V tištěném vydání též najdete:
MNOHO DALŠÍHO

RAPORT logo
Internetové vydání spravuje firma TComp, spol. s r.o.,

( Základní informace o týdeníku )
( Představení redakce )
( Ceník inzerce v tištěném vydání )
( Objednávky inzerce )
(
Objednávka : Katalog služeb )
( Informace o reklamě )

--ROČNÍK 13  *  ČÍSLO 2

ÚTERÝ 14. LEDEM  2003

Internetové vydání--

[ Zpět na aktuální číslo ]

V internetovém vydání NAJDETE:

 


Kvintet Jiříh Soukupa měl tu čest doprvodit na soborním bále jednu z největších pěveckých legend – paní Yvettu Simonovou. Blíže na str. 11.

Foto Markéta Polívková

 


 

První pomoc - žádný pokrok

RAKOVNÍK (bed). Jak jsme již na stránkách Raportu informovali, je Lékařská služba první pomoci (LSPP) v okrese Rakovník prozatím smluvně zajištěna do 20. ledna. Protože se tento termín neúprosně blíží, zeptali jsme se předsedkyně Okresního sdružení praktických lékařů Rakovník MUDr. Evy Kasalické, jak pokročila jednání ohledně nových smluv.

     


 

Vietnamci budou kopírovat úřad práce

RAKOVNÍK.(peg) Netradiční návštěva zavítala na Úřad práce v Rakovníku. Několikačlenná delegace pracovníků ministerstva práce z Vietnamu a vietnamské ambasády přijela koncem roku do našeho okresního města načerpat informace o problematice trhu práce a vedení samotného úřadu.

 


 

Za popelnici zaplatí všichni stejně

NOVÉ STRAŠECÍ. Zastupitelstvo města Nové Strašecí se zabývalo koncem minulého roku obecně závaznými vyhláškami č. 2 a 3/2002 o hospodaření a nakládání s komunálním a stavebním odpadem a poplatkem ze provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů.

Tomáš Bednařík

  


 

Město nesouhlasí s objížďkou

RAKOVNÍK (ps). Celý rok, přesněji od 6. ledna do 31. prosince, povede okresním městem další nepříjemná objížďka. Kvůli havárii mostů u Jesenice a Tlesek byla přes Rakovník odkloněna doprava pro všechny kategorie nákladních vozidel.

 


 

Vedoucí odborů odvoláni

NOVÉ STRAŠECÍ (bed). Rada města Nové Strašecí odvolala k 31. 12. 2002  Ing. Ivo Zajíce z funkce vedoucího odboru výstavby a MH, Václava Horáčka z funkce vedoucího finančního a správního odboru a Andělu Pejšovou z funkce ředitelky Městského kulturního střediska v souvislosti se organizačními změnami městského úřadu od 1. ledna 2003.

 


 

Během tří dnů přibylo do evidence úřadu práce 250 lidí!

Nezaměstnanost stále stoupá

RAKOVNICKO. Počet lidí bez práce na Rakovnicku se v prosinci zvýšil o necelé dvě stovky. Mezi novými uchazeči byla také poslední skupina lidí, jejichž propuštění již vloni avizovala společnost Rako. Během prvních tří pracovních dnů letošního roku přibylo do evidence rakovnického úřadu práce dalších 250 lidí bez zaměstnání. 

Markéta Polívková

 


 

Náhradní volby budou 29. března

PANOŠÍ ÚJEZD (peg). Ministerstvo vnitra už stanovilo termín náhradních voleb v Panoším Újezdě. Přestože se původně předpokládalo, že nové volby by mohly být nejdříve koncem dubna, rozhodlo ministerstvo, že k volebním urnám půjdou obyvatelé Panošího Újezdu již 29. března. Zatímco při normálních komunálních volbách se mohlo volit po dobu dvou dnů, nyní budou mít místní občané možnost vhodit své hlasovací lístky do urny jen během soboty. „Do 22. ledna musí být podány kandidátky. Já budu opět kandidovat za ČSSD. Na naši kandidátku od minulých voleb přibyla ještě dvě nová jména. Zda znovu podá kandidátku i ODS, to v současnosti nevím,“ říká starosta obce Josef Heller.

