

WB01439_.gif (2254 bytes)

Vaše ohlasy a dotazy po stránce obsahové směřujte: e-mail: raport@raport.cz
Vaše ohlasy a dotazy po stránce internetového provedení směřujte: e-mail: tcomp@tcomp.cz

Příjem inzerce do tištěného vydání týdeníku Raport směřujte:
Týdeník RAPORT, Ottova 418, Rakovník, 269 01
Tel./fax: 313 512 601

Optimalizováno pro MS Internet Explorer 4.x a Netscape Navigator 4.x (rozlišení 800x600)
Design:
TComp, spol. s r.o., 1998