V tištěném vydání též najdete:
MNOHO DALŠÍHO

RAPORT logo
Internetové vydání spravuje firma TComp, spol. s r.o.,

( Základní informace o týdeníku )
( Představení redakce )
( Ceník inzerce v tištěném vydání )
( Objednávky inzerce )
(
Objednávka : Katalog služeb )
( Informace o reklamě )

--ROČNÍK 13  *  ČÍSLO 8

ÚTERÝ 25. ÚNORA  2003

Internetové vydání--

[ Zpět na aktuální číslo ]

V internetovém vydání NAJDETE:

 

Anketa týdeníku Raport - Sportovec okresu Rakovník 2002

KRÁLEM IVO PICEK

RAKOVNÍK. Po atletce Vlaďce Konopáskové, minigolfistovi Stanislavu Staňkovi, letci Petru Opatovi, stolní tenistce Jitce Pivarčiové a atletu Tomáši Knéblovi se šestým králem okresních sportovců - tedy vítězem „Ankety týdeníku Raport - Sportovec okresu Rakovník 2002“ - stal střelec na kovové siluety Ivo Picek, kterému odborná porota přisoudila 273 bodů. Slavnostní vyhlášení výsledků se konalo ve čtvrtek 20. února v rakovnickém kulturním centru.

Honza Prokop

 


 


Ivo Picek se stal v pořadí šestým králem okresních sportovců. Na snímku s moderátorkou večera Lucií Palkovičovou z Radia Relax, které sekundoval její kolega rozhlasový partner Dan Adam.

Foto: Pavel Sklenička

 


 

Chřipka nejvíc postihuje děti

RAKOVNÍK (bed). Počet akutních respiračních onemocnění a chřipky v okrese Rakovník se v minulém týdnu opět zvýšil. Hygienici registrují celkový počet 3 191 nemocných v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. K nárůstu došlo prakticky u všech věkových kategorií, nejvíc ve skupině lidí od 15 do 59 let. Nejvíce nemocných je ale stále dětí školního věku (6 371/100 000 obyv.). Následuje kategorie předškoláků (5 457/100 000 obyv.) a občanů ve věku 15 - 59 let (2 660/100 000 obyv.).

„Jak dlouho epidemie ještě potrvá, lze těžko odhadnout. Určitý příznivý obrat můžeme očekávat v tomto týdnu, kdy jsou v regionu školní jarní prázdniny,“ uvedl vedoucí rakovnické územní správy KHS MUDr. Jan Kasal, CSc. Hygienikům se také podařilo prokázat, že nemocné sužuje virus chřipky typu B. I nadále platí zákaz návštěv v nemocnici, které její ředitel vyhlásil na doporučení rakovnické územní správy Krajské hygienické stanice v pátek 12. února 2003.

 

 

Kraj zrušil konkurs s rakovnickými firmami a vybral kladenskou bez zedníků

DALŠÍ PODEZŘELÁ TĚLOCVIČNA!

RAKOVNÍK. Nedávno jsme informovali o podivném výběrovém řízení na výstavbu tělocvičny při 1. základní škole. Zhruba o pět set metrů dále vzniká další podobná stavba. Tentokrát pro Masarykovu obchodní akademii. Na rozdíl od prvního případu, kdy padá zodpovědnost plně na hlavu bývalé městské rady, je tentokrát investorem krajský úřad. Také jeho úředníci velmi zvláštním způsobem zamíchali osudím výběrového řízení u stavby za 25 milionů korun.

Pavel Sklenička

 


 

Za poražený strom několik nových

NOVÉ STRAŠECÍ. V minulém čísle jsme otiskli příspěvek pana Františka Skály z Nového Strašecí, který kritizoval podříznutí vzrostlého stříbrného smrku v Pražské ulici a jeho vztyčení na Komenského náměstí jako vánočního stromu. Na tento dopis reagoval na pravidelné tiskové konferenci místostarosta Nového Strašecí Mgr. Petr Kotyk.