 


 

Mlýnu opět hrozilo zatopení

CHLUM-RYŠÍN. (peg) Loučný mlýn Bohuslava Maška v Ryšíně mohl být o víkendu opět pod vodou. Zaneseným korytem Rakovnického potoka, na němž se na několika místech utvořily hráze z naplavého dřeva a ledových ker, přestala protékat voda a znovu se rozlila do okolí. Průtok uvolnili až vojáci a hasiči se speciálním bagrem, s jehož pomocí naplaveniny odstranili a rozbili kry. „Hladina začala stoupat už ve čtvrtek. Hasiče jsem zavolal v sobotu, kdy už chybělo jen několik centimetrů a voda by znovu zatopila přízemí domu. Po zásahu vojáků a hasičů naštěstí hladina klesla a dům už neohrožuje. Kdyby ale začalo znovu rychle tát, voda by nás určitě zatopila znovu,“ přibližuje majitel mlýna Bohuslav Mašek a dodává, že na situaci opět upozornil dopisem povodí.

 


 

Stále bez lékárenské pohotovosti

RAKOVNÍK. (peg) Ani druhý lednový víkend nedržela lékárenskou pohotovost žádná z lékáren na Rakovnicku. Tato služba chybí našemu okresu již od 1. ledna. Stav zapříčinil Krajský úřad, který stále ještě neuzavřel s lékárnami smlouvy. „Kraj slíbil, že nové smlouvy budou uzavřeny do deseti dnů, situace je však pořád stejná a nic nového se neděje. Podle mých informací se stále uvažuje nad tím, že by pohotovost držely pouze lékárny v tom městě, kde je zajišťována lékařská pohotovost, což je u nás pouze Rakovník,“ přibližuje momentální situaci PharmDr. Jarmila Chytrá z lékárny U České koruny v Novém Strašecí. Právě tato lékárna by společně s další v Novém Strašecí, Křivoklátu a Jesenici podle rozhodnutí krajského zdravotního rady v tomto roce již lékárenskou pohotovost nezajišťovala.


Kraj odvolal z funkcí třináct ředitelů středočeských nemocnic

„Padly hlavy“ ředitelů nemocnic

RAKOVNÍK/PRAHA. Třináct ředitelů středočeských nemocnic, mezi nimi také ředitele NsP v Rakovníku Ing. Jana Turečka, odvolala minulý týden z funkcí rada Středočeského kraje. Jedná se o vedoucí pracovníky nemocnic, které kraj převzal k 1. lednu letošního roku od státu.

Tomáš Bednařík


 

Ministryně u „zpovědi“

ROZTOKY (bed). Oblíbený diskusní klub v Roztokách, kde si štamgasti Hotelu Dvořák zvou „na slovíčko“ přední české politiky, pokračuje i po novém roce. V pátek 10. ledna přijela ke „zpovědi“ ministryně zdravotnictví Marie Součková. Řeč šla především o reformě zdravotnictví, resp. o jeho cestě z vleklé (finanční) krize. Paní ministryně m. j. potvrdila, že se bude v nemocnicích snižovat kapacita lůžek, z některých dokonce zmizí některá odborná pracoviště a pacienti musejí počítat s tím, že v případě nutnosti budou převezni na specializovaná oddělení mimo teritorium okresu. Štamgasti a hosté besedy dali paní ministryni jasně najevo, co si o takovýchto opatřeních myslí „obyčejný lid“.

 

 

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ INFORMACE Z OKRESU RAKOVNÍK NAJDETE JAKO KAŽDÝ TÝDEN
NA STRÁNKÁCH TÝDENÍKU RAPORT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Furt hrát a mít tu trpělivost

„Čím dýl to děláš, tím víc zjišťuješ, jak mí’n to umíš,“ míní Michal Malátný.

Čtěte na str. 4

 

Seznam interpretů pro Forte 2002

Seznam zpěváků, zpěvaček a skupin, kteří se letos ucházejí o vaši přízeň.

Čtěte na str. 9, hlasovací kupón na str. 7

 

Nový divadelní rok začal špičkovou hrou

Eliška Balzerová podala v roli stárnoucí herečky oslnivý výkon.

Čtěte na str. 11

 


 

TISKOVKA

Kulturu povede památkář

RAKOVNÍK (ps). Než bude vypsáno a uzavřeno nové výběrové řízení na místo vedoucího odboru školství, kultury, tělovýchovy a cestovního ruchu, bude pracoviště řídit Ing. Marie Polcarová, jedna z účastnic posledního výběrového řízení. Na město byla delimitována z okresního úřadu, kde pracovala na odboru regionálního rozvoje, na oddělení ochrany památek. Nové výběrové řízení bude vypsáno v průběhu ledna.

