RAPORT logo

Dopustilo se město trestného činu?

R A K O V N Í K / P R A H A  (bed). Není vyloučeno, že instalací závory na vjezdu a výjezdu z Husova náměstí se město Rakovník dopustilo trestného činu. Připouští to Mgr. Aleš Buriánek z právního oddělení České lékařské komory, na kterou se obrátil s dotazem dětský lékař MUDr. Ivan Šretter.

Mgr. Buriánek cituje z vyhlášky č. 49/1993 Sb. paragraf, v němž se uvádí, že zdravotnické zařízení musí být  umístěno tak, aby k němu byl umožněn snadný přístup pacientů a příjezd motorových vozidel. Každý, kdo svévolně brání pacientům v přístupu ke zdravotnickému zařízení, případně lékaři ve výjezdech k poskytování zdravotní péče, nese plnou trestněprávní i občanskoprávní odpovědnost za případnou škodu způsobenou pacientům v důsledku takového jednání.

„Postup, kdy rada města Rakovníka rozhodla o zbudování závory – překážky na jediné přístupové cestě do Vaší ordinace a tím nejen zamezila pacientům přístup k Vašemu zdravotnickému zařízení, nýbrž i Vám možnost, co nejrychleji vyjet k poskytnutí neodkladné zdravotní péče, by za určitých okolností mohl být posouzen jako trestný čin dle § 223, 224, eventuelně i § 179 trestního zákona,“ odpovídá Mgr. Buriánek na dotaz MUDr. Šrettera.

Právník ČLK odkazuje také na ustanovení § 29 odst. 1 písm. a) zák. č. 200/1990 o přestupcích, kde se m. j. uvádí, že přestupku se dopustí ten, kdo úmyslně zmaří, ztíží nebo ohrozí poskytnutí zdravotnické služby. „Je krajně zarážející, že jsou to právě odpovědní pracovníci města a úřadu,  jenž by v rámci přestupkového řízení o popsaném přestupku rozhodoval, kteří poskytování zdravotní péče výše popsaným jednáním přinejmenším ztěžují,“ uzavírá Mgr. Aleš Buriánek.

 


[ Zpět na domovskou stránku ]