RAPORT logo

Kraj zrušil konkurs s rakovnickými firmami a vybral kladenskou bez zedníků

DALŠÍ PODEZŘELÁ TĚLOCVIČNA!

RAKOVNÍK. Nedávno jsme informovali o podivném výběrovém řízení na výstavbu tělocvičny při 1. základní škole. Zhruba o pět set metrů dále vzniká další podobná stavba. Tentokrát pro Masarykovu obchodní akademii. Na rozdíl od prvního případu, kdy padá zodpovědnost plně na hlavu bývalé městské rady, je tentokrát investorem krajský úřad. Také jeho úředníci velmi zvláštním způsobem zamíchali osudím výběrového řízení u stavby za 25 milionů korun.

První výběrové řízení bylo vyhlášeno 21. května 2002. Osloveno bylo celkem pět firem. Mezi nimi i místní firmy Salk, Stavební podnik, Rasta, Drops Jesenice a Mao Kladno. 17. června, v den, kdy měly být do 14 hodin odevzdány přihlášky pro výběrové řízení, přišel ve 12,30 zúčastněným firmám fax s informací, že je výběrové řízení zrušeno. „Zrovna jsme byli na úřadě a chtěli odevzdat podklady. Samozřejmě jsme se zajímali, proč bylo výběrové řízení zrušeno. Vysvětlení jsme se nedočkali. Později jsem se dozvěděli, že stavba tělocvičny a školní kuchyně má být rozdělena na dvě samostatné zakázky. Zároveň jsme byli ubezpečeni, že budou znovu osloveny stejné firmy, jako při prvním řízení,“ řekl nám zástupce jedné z oslovených stavebních společností. Ve druhém kole si však na rakovnické firmy nikdo ani nevzpomněl. Osloveny byly naopak subjekty ze vzdálenějších koutů kraje a z blízkého okolí jen firma ITES Stochov. Výsledkem byl fakt, že se do výběrového řízení přihlásila pouze firma stochovká. Přitom se jedná se o společnost, která se zabývá převážně instalacemi a podle názorů odborníků nemá vlastní kapacity na stavební práce. Proto si objednala část zednických prací u firmy Energie Kladno a ta se v konečném důsledku obrátila na jednu z rakovnických firem, které byly osloveny v prvním zrušeném výběrovém řízení. Kolik se na takové transakci ušetřilo oproti ceně, kterou rakovnická firma kalkulovala v prvním kole, se nám zjistit nepodařilo.

Podivným výběrovým řízením se v současné době zabývá kontrolní komise krajského zastupitelstva, kterou vede Zdeněk Renc. Ten zaslal vedoucímu odboru krajského investora Ing. Romanu Hrubému dopis s celkem 13 dotazy. Příliš jasných odpovědí se však nedočkal. Dozvěděl se jen to, že firmy k podání nabídek jsou na kraji vybírány náhodně z databáze čítající přes 1600 položek. Žádný právní předpis prý nestanovuje, odkud mají firmy pocházet. Dále potvrzuje, že v soutěžní lhůtě druhého výběrového řízení byla skutečně podána pouze jediná nabídka, která vyhovovala podmínkám výzvy. Komise tak firmu doporučila radě jako nejvhodnější.

Díky tomu, že bylo první výběrové řízení zrušeno, celá zakázka se opozdila. Přitom stejně jako v případě 1. ZŠ byla na akci použita státní dotace ve výši 10 milionů korun, která měla být prostavěna do konce loňského roku. To se však nepodařilo, a tak se i nad krajským úřadem vznáší Damoklův meč sankce za neprostavěnou dotaci. Krajské zastupitelstvo se bude zprávou kontrolní komise zabývat na svém zasedání 5. března. O výsledku vás budeme informovat.

Pavel Sklenička

 


[ Zpět na domovskou stránku ]