Počkají na inflaci

RAKOVNÍK (ps). Společnost ČSAD Anexia požádala město o navýšení úhrady na zajištění městské hromadné dopravy. Hodlá fakturovat nyní o 6,5 tisíce korun měsíčně více než dosud. Měsíční platba by tak činila 98500 Kč. „Městská rada žádost zamítla s tím, že vyčká, až stát zveřejní roční nárůst inflace a o ni pak navýší platby ČSAD, tak jak to umožňuje příslušná smlouva,“ podotknul místostarosta Luděk Štíbr. Zároveň uvedl, že dopravní společnost za poslední dva roky nevyužila možnosti inflačního navýšení úhrady za MHD a neměnily se ani ceny jízdného. Letos zvedla ceny MHD o 18 až 25 procent.

Kulturní komise

RAKOVNÍK (ps). Městská rada jmenovala kulturní komisi, která má být radě poradním orgánem při posuzování grantů i dalších otázek na poli kultury. Předsedou je člen zastupitelstva Jiří Báča a členy Ondřej Horník, Zdeněk Kopřiva, Ivo Mička, Alena Mutinská, František Povolný, Jan Švácha, Milan Zimmermann a Václav Zoubek.

Sportovní komise

RAKOVNÍK (ps). Předsedou sportovní komise byl zvolen Marek Pavlík, který bude spolupracovat se členy Luďkem Štíbrem, Milanem Sunkovským, Vladimírem Soukupem, Václavem Růžičkou, Miloslavem Placatkou, Tomášem Andrtem, Jiřím Topinkou, Miroslavem Benešem, Miroslavem Tlustým, Irenou Lehárovou a Josefem Levem.

Totem by hyzdil

RAKOVNÍK (ps). Městská rada zamítla žádost podnikatele Miroslava Hrčky o umístění reklamního zařízení. Chtěl totiž postavit před svojí provozovnu totem s logem Mercedes Benz s betonovou základnou o ploše 2x2 metry. Za zařčízení byl ochoten paltit ročně 18 tisíc Kč. Radní rozhodli, že by zařízení kazilo výhled na historické okolí Pražské brány, které je častým cílem fotografů. A tak bude muset firma podstavec, který již před provozovnou leží, odklidit.

Ramala do zděného

RAKOVNÍK (ps). Ramala, prodejce jízdních kol nad viaduktem, hodlá zbourat montovaný objekt a postavit místo něj zděnou prodejnu. Majitel firmy Radek Muška se proto obrátil na rdu se žádostí o prodej pozemku. Rada záměr zveřejnila a o pozemek se přihlásila též konkurenční firma Rezek – Rezková. Radek Muška ale nabídl v soutěži vyšší cenu 2000 Kč za metr, uspěl a bude moci stavět. Jedná se o pozemek o ploše 113 m2, i když radní jsou ochotni prodat v případě zájmu i nějaký ten metr navíc. Prozovozna by vzniknout do konce roku 2004.

Radši opraví než uklidí

RAKOVNÍK (ps). Upozornění občanů na skutečnost, že ÚMK letos před zimou neuklidila lavičky z parku, přineslo ze strany firma zajímavou odpověď. Úklid jedné lavičky vyjde na 600 Kč, navíc lavičky převozem a nakládáním trpí, proto se ani nevyplatí je uklízet. Levněji prý vyjde, když se na jaře opraví.

Povodňová čára

RAKOVNÍK (ps). Město už má do budoucna jasněji, kdy na svém území vyhlásit příslušný stupeň povodňové aktivity. Na betonovém mostě tzv. asuánu se totiž objevila žlutá čára, která je oficiálním vodoznakem. Jakmile se jí voda dotkne, bude to důvodem pro svolání povodňové komise.

Tisíce upomínek

RAKOVNÍK (ps). Městský úřad rozeslal 1700 upomínek mezi neplatiče za svoz komunálního odpadu. V pokladně totiž v listopadu, který byl posledním možným termínem pro zaplacení, chyběl 1 milion korun. V současné době je již nedoplatek nižší, ale stále činí zhruba půl milionu korun.

Rekonstrukce jídelny

RAKOVNÍK (ps). Nové hygienické předpisy pro veřejné stravování si vyžádaly rekonstrukci kuchyně a jídelny pro 1. ZŠ. Město již vypsalo výběrové řízení na projektovou dokumentaci, ale po prvním kole bylo nuceno výsledky shodit se stolu. Příliš obecné zadání způsobilo, že se ceny nabídek pohybovaly od 500 tisíc do 2 milionů. Rada proto uložila odboru výstavby a investic zpracovat jasný záměr, který bude nejprve předložen komisi, a teprve pak budou osloveny projekční kanceláře.

Byt nejvyšší nabídce

RAKOVNÍK (ps). Volný byt první kategorie 2 plus K K v novostavbě v ulici Otýlie Beníškové nabízí městská rada tomu, kdo nabídne nejvyšší nájemné. Minimální nabídka musí činit nejméně 2331 Kč měsíčně.

