V tištěném vydání též najdete:
MNOHO DALŠÍHO

RAPORT logo
Internetové vydání spravuje firma TComp, spol. s r.o.,

( Základní informace o týdeníku )
( Představení redakce )
( Ceník inzerce v tištěném vydání )
( Objednávky inzerce )
(
Objednávka : Katalog služeb )
( Informace o reklamě )

--ROČNÍK 13  *  ČÍSLO 3

ÚTERÝ 21. LEDEN 2003

Internetové vydání--

[ Zpět na aktuální číslo ]

V internetovém vydání NAJDETE:

 


RAKOVNÍK
. Jednou z největších kulturních událostí uplynulého týdne bylo zcela určitě natáčení televizního pořadu Nikdo není dokonalý v Tylově divadle. Hlavní protagonista pořadu herec Jiří Krampol osobitým způsobem zasahuje do dramaturgie celého pořadu již před jeho začátkem. Více čtěte na straně 11. Foto Sláva Vaic

Foto Markéta Polívková

 


 

Pohotovost může zachránit jen zázrak 

RAKOVNÍK. Ve čtvrtek 16. ledna proběhlo v Nemocnici s poliklinikou Rakovník další jednání o tom, jak bude po 20. lednu zabezpečována v okrese Rakovník lékařská služba první pomoci (LSPP). Jednání byli kromě praktických lékařů a zástupců nemocnice přítomni také představitelé měst a obcí okresu, VZP a hlavně ředitel Územního střediska záchranné služby Středočeského kraje MUDr. Robert Zelenák. Ten byl krajským zdravotním radou Ing. Petríkem pověřen, aby projednal s praktickými lékaři zajištění LSPP v kraji.

Tomáš Bednařík

     


 

Zimní povodeň poničila cyklotrasu víc než srpnová katastrofa

Na kole též do Strašecí

RAKOVNÍK (ps). Odbor výstavby a investic připravuje podklady po vybudování dalších dvou cyklotras z Rakovníka do Nového Strašecí. „První stezka by měla vést z Rakovníka do Lužné, do Lužné nádraží a pak přes Louštín a nádraží Řevničov do Strašecí. Druhá směřuje kolem Bartoňského rybníka na Skelnou huť, přes Krásnou dolinu na Amálii a kolem Pilského rybníka přes Rudu až do Strašecí. To jsou trasy, které už se teď nechají projet, ale místy obsahují hodně těžké úseky. Proto připravujeme dokumentaci pro úpravy, které by právě tato problematická místa zkulturnily a stezky tak mohly sloužit i pro méně zdatné cyklisty,“ popisuje vedoucí odboru výstavby Milan Kotál.

 


 

Zahrádkáři kritizují městský úřad za porušení územního plánu

Tenis centrum, nebo zahrádky?

RAKOVNÍK. Městská rada zveřejnila záměr na odprodej pozemků o ploše 15 tisíc metrů čtverečních v sousedství areálu Tenis Centra Cafex. Vyhověla tak žádosti majitele, který má v úmyslu zařízení podstatně rozšířit. Problém je v tom, že na pozemcích je v současné době zhruba 60 zahrádek členů Českého svazu zahrádkářů a ti se nechtějí jen tak vzdát.

Pavel Sklenička

  


 

V sobotu se mohou prohřívat muži a ženy společně

V bazénu nová sauna

RAKOVNÍK. Již tento pátek bude zahájen provoz v nové sauně, jejímž provozovatelem je Údržba městských komunikací Rakovník v Městském bazénu. Novinkou tohoto zařízení je fakt, že se zde budou moci vždy prohřívat společně muži se ženami. A to v sobotu od 15 do 21 hodin. V ostatní dny bude mít do sauny přístup vždy pouze jedno pohlaví (ženy v úterý a pátek od 17 do 21 hod., muži v pondělí a čtvrtek od 17 - do 21 hod., ve středu od 16 do 21 hod. a v neděli od 15 do 21 hod.)

Tomáš Bednařík

 


 

V Brně potkali Medvěda

BRNO (ps). Město Rakovník se v jednom stánku společně s Berounem prezentovalo na veletrhu cestovního ruchu Region Tour v Brně. Výstava probíhala od čtvrtka do neděle a v pátek ji navštívili i starosta Zdeněk Nejdl a místostarosta Jan Švácha. „Město tu zastupovalo vlastně celý region, paní Křikavová, která expozici zajišťovala, měla s sebou celou řadu propagačních materiálů včetně nové Knihy o Rakovníku. Region Tour měl obrovskou návštěvnost, chvílemi tu byla doslova hlava na hlavě. Pro nás to byla příležitost pro setkání se starosty ostatních měst, ale i s dalšími zajímavými lidmi. Např. jsme tu hovořili s majitelem berounského pivovaru Medvěd s panem Mayerem, který před časem koupil v Rakovníku v Palackého ulici dům a chtěl zde postavit malý rodinný pivovar, ale pak se dlouho nic nedělo. Dozvěděli jsme se, že jeho záměr stále trvá, zpoždění způsobily informace o opětovném rozjezdu rakovnického pivovaru, ale nakonec se přece jen stavět bude. Pan Mayer dokonce přislíbil, že ještě letos by chtěl vybudovat alespoň pivnici,“ prozradil Jan Švácha.