Tomáš Bednařík

  


 

Představujeme novou vedoucí odboru výstavby a investic MěÚ Rakovník

Michaela Vachtlová vystřídala Kotála

RAKOVNÍK (bed). Zhruba před třemi týdny nastoupila do funkce vedoucí odboru výstavby a investic MěÚ Rakovník Ing. Michaela Vachtlová. Na tento post byla jmenována na základě výsledků výběrového řízení. Paní Vachtlová nepřišla do prostředí jí neznámého, protože před svým nástupem na mateřskou dovolenou v roce 2000 pracovala jako zástupce tehdejšího vedoucího odboru výstavby a investic. „Dala jsem si sama sobě zkušební lhůtu, zda budu tuto náročnou funkci umět zastávat tak, aby tím netrpěla na jedné straně práce a na druhé rodina, hlavně pak moje dvouletá dcera,“ řekla mi na úvod Ing. Vachtlová.

 


 

Trambus rozmačkal závozníka

VAŠÍROV (bed). K dopravní nehodě s následkem smrti došlo v pátek 21. února na boční silnici v katastru obce Vašírov. Čtyřiatřicetiletý V. K. z okresu Rakovník zde řídil nákladní automobil Trambus 706 a na zasněžené vozovce vjel do příčného výmolu. Vozidlo se stalo neovladatelné a sjelo do jeden a půl metrového příkopu, kde se převrátilo na pravý bok. V ten okamžik se otevřely dveře u spolujezdce a ten vypadl z vozu tak nešťastně, že ho automobil přimáčkl k zemi a rozmačkal. Pětadvacetiletý M. V. utrpěl těžká zranění, kterým na místě podlehl. Lehce byl zraněn i druhý spolujezdec, jedenadvacetiletý L. B.

Řidič uplatnil na vozidle technickou závadu. Policisté zjistili, že Trambus měl deset dní propadlou STK. Případ byl předán vyšetřovateli SKPV OŘ Policie ČR Rakovník a k jeho dořešení bude povolán také soudní znalec. Alkohol u řidiče byl vyloučen dechovou zkouškou, škoda na vozidle činí 30 tisíc korun.

 


 

Půlitr jako zbraň

LIŠANY (bed). Jako na slavném Ladově obrazu Hospodská rvačka to vypadalo v pátek 14. února v restauraci Sokolovna u hřiště v Lišanech. Patnáct minut po třiadvacáté tu začal ve výčepu zaplněném hosty řádit opilý třiapadesátiletý J. F. z Jesenice, okr. Praha - západ, který nyní bydlí v Lužné.

Lidl v půlce března

RAKOVNÍK (bed). První zákazníci zřejmě vstoupí do nového obchodního domu firmy Lidl, který byl postaven na soukromém pozemku pod rakovnickou nemocnicí, kolem 15. března. Podle informace vedoucího oddělení investic odboru výstavby MěÚ Rakovník Milana Kotála byl již objekt obchodního domu zkolaudován a nyní se pracuje na odstraňování drobných závad.

„Jedná se skutečně o detaily, jako je např. úprava chodníku, jenž nebyl původně v projektu, zvibrování dlažby na parkovišti a ještě několik drobností, které budou odstraněny ihned, jak povolí mrazy,“ uvedl Miroslav Stehlík, který na stavbě působí jako stavební dozor. Podle slov Milana Kotála nechce vedení společnosti Lidl otevření rakovnického obchodního domu zbytečně uspěchat a chce nabídnout zákazníkům příjemné prostředí nejen v interiéru objektu, ale i ve venkovních prostorách včetně parkoviště.

 


 

Senátor Pelc otevřel kancelář v Lounech

LOUNY (bed). Novou kancelář v Lounech si otevřel minulé pondělí senátor Miloslav Pelc (ODS). Kancelář se nachází na adrese Na Valích čp. 5 a telefon je na ní 415 674 505 (přímá linka na pana senátora) a 415 652 860 (kancelář ODS). Faxová linka je 415 674 506 - 7. Miloslav Pelc bude v lounské kanceláři přítomen každé první a třetí pondělí v měsíci.

„Rád bych si zřídil kancelář také v Rakovníku. Zatím hledáme vhodné prostory. Pro začátek bychom možná zkusili salónek nějaké restaurace, která by byla v centru města, aby byla dobře přístupná všem občanům,“ řekl senátor.