Živnostenské úřady zrušeny

RAKOVNÍK (ps). Reforma státní správy zkomplikovala život živnostníků v okolí Nového Strašecí a Jesenice, kde byly bez náhrady zrušeny obecní živnostenské úřady. Příslušnou agendu teď budou podnikatelé řešit až v Rakovníku. Naopak zachováno má být detašované pracoviště pro výplatu dávek státní sociální podpory v Novém Strašecí.

Popelnice podraží

RAKOVNÍK (ps). Po ukončení provozu skládky v Kounově se vozí komunální odpad z Rakovníka až na skládku Vrbička nedaleko Podbořan, kde má město Rakovník, jako zakládající člen společnosti, svůj podíl. Větší přepravní vzdálenost se ale zřejmě projeví na ceně poplatku za svoz a ukládaní odpadu. „Určitě nevyužijeme maximální ceny, kterou umožňuje zákon, což je 500 Kč na osobu. Ale k mírnému navýšení bude muset dojít, neboť svozová firma již cenu zvedla,“ naznačuje místostarosta Luděk Štíbr.

 

Glosář

Továrna na administrativu

Městský úřad se po spojení s pozůstatky aparátu zrušeného úřadu okresního dostává na počet dvou set lidí. Stává se tak jakousi středně velkou továrnou na administrativu. Každý manažer se zkušenostmi s řízením většího počtu lidí by vám asi potvrdil, jak těžké je uhlídat pracovní docházku a dodržování pracovní doby na pracovišti, obzvláště chybí-li píchačky a oplocení areálu. A když je navíc pracoviště rozloženo do pěti objektů, které jsou propojeny ulicemi, plnými obchůdků, kaváren, cukráren a dalších nástrah, je to přímo nadlidský úkol. CO si budeme povídat, i úředníci jsou jen lidé, kteří občas neodolají pokušení zdržet se na obědě, stavit se v pracovní době za nákupy, na kávu, pivečko či dvě decky vínka. Vzpomínám si, co se někdejší přednosta Chalupecký kvůli tomu se svými podřízenými nazlobil. Jak jim zakazoval chodit po náměstí s nákupními taškami a co všechno si navymýšlel, jen aby udržel pracovní kázeň úřadu a jeho kredit v únosných mezích. Na jeho činnost pak navázal Ivan Koleňák. Jako bývalý důstojník měl ve věcech kázně také docela slušné výsledky. Teď však dochází k paradoxní situaci. Okresní a městský úřad byl spojen pod jedno vedení. To sice má tři uvolněné funkcionáře a údajně velmi přísnou tajemnici. Problém je ale v tom, že všichni čtyři generálové sídlí na radnici, takže další čtyři objekty zůstávají zcela bez dohledu. Úředníci prý teď mají tolik práce, že je snad ani není potřeba kontrolovat, míní vedení města, které by prý na takové aktivity stejně nemělo čas, ale dokonce prý ani kompetence. Toť věru velmi odvážná strategie.

Pavel Sklenička

 


Své názory na témata z aktuálního i minulých vydání můžete zasílat na adresu redakce nebo elektronické pošty:
raport@raport.cz


 

Předchozí vydání:

Ročník 13
rok 2003
                 

č.1(7.1.2003)

Ročník 12
rok 2002
__________

č.2(8.1.2002)
č.3(15.1.2002)
č.4(22.1.2002)
č.5(29.1.2002)
č.6(5.2.2002)
č.7(12.2.2002)
č.8(19.2.2002)
č.9(26.2.2002)
č.10(5.3.2002)
č.11(12.3.2002)
č.12(19.3.2002)
č.13(26.3.2002)

č.14(2.4.2002)
č.15(9.4.2002)
č.16(16.4.2002)
č.17(23.4.2002)
č.18(30.4.2002)
č.19(7.5.2002)
č.20(14.5.2002)
č.21(21.5.2002)
č.22(28.5.2002)
č.23(4.6.2002)
č.24(11.6.2002)
č.25(18.6.2002)
č.26(25.6.2002)
č.27(2.7.2002)
č.28(9.7.2002)
č.29(16.7.2002)
č.34(20.8.2002)
č.36(3.9.2002)
č.37(19.9.2002)
č.40(1.10.2002)
č.41(8.10.2002)
č.42(15.10.2002)
č.43(22.10.2002)
č.44(29.10.2002)
č.45(5.11.2002)
č.46(12.11.2002)
č.47(19.11.2002)
č.48(26.11.2002)
č.49(10.12.2002)