 


 

Max dostal výpověď

RAKOVNÍK (ps). Město Rakovník neobdrželo první nájemné z Domu osvěty ve výši 20 tisíc za měsíc leden, které bylo dle smlouvy splatné předem k 31. 12. 2002. Proto městská rada schválila vypovězení nájemní smlouvy provozovateli Domu osvěty s měsíční lhůtou pro vystěhování.

Martin Šnajberk investoval před několika lety do domu osvěty zhruba 1,5 milionu korun a přeměnil jej na Club Max. Podle původní smlouvy měly být vložené prostředky postupně umořovány namísto nájemného. Rada však nalezla ve vyúčtování nedostatky a situaci využila ke změně smluvního vztahu, která je pro provozovatele méně výhodná, než původní smlouva. Když mělo dojít k první platbě nájemného, Šnajberk avizoval, že nebude schopen plnit nové podmínky smlouvy a navštívil v této věci starostu města. Než však stačil své představy konkretizovat písemně, městská rada rozhodla o výpovědi. Nájemce má nyní k poslednímu únoru provozovnu vyklidit a rada hodlá vyhlásí nový záměr na využití objektu.

 

 

 


NEJZAJÍMAVĚJŠÍ INFORMACE Z OKRESU RAKOVNÍK NAJDETE JAKO KAŽDÝ TÝDEN
NA STRÁNKÁCH TÝDENÍKU RAPORT

 

 

 

Do zlatého kočáru dvakrát nenasednete

 „V mládí jsem bývala spíš zakřiknutá, bavit lidi jsem se naučila až od Milana Chladila,“ říká Yveta Simonová.

Čtěte na str. 4

 

„Perličku na dně“ hledám v každém člověku

Novostrašecký starosta Jakub Kleindienst se narodil v pátek třináctého, rád zpívá a hraje squash.

Čtěte na str. 4

 

Rakovnický taneční pár skončil druhý

Sto pět párů z celé republiky se zúčastnilo v sobotu v KC Rakovník taneční soutěže Nezbedný bakalář.

Čtěte na str. 11

 


 

TISKOVKA

Letiště kolauduje

RAKOVNÍK (ps). V pátek 24. ledna v devět hodin dopoledne přivítá hudební klub Letiště první návštěvníky. Budou jimi členové kolaudační komise stavebního úřadu. V případě hladkého průběhu kolaudačního řízení se dveře nového zařízení otevřou znovu o týden později v pátek 31. ledna od 19 hodin. První akcí pro veřejnost by měly být oslavy deseti let od založení rakovnického souboru Zdavu, který si jako hosta přizval skupinu Jablkoň.

Se zuby do Kladna?

RAKOVNÍK (ps). Podle zatím neoficiální informace uvažuje Krajský úřad o tom, že by zubařskou pohotovost vyřešil úspornější formou než dosud. Stomatologové by podle tohoto návrhu měli sloužit v ambulanci k tomu vymezené na Kladně, kam by pacienti v případě potřeby dojížděli z nepoměrně větší spádové oblasti než dosud a kde by se střídali i stomatologové. Návrh má podle názoru zubních lékařů celou řadu nedostatků. Hlavně v počtu pacientů, které pohotovosti využívají. Např. v Rakovníku se prý jedná až o dvacet ošetření denně.

První přespolní do DPS

RAKOVNÍK (ps). Nová pravidla pro přidělování bytů v domě s pečovatelskou služnou umožňují podat žádost i starším lidem, kteří sice mají své potomky v Rakovníku, ale sami bydlí jinde. A tak se mezi žádostmi objevila přihláška ženy z Mokrovrat u Dobříše a další z Bělé pod Radbůzou. Na obě místa se vydali členové komise DPS, aby posoudili skutečné poměry a opodstatnění žádosti. V tuto chvíli není v DPS ani jedno volné místo, a tak se mohou uchazeči dostat pouze do seznamu žadatelů.

Málo na investice

RAKOVNÍK (ps). První nástin městského rozpočtu pro rok 2003 zatím radním mnoho radosti nedělá. V investicích zbývá po odečtení všech nutných nákladů pouhých 20 miliónů korun. To stěží postačí na rozpracované akce, jako je tělocvična u 1. ZŠ a opravy komunikací. Přesné znění rozpočtu bude veřejnosti předloženo na zasedání zastupitelstva, které se sejde …..