 


Mráz vybral krutou daň

ŘEVNIČOV (ps). Je celkem logické, že smrt dvaapadesátiletého Jaroslava Š., který byl nalezen v sobotu 15. února v ranních hodinách na chodníku v Havlíčkově ulici s rozbitou hlavou, vzbudila v Řevničově a okolí značnou pozornost..

Ženatý otec dvou dětí se vracel domů z restaurace. S největší pravděpodobností cestou uklouzl na náledí a omráčen zůstal ležet na chodníku, kde do rána umrzl. „Vše nasvědčuje tomu, že šlo o nešťastnou náhodu. Příčinou smrti bylo podchlazení organismu. Ale protože byla na místě i krev a poranění hlavy, nelze zatím vyloučit ani cizí zavinění,“ sdělil nám tiskový mluvčí René Černý. Případ šetří služba kriminální policie v Rakovníku.

 

 


NEJZAJÍMAVĚJŠÍ INFORMACE Z OKRESU RAKOVNÍK NAJDETE JAKO KAŽDÝ TÝDEN
NA STRÁNKÁCH TÝDENÍKU RAPORT

 

 

 

Roztockým hasičům bude sto let

Jeden z nejmladších SDH v okrese oslaví 1. března své jubileum.

Čtěte na str. 2

 

Osm měsíců na zkušené v Saudské Arábii

V Rijádu pracuje 40 českých zdravotních sester – mezi nimi i Martina Kotalíková z Rakovníka.

Čtěte na str. 4

 

Nikdy jsem se nesnažil být plagiátem Elvise

„Energie se dá někdy dávat najevo i jiným způsobem, než že bych dělal pohybové kreace,“ říká člen Spirituál kvintetu Karel Zich.

Čtěte na str. 9


 

TISKOVKA

Granty do 14. března

RAKOVNÍK (ps). Jen tři týdny mají žadatelé na zpracování a podání žádostí o příspěvky v obasti kultury a sportu. Formuláře jsou k dispozici v kanceláři městského informačního centra na Husově náměstí nebo i na internetové adrese murako.cz. Některé spolky a organizace jsou letos podávání žádostí ušetřeny, neboť jejich akce byly zařazeny přímo do rozpočtu města. Např. festival Bří Burianů (50 tisíc), Popelka (100 tisíc), Wintrovky (50 tisíc), Rakovnické kulturní léto a posvícení (50 tisíc), taneční soutěž Nezbedný Bakalář, činnost loutkového divadla (60 tisíc), šachový memoriál (50 tisíc) a Mistrovství ČR v dětských country tancích (65 tisíc). Koncertní činnost 20 tisíc. Otevírání Vysoké brány (50 tisíc).

Petici ještě nečetli

RAKOVNÍK (ps). Starosta ani jeho zástupci zatím ještě nečetli petici s 870 podpisy, kterou předali městu na zasedání zastupitelstva členové svazu zahrádkářů Studánky. V současné době zkoumá tajemnice úřadu, zda petice splňuje všechny zákonné parametry. Zainteresované odbory zároveň připravují podklady pro veřejný seminář k dané problematice, který by měl být svolán v průběhu března. Zastupitelstvo, které by mělo o prodeji pozemků rozhodnout, by se mělo uskutečnit 7. dubna.

Chtějí koupit své ordinace

RAKOVNÍK (ps). Město se rozhodlo prodat také bytový dům čp. ve Spalově ulici, a to včetně nebytových prostor v jeho suterénu. Zde se v současné době nacházejí dvě zubní ordinace. Jejich provozovatelé MUDr. Krieger a jeho manželka MUDr. Kriegrová informovali radnici, že mají zájem pokračovat i nadále ve své činnosti ve svých ordinacích, a proto chtějí nebytové prostory odkoupit. „Dohromady mají tito stomatologové kolem 4500 pacientů, proto je v zájmu města, aby mohli ve své činnosti pokračovat,“míní Luděk Štíbr.

Na opravu od státu

RAKOVNÍK (ps). Odbor výstavby požádal o dotaci z fondu Evropské unie na opravu cyklostezky, která byla poničena loňskými záplavami a nyní znovu při lednových povodních. Pokud se podaří získat tuto dotaci, mohly by být vyasfaltovány kritické úseky směrem na Lašovice. Odbor již zaslal fondu faktury ve výši 320 tisíc.

