V tištěném vydání též najdete:
MNOHO DALŠÍHO

RAPORT logo
Internetové vydání spravuje firma TComp, spol. s r.o.,

( Základní informace o týdeníku )
( Představení redakce )
( Ceník inzerce v tištěném vydání )
( Objednávky inzerce )
(
Objednávka : Katalog služeb )
( Informace o reklamě )

--ROČNÍK 13  *  ČÍSLO 1

ÚTERÝ 7. LEDEM  2003

Internetové vydání--

[ Zpět na aktuální číslo ]

V internetovém vydání NAJDETE:

 

 


 

Hladina Berounky stoupla více než o metr již během pondělka

Velká voda se vrátila

RAKOVNICKO. Berounka a některé z potoků na Rakovnicku se po náhlé oblevě a vytrvalém dešti opět rozvodnily. Voda zatopila několik sklepů domů, které byly postiženy srpnovými povodněmi. V pátek byl na Berounce vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity, voda kulminovala v sobotu mezi druhou a třetí hodinou v noci.

        Markéta Polívková

     


 

Město bude platit státu nájem

RAKOVNÍK (ps). Jak jsme informovali v minulém čísle, město Rakovník nejen že nedostalo do majetku objekty, v kterých bude zajišťovat agendu bývalého okresního úřadu. Za část kanceláří, které si stát ponechal, bude dokonce platit nájemné. Městská rada proti takovému postupu vyjádřila nesouhlas a odmítla schválit příslušné smlouvy.

 


 

Berounka opět zazlobila

ROZTOKY/KŘIVOKLÁT. První vzedmutí hladiny bylo zaznamenáno z 30. na 31. prosince díky krátkému, ale vydatnému dešti. Do toho přišlo tání ledových zmrazků a řeka se opět vylila ze břehů. Zaplavila hřiště pod křivoklátskou školou, ale nezpůsobila větších škod.

Tomáš Bednařík

  


 

„Děda Mráz“ přijel z Běloruska

HOŘESEDLY (bed). Pěkný dárek si dal pod vánoční stromeček čtyřiatřicetiletý běloruský státní příslušník A. Y. Večer  23. prosince 2002 se nejprve vloupal do rodinného domu, když sekerou vypáčil jeho dveře. Nejprve se pořádně najedl a „na památku“ si s sebou odnesl tři deky v hodnotě 300 Kč. Jeho počínání později policisté klasifikovali jako trestné činy porušování domovní svobody a krádeže.

 


 

Dům osvěty opět osiří?

RAKOVNÍK. Městská rada v loňském roce zpřísnila podmínky pro nájemce Domu osvěty, který by měl podle nově uzavřeného dodatku platit od 31. 12. 2002 nájemné ve výši 20 tisíc korun měsíčně. K první platbě však nedošlo a Martin Šnajberk navštívil v této věci vedení města. Podle slov starosty Zdeňka Nejdla hodlá nájemce na smlouvu rezignovat a dohodnout se na ukončení nájemního vztahu. Zároveň starostu ubezpečil, že nemá v úmyslu demontovat nebo vybourat nic z vybavení, které je městským majetkem.

 


 

První byla Nikolka

Prvním miminkem, které přišlo na svět v rakovnické nemocnici v letošním roce, je Nikolka Bobáková z Řevničova. Narodila se 1. ledna ve tři čtvrtě na jednu dopoledne, váží 3,30 kg a měří přesně půl metru. „Vánoce jsem ještě slavila doma s Nikolčiným otcem a mým přítelem Milanem Barešem. Do porodnice mě odvezli