Peosta odložena

RAKOVNÍK (ps). Městská rada jak známo podala trestní oznámení na firmu Peosta s podezřením na spáchání trestného činu podvodu. Peosta totiž podle rady pobírala od města příspěvek na pečované osoby, i když některé byly v příslušné době hospitalizovány nebo dokonce již zemřely. Policie ale případ odložila, neboť se podvodné jednání nepodařilo prokázat. Protože však městu vznikla škoda na neoprávněně vyplacených příspěvcích, hodlá se městská rada domoci spravedlnosti občansko právní cestou.

Spor o sokolovnu trvá

RAKOVNÍK (ps). Soudní spor o práva trvalého užívání sokolovny trvá již několik let a zřejmě se hned tak konce nedočká. Tento týden se mají přímo v objektu, který je předmětem sporu, sejít zástupci města, TJ Sokol a TJ Lokomotiva, aby si upřesnili, o které místnosti Sokolové vlastně projevili zájem v nově pozměněné žalobě. Jejich právní zástupce totiž hovoří v návrhu nejen o hlavní ploše a Jandačově sále, ale též o bývalé šatně po levé straně sálu, bývalém bytě pro sokolníka v přízemí, o první buňce v přísálí a jakési první místnosti vedle kotelny vpravo. To je podle názoru soudce potřeba upřesnit přímo na místě.

Závory snad od března

RAKOVNÍK (ps). Starosta Ing Zdeněk Nejdl odhaduje, že nový parkovací systém se závorami by se na Husově náměstí mohl rozběhnout od 1. března 2003. „Nyní čekáme, až nabude účinnosti stavební povolení, a pokud nám budou přát klimatické podmínky, od března by systém mohl začít fungovat. Rada bude mít mezitím dostatek času na případné přehodnocení ceníku a zpracování připomínek. Nejdl si vyžádal informace ze Zlína, kde již firma Cross spustila podobně fungující systém.

 

Glosář

Zkouška zastupitelstva

Vedení města, rada i zastupitelstvo mají před sebou první zkoušku z dospělosti. Jejich předchůdci jim odkázali úžasný rébus: Městské zahrádky, nebo rozšíření soukromého sportovní areálu? Zdánlivě jednoduchá věta tázací obsahuje celou řadu podotázek a s mnohými z nich se možná při projednávání prodeje na zastupitelstvu setkáme. Poprvé v tomto volebním období se totiž bude jednat o prodeji rozsáhlejších městských pozemků. Takže první podotázky by se mohly rekrutovat z následujícího soudku: Má se město vůbec zbavovat pozemků v takto atraktivní lokalitě? A když, tak za jakou cenu? A když za cenu nižší, než tržní, jak ošetřit, aby byl nový sportovní areál skutečně využíván širokou veřejností. Ona využitelnost totiž velmi zásadně souvisí s cenami za pronájem. A pak jsou tady i další rizika z pohledu dlouhodobějšího vývoje. Jak ošetřit, aby se za pár let, až obyvatele města přestane bavit sport, hřiště nestala lukrativními stavebními parcelami? Pravicově a sportovně orientovaní poslanci jistě přijdou i s otázkami, jak podporovat místní podnikatele a jak jinak, když město nemá vlastní prostředky, preferovat rozvoj sportovišť a tím i oblast volného času dětí a mládeže. No rozhodně to bude velmi zajímavá diskuse, která by mohla o novém zastupitelstvu mnohé napovědět.

Pavel Sklenička

 


Své názory na témata z aktuálního i minulých vydání můžete zasílat na adresu redakce nebo elektronické pošty:
raport@raport.cz


Předchozí vydání:

Ročník 13
rok 2003
                 

č.1(7.1.2003)
č.2(14.1.2003)

Ročník 12
rok 2002
__________

č.2(8.1.2002)
č.3(15.1.2002)
č.4(22.1.2002)
č.5(29.1.2002)
č.6(5.2.2002)
č.7(12.2.2002)
č.8(19.2.2002)
č.9(26.2.2002)
č.10(5.3.2002)
č.11(12.3.2002)
č.12(19.3.2002)
č.13(26.3.2002)

č.14(2.4.2002)
č.15(9.4.2002)
č.16(16.4.2002)
č.17(23.4.2002)
č.18(30.4.2002)
č.19(7.5.2002)
č.20(14.5.2002)
č.21(21.5.2002)
č.22(28.5.2002)
č.23(4.6.2002)
č.24(11.6.2002)
č.25(18.6.2002)
č.26(25.6.2002)
č.27(2.7.2002)
č.28(9.7.2002)
č.29(16.7.2002)
č.34(20.8.2002)
č.36(3.9.2002)
č.37(19.9.2002)
č.40(1.10.2002)
č.41(8.10.2002)
č.42(15.10.2002)
č.43(22.10.2002)
č.44(29.10.2002)
č.45(5.11.2002)
č.46(12.11.2002)
č.47(19.11.2002)
č.48(26.11.2002)
č.49(10.12.2002)