Cyklotrasou též do Strašecí

RAKOVNÍK (ps). Město Rakovník se společně s obecními úřady Lužná, Ruda a Lesy ČR snaží o vybudování další cyklotrasy. Tentokrát by měla spojit Rakovník s Novým Strašecím. Záměr navíc zapadá do plánů Klubu českých turistů, který hodlá do budoucna propojit cyklotrasami celý region od Prahy po Krušné hory.

Nebezpečný přejezd

RAKOVNÍK (ps). Dopravní inspektorát upozornil městský úřad na nebezpečný železniční přejezd u bývalého závodu TOS. K přejezdu, který využívá směrem do průmyslové zóny stále více chodců, není vyznačen chodník. Město by na úpravu nebezpečného úseku chtělo vylepšit prostředky z fondu oprav komunikací.

Dům osvěty do nájmu

RAKOVNÍK (ps). Vladimír Stolze z Hořovic, podnikající ve Hředlích, se obrátil na městskou radu jako potenciální kupec či nájemce Domu osvěty. Nemovitost by chtěl využívat pro pořádání kulturních akcí. Radní následně schválili a zveřejnili záměr na pronájem objektu na úřední desce a očekávajíc, že se kromě Stolze přihlásí i další zájemci.

Úřad proti kácení

RAKOVNÍK (ps). Celkem tři žádosti o povolení kácení stromů přišly na městský úřad. Všechny byly zamítnuty. První pokus se týkal stromů před budovou bývalého školského úřadu v Nádražní ulici. Dnes zde sídlí referát dopravy a právě jeho vedoucí požádal o odstranění dvou stromů, který údajně ohrožuje statiku domu. Strach ze zřízení stromu přivel k žádosti o poražení obyvatele Kokrdovské ulice. Také jim úřad řekl ne. Relativně nejúspěšnějí byli žadatelé v Plzeňské ulici z čp. 2115-16. Ti chtěli odstranit strom, túji a záhon růží. V jejich případě úřad přislíbil pouze úpravu túje, která zasahuje do chodníků.

Výpověď pro Arboreu

RAKKOVNÍK (ps). Na popud radního Aleše Roučka se městská rada rozhodla vypovědět smlouvu s firmou Arborea, která již několik na území města pečuje o zeleň. „Není to nic proti firmě, ale spíše chceme i v této oblasti vytvořit konkurenční prostředí. Zatím máme smlouvu s roční výpovědní lhůtou, která není příliš operativní, proto jsem se rozhodli smlouvu vypovědět,“ řekl místostarosta Luděk Štíbr. Město ročně zaplatí za údržbu zeleně několik milionů korun.

Hlásí se méně dětí

RAKOVNÍK (ps). Nedávný zápis dětí do základních škol potvrdil dlouhodobý trend. Počet žáků, které se hlasí ke školní docházce, rok co rok klesá. Oproti loňsku jde jen v okresním městě o deset dětí. Rámci celého okresu se bude číslo blížit ke stovce. V Rakovníku se od září otevře zřejmě 7 prvních tříd. Na 1. ZŠ se hlásí 43 dětí, na druhou 75 a na třetí 71 dětí.

Na SK se slevou

RAKOVNÍK (ps). Ceník pro využití sportovního areálu SK Rakovník, zejména pak umělé trávy, se změnil ve prospěch dalších sportovních oddílů mládeže a škol na katastru města. Sleva může ze základní ceny 1000 Kč za hodinu činit pro sportovní oddíly z Rakovníky až 50 %, pro školy a oddíly mládeže může být cena dokonce smluvní, bez stanovení dolní hranice.

Půjčky na opravy domů

RAKOVNÍK (ps). Fond rozvoje bydlení může v letošním roce uvolnit na opravy fasád, střech, oken, stoupaček a dalších součástí domů celkem 1,2 milionu korun. Majitelé domů však musí vyhotovit své žádosti o půjčky nejpozději do 17. března. O tom, komu město půjčí, rozhodne komise ve složení Rouček, Nejdl, Bendlová, Březina a Vachtlová.

