RAPORT logo

Za poražený strom několik nových

NOVÉ STRAŠECÍ. V minulém čísle jsme otiskli příspěvek pana Františka Skály z Nového Strašecí, který kritizoval podříznutí vzrostlého stříbrného smrku v Pražské ulici a jeho vztyčení na Komenského náměstí jako vánočního stromu. Na tento dopis reagoval na pravidelné tiskové konferenci místostarosta Nového Strašecí Mgr. Petr Kotyk.

„S oním smrkem se to má trošku jinak,“ uvedl Mgr. Kotyk. „Nejednalo se o žádnou divokou těžbu, ale o nutný zásah, neboť stříbrný smrk zasahoval do elektrorozvodů. Na jeho pokácení byly vydány náležité posudky a celé řízení prošlo stavebním úřadem. No a aby byl strom nějak využit, byl před Vánocemi nainstalován na Komenského náměstí.“

Filosofie současného vedení města, týkající se zeleně, je trošku odlišná od běžných praktik. „Dohodli jsme sem že všechno, co se týká zeleně, budeme mít pod dohledem. Přijali jsme nově pracovníka pověřeného ekologickými záležitostmi. Ten vytipovává ve městě veškerá místa, kde lze (s ohledem na zasíťování) vysázet stromy. Už na jaře letošního roku budeme provádět z pohledu Nového Strašecí masívní výsadbu nových stromů.“

Od minulého týdne probíhá ve městě odborné prořezávání vzrostlých dřevin, zejména lip v okolí vodojemu. Do budoucna by novostrašečtí radní chtěli obnovit také několik alejí, které byly v minulosti vykáceny.

„Pan Skála m. j. poukazoval i na to, že vloni byly vykáceny hlohy u Agrodatu. Už jsou nakoupeny nové, které se tam na jaře vysadí. Chceme, aby za každý poražený strom bylo ihned vysázeno několik nových,“ uzavírá místostarosta Petr Kotyk a dodává, že systematická obnova zeleně v Novém Strašecí je nedílnou součástí koncepce rozvoje města.

Tomáš Bednařík


[ Zpět na domovskou stránku ]