Ročník 11
rok 2001
__________

č.1(3.1.2001)
č.2(9.1.2001)
č.4(23.1.2001)
č.5(30.1.2001)
č.6(6.2.2001)
č.7(13.2.2001)
č.8(20.2.2001)
č.9(27.2.2001)
č.10(6.3.2001)
č.11(13.3.2001)
č.12(20.3.2001)
č.13(27.3.2001)
č.14(3.4.2001)
č.15(10.4.2001)
č.16(18.4.2001)
č.17(24.4.2001)
č.18(2.5.2001)
č.19(9.5.2001)
č.20(15.5.2001)
č.22(29.5.2001)
č.23(5.6.2001)
č.24(12.6.2001)
č.25(19.6.2001)
č.26(26.6.2001)
č.27(3.7.2001)
č.28(10.7.2001)
č.29(17.7.2001)
č.30(24.7.2001)

č.31(31.7.2001)
č.32(7.8.2001)

č.33(14.8.2001)

č.35(28.8.2001)
č.36(4.9.2001)

č.37(11.9.2001)

č.38(18.9.2001)
č.39(25.9.2001)
č.41(9.10.2001)
č.43(23.10.2001)
č.44(30.10.2001)
 č.45(6.11.2001)
č.46(13.11.2001)
č.47(20.11.2001)
č.48(27.11.2001)
č.49(4.12.2001)
č.50(11.12.2001)
č.51(18.12.2001)

Ročník 10
rok 2000
__________

č.1(4.1.2000)
č.2(11.1.2000)
č.3(18.1.2000)
č.4(25.1.2000)
č.5(1.2.2000)
č.6(8.2.2000)
č.7(15.2.2000)
č.8(22.2.2000)
č.9(29.2.2000)
č.10(7.3.2000)
č.11(14.3.2000)
č.12(21.3.2000)
č.13(28.3.2000)
č.14(4.4.2000)
č.15(11.4.2000)
č.16(18.4.2000)
č.17(26.4.2000)
č.18(3.5.2000)
č.19(10.5.2000)
č.20(16.5.2000)
č.21(23.5.2000)
č.22(30.5.2000)
č.23(6.6.2000)
č.24(13.6.2000)
č.25(20.6.2000)
č.26(27.6.2000)
č.27(4.7.2000)
č.28(11.7.2000)
č.29(18.7.2000)
č.30(25.7.2000)
č.31(1.8.2000)
č.32(8.8.2000)
č.33(15.8.2000)
č.34(22.8.2000)
č.35(29.8.2000)
č.37(12.9.2000)
č.38(19.9.2000)
č.39(26.9.2000)
č.40(3.10 .2000)
č.41(10.10.2000)
č.42(17.10.2000)
č.43(24.10.2000)
č.44(31.10.2000)
č.45(7.11.2000)
č.46(14.11.2000)
č.47(21.11.2000)
č.48(28.11.2000)
č.49(5.12.2000)
č.50(12.12.2000)
č.51(19.12.2000)
__________

Ročník 9
Rok 1999
__________

č.28 (13.7.1999)
č.29 (20.7.1999)
č.30 (27.7.1999)
č.31 (3.8.1999)
č.32 (10.8.1999)
č.33 (17.8.1999)
č.34 (24.8.1999)
č.35 (31.8.1999)
č.36 (7.9.1999)
č.37 (14.9.1999)
č.38 (21.9.1999)
č.39 (28.9.1999)
č.40 (5.10.1999)
č.41(12.10.1999)
č.42(19.10.1999)
č.43(26.10.1999)
č.44 (2.11.1999)
č.45 (9.11.1999)
č.46(16.11.1999)
č.47(23.11.1999)
č.48(30.11.1999)
č.49 (7.12.1999)
č.50(14.12.1999)
č.51(21.12.1999)
č.52(28.12.1999)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WB01439_.gif (2254 bytes)

Zajímavé informace z okresu Rakovník najdete i zde:

Oficiální server Rakovnicka
(http://www.rakovnik-info.cz)

WB01439_.gif (2254 bytes)

Vaše ohlasy a dotazy po stránce obsahové směřujte: e-mail: raport@raport.cz
Vaše ohlasy a dotazy po stránce internetového provedení směřujte: e-mail: tcomp@tcomp.cz

Příjem inzerce do tištěného vydání týdeníku Raport směřujte:
Týdeník RAPORT, Ottova 418, Rakovník, 269 01
Tel./fax: 0313/512601

Optimalizováno pro MS Internet Explorer 4.x a Netscape Navigator 4.x (rozlišení 800x600)
Design:
TComp, spol. s r.o., 1998