Otevřou územní plán

RAKOVNÍK (ps). Vedení města uvažuje o změně územního plánu. Změnit by se měla lokalita nad ulicí Lužeňská, kde je potřeba upřesnit, kudy povede propojení na rychlostní silnici R6 směrem od Lišan. A dále zde vzniká ze strany případných investorů tlak na vznik smíšené zóny.

 

GLOSÁŘ

Svět kostlivců

V Rakovníku se staví v tuto chvíli dvě tělocvičny. Obě s využitím státních dotací. Obě s  problémy. První stavbu investuje město Rakovník. Tělocvičnu u 1. ZŠ staví Dřevostavby K+K Praha. Firma, která sice nenabídla v konkursu nejnižší cenu, ale uspěla nejkratším termínem a také bičem sankcí, který sama sobě upletla pro případ, kdyby termín nestihla. Stalo se. Zpoždění je zhruba půlroční. Navíc stavba není zděná, jak znělo zadání výběrového řízení, ale nýbrž montovaná. Inu těžko chtít po firmě, co se jmenuje Dřevostavby, aby se specializovala na stavby z cihel, že. Na to člověk nemusí být stavební inženýr nebo architekt. Ale radním to zatím nevadí, říkají, že je to kostlivec ze skříně, i když čtyři ze sedmi radních jsou původní, takže by o těch kostrách mohli taky leccos vědět. Ale hlavní je teď prý kvalita prací, takže žádný spěch a pak se uvidí.

Podobným případem se nyní bude zabývat krajské zastupitelstvo. Kraj vypsal nejdřív jedno výběrové řízení pro rakovnické firmy, pak ho za minutu dvanáct zrušil a vypsal nové. Napodruhé obeslal čtyři firmy hodně z daleka a jednu kladenskou. Kladenská se kupodivu přihlásila jako jediná, a protože sama nemá potřebné stavební kapacity, nakonec se stejně obrátila na firmu větší a ta pak na firmu z Rakovníka. Nejspíš velmi levné řešení, ale protože jediné nabídnuté, nelze posoudit, kolik vlastně takto kraj ušetří. Mám však dojem, že o úspory státu či města v obou těchto případech snad ani nešlo.

Pavel Sklenička

 

 

 

 


Své názory na témata z aktuálního i minulých vydání můžete zasílat na adresu redakce nebo elektronické pošty:
raport@raport.cz


 

Předchozí vydání:

Ročník 13
rok 2003
                 

č.1(7.1.2003)
č.2(14.1.2003)
č3(21.1.2003)
č.4(28.1.2003)
č.5(4.2.2003)
č.6(11.2.2003)
č.7(18.2.2003)

 

Ročník 12
rok 2002
__________

č.2(8.1.2002)
č.3(15.1.2002)
č.4(22.1.2002)
č.5(29.1.2002)
č.6(5.2.2002)
č.7(12.2.2002)
č.8(19.2.2002)
č.9(26.2.2002)
č.10(5.3.2002)
č.11(12.3.2002)
č.12(19.3.2002)
č.13(26.3.2002)

č.14(2.4.2002)
č.15(9.4.2002)
č.16(16.4.2002)
č.17(23.4.2002)
č.18(30.4.2002)
č.19(7.5.2002)
č.20(14.5.2002)
č.21(21.5.2002)
č.22(28.5.2002)
č.23(4.6.2002)
č.24(11.6.2002)
č.25(18.6.2002)
č.26(25.6.2002)
č.27(2.7.2002)
č.28(9.7.2002)
č.29(16.7.2002)
č.34(20.8.2002)
č.36(3.9.2002)
č.37(19.9.2002)
č.40(1.10.2002)
č.41(8.10.2002)
č.42(15.10.2002)
č.43(22.10.2002)
č.44(29.10.2002)
č.45(5.11.2002)
č.46(12.11.2002)
č.47(19.11.2002)
č.48(26.11.2002)
č.49(10.12.2002)

