RAPORT logo

Radní změnili ceník - první půlhodina za 5 Kč

„Pětikoruna“ ucpala náměstí

R A K O V N Í K. Dýmající kolona vozidel přes celé náměstí od budovy Policie až k budce výběrčího. Přehřáté motory, sluncem rozpálené kabiny, nadávky řidičů nad zhruba půlhodinovým zdržením, na jehož konci čeká nemilé překvapení v podobě pětikorunového poplatku za první půlhodinu parkování. Velmi ostrá kritika občanů na adresu radních. Takové bylo pondělí 19. května, kdy jinak poklidné Husovo náměstí připomínalo pražskou Letnou.

Problém způsobila změna zkušebního režimu, kterou schválila městská rada minulou středu. Na popud jednatele společnosti ÚMK Milana Gašpárka, která má na starosti výběr poplatků, byla městskou radou zrušena první půlhodina zdarma. Šéf ÚMK argumentoval tím, že náměstím projede denně zhruba 400 – 600 aut, které tu vůbec nezastaví, jen si centrem zkracují cestu. Od pondělí tak každý, kdo na náměstí vjede, zaplatí minimálně 5 Kč.

První zkušenosti s pětikorunou dopadly přímo katastrofálně. Na náměstí se pro výfukové zplodiny nedalo dýchat, ale ani parkovat. Přestože v levé části náměstí byla řada volných míst, kvůli popojíždějících vozům na ně nebylo možné vjet. Cesta od závory k závoře nám v pravé poledne zabrala rovných 25 minut.„Lidé si změny nevšimli, i když u vjezdu visí upravený ceník, takže jsou platbou zaskočeni, u výjezdu se hádají s obsluhou, nemají připravené peníze, a tak dochází k frontám. Myslím, že ještě v úterý to bude podobné, ale pak se vše vrátí k normálu,“ hodnotil situaci jednatel ÚMK Milan Gašpárek. A co na to vedení města? „Mrzí nás to, ale je to rozhodnutí celé rady, které by mohla změnit zase jednom rada. Lidé si zřejmě nevšimli nového ceníku, takže nechtějí platit, nebo vyžadují potvrzení, zásobování musí prokazovat, že skutečně zásobovali, a to vše stojí více času. Věříme, že se to během několika dnů zlepší. Cílem nového ceníku bylo snížit počet aut, které na náměstí vjíždí. Takže uvidíme, co přinesou další dny,“ vysvětluje starosta Zdeněk Nejdl.

Pavel Sklenička

 


[ Zpět na domovskou stránku ]