Ročník 11
rok 2001
__________

č.1(3.1.2001)
č.2(9.1.2001)
č.4(23.1.2001)
č.5(30.1.2001)
č.6(6.2.2001)
č.7(13.2.2001)
č.8(20.2.2001)
č.9(27.2.2001)
č.10(6.3.2001)
č.11(13.3.2001)
č.12(20.3.2001)
č.13(27.3.2001)
č.14(3.4.2001)
č.15(10.4.2001)
č.16(18.4.2001)
č.17(24.4.2001)
č.18(2.5.2001)
č.19(9.5.2001)
č.20(15.5.2001)
č.22(29.5.2001)
č.23(5.6.2001)
č.24(12.6.2001)
č.25(19.6.2001)
č.26(26.6.2001)
č.27(3.7.2001)
č.28(10.7.2001)
č.29(17.7.2001)
č.30(24.7.2001)

č.31(31.7.2001)
č.32(7.8.2001)

č.33(14.8.2001)

č.35(28.8.2001)
č.36(4.9.2001)

č.37(11.9.2001)

č.38(18.9.2001)
č.39(25.9.2001)
č.41(9.10.2001)
č.43(23.10.2001)
č.44(30.10.2001)
 č.45(6.11.2001)
č.46(13.11.2001)
č.47(20.11.2001)
č.48(27.11.2001)
č.49(4.12.2001)
č.50(11.12.2001)
č.51(18.12.2001)

Ročník 10
rok 2000
__________

č.1(4.1.2000)
č.2(11.1.2000)
č.3(18.1.2000)
č.4(25.1.2000)
č.5(1.2.2000)
č.6(8.2.2000)
č.7(15.2.2000)
č.8(22.2.2000)
č.9(29.2.2000)
č.10(7.3.2000)
č.11(14.3.2000)
č.12(21.3.2000)
č.13(28.3.2000)
č.14(4.4.2000)
č.15(11.4.2000)
č.16(18.4.2000)
č.17(26.4.2000)
č.18(3.5.2000)
č.19(10.5.2000)
č.20(16.5.2000)
č.21(23.5.2000)
č.22(30.5.2000)
č.23(6.6.2000)
č.24(13.6.2000)
č.25(20.6.2000)
č.26(27.6.2000)
č.27(4.7.2000)
č.28(11.7.2000)
č.29(18.7.2000)
č.30(25.7.2000)
č.31(1.8.2000)
č.32(8.8.2000)
č.33(15.8.2000)
č.34(22.8.2000)
č.35(29.8.2000)
č.37(12.9.2000)
č.38(19.9.2000)
č.39(26.9.2000)
č.40(3.10 .2000)
č.41(10.10.2000)
č.42(17.10.2000)
č.43(24.10.2000)
č.44(31.10.2000)
č.45(7.11.2000)
č.46(14.11.2000)
č.47(21.11.2000)
č.48(28.11.2000)
č.49(5.12.2000)
č.50(12.12.2000)
č.51(19.12.2000)
__________

Ročník 9
Rok 1999
__________

č.28 (13.7.1999)
č.29 (20.7.1999)
č.30 (27.7.1999)
č.31 (3.8.1999)
č.32 (10.8.1999)
č.33 (17.8.1999)
č.34 (24.8.1999)
č.35 (31.8.1999)
č.36 (7.9.1999)
č.37 (14.9.1999)
č.38 (21.9.1999)
č.39 (28.9.1999)
č.40 (5.10.1999)
č.41(12.10.1999)
č.42(19.10.1999)
č.43(26.10.1999)
č.44 (2.11.1999)
č.45 (9.11.1999)
č.46(16.11.1999)
č.47(23.11.1999)
č.48(30.11.1999)
č.49 (7.12.1999)
č.50(14.12.1999)
č.51(21.12.1999)
č.52(28.12.1999)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WB01439_.gif (2254 bytes)

Zajímavé informace z okresu Rakovník najdete i zde:

Oficiální server Rakovnicka
(http://www.rakovnik-info.cz)

WB01439_.gif (2254 bytes)

Vaše ohlasy a dotazy po stránce obsahové směřujte: e-mail: raport@raport.cz
Vaše ohlasy a dotazy po stránce internetového provedení směřujte: e-mail: tcomp@tcomp.cz

Příjem inzerce do tištěného vydání týdeníku Raport směřujte:
Týdeník RAPORT, Ottova 418, Rakovník, 269 01
Tel./fax: 0313/512601

Optimalizováno pro MS Internet Explorer 4.x a Netscape Navigator 4.x (rozlišení 800x600)
Design:
TComp, spol. s r.o., 1998