Ročník 11
rok 2001
__________

č.1(3.1.2001)
č.2(9.1.2001)
č.4(23.1.2001)
č.5(30.1.2001)
č.6(6.2.2001)
č.7(13.2.2001)
č.8(20.2.2001)
č.9(27.2.2001)
č.10(6.3.2001)
č.11(13.3.2001)
č.12(20.3.2001)
č.13(27.3.2001)
č.14(3.4.2001)
č.15(10.4.2001)
č.16(18.4.2001)
č.17(24.4.2001)
č.18(2.5.2001)
č.19(9.5.2001)
č.20(15.5.2001)
č.22(29.5.2001)
č.23(5.6.2001)
č.24(12.6.2001)
č.25(19.6.2001)
č.26(26.6.2001)
č.27(3.7.2001)
č.28(10.7.2001)
č.29(17.7.2001)
č.30(24.7.2001)

č.31(31.7.2001)
č.32(7.8.2001)

č.33(14.8.2001)

č.35(28.8.2001)
č.36(4.9.2001)

č.37(11.9.2001)

č.38(18.9.2001)
č.39(25.9.2001)
č.41(9.10.2001)
č.43(23.10.2001)
č.44(30.10.2001)
 č.45(6.11.2001)
č.46(13.11.2001)
č.47(20.11.2001)
č.48(27.11.2001)
č.49(4.12.2001)
č.50(11.12.2001)
č.51(18.12.2001)

Ročník 10
rok 2000
__________

č.1(4.1.2000)
č.2(11.1.2000)
č.3(18.1.2000)
č.4(25.1.2000)
č.5(1.2.2000)
č.6(8.2.2000)
č.7(15.2.2000)
č.8(22.2.2000)
č.9(29.2.2000)
č.10(7.3.2000)
č.11(14.3.2000)
č.12(21.3.2000)
č.13(28.3.2000)
č.14(4.4.2000)
č.15(11.4.2000)
č.16(18.4.2000)
č.17(26.4.2000)
č.18(3.5.2000)
č.19(10.5.2000)
č.20(16.5.2000)
č.21(23.5.2000)
č.22(30.5.2000)
č.23(6.6.2000)
č.24(13.6.2000)
č.25(20.6.2000)
č.26(27.6.2000)
č.27(4.7.2000)
č.28(11.7.2000)
č.29(18.7.2000)
č.30(25.7.2000)
č.31(1.8.2000)
č.32(8.8.2000)
č.33(15.8.2000)
č.34(22.8.2000)
č.35(29.8.2000)
č.37(12.9.2000)
č.38(19.9.2000)
č.39(26.9.2000)
č.40(3.10 .2000)
č.41(10.10.2000)
č.42(17.10.2000)
č.43(24.10.2000)
č.44(31.10.2000)
č.45(7.11.2000)
č.46(14.11.2000)
č.47(21.11.2000)
č.48(28.11.2000)
č.49(5.12.2000)
č.50(12.12.2000)
č.51(19.12.2000)
__________

Ročník 9
Rok 1999
__________

č.28 (13.7.1999)
č.29 (20.7.1999)
č.30 (27.7.1999)
č.31 (3.8.1999)
č.32 (10.8.1999)
č.33 (17.8.1999)
č.34 (24.8.1999)
č.35 (31.8.1999)
č.36 (7.9.1999)
č.37 (14.9.1999)
č.38 (21.9.1999)
č.39 (28.9.1999)
č.40 (5.10.1999)
č.41(12.10.1999)
č.42(19.10.1999)
č.43(26.10.1999)
č.44 (2.11.1999)
č.45 (9.11.1999)
č.46(16.11.1999)
č.47(23.11.1999)
č.48(30.11.1999)
č.49 (7.12.1999)
č.50(14.12.1999)
č.51(21.12.1999)
č.52(28.12.1999)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WB01439_.gif (2254 bytes)

Zajímavé informace z okresu Rakovník najdete i zde:

Oficiální server Rakovnicka
(http://www.rakovnik-info.cz)

WB01439_.gif (2254 bytes)

Vaše ohlasy a dotazy po stránce obsahové směřujte: e-mail: raport@raport.cz
Vaše ohlasy a dotazy po stránce internetového provedení směřujte: e-mail: tcomp@tcomp.cz

Příjem inzerce do tištěného vydání týdeníku Raport směřujte:
Týdeník RAPORT, Ottova 418, Rakovník, 269 01
Tel./fax: 0313/512601

Optimalizováno pro MS Internet Explorer 4.x a Netscape Navigator 4.x (rozlišení 800x600)
Design:
TComp, spol. s r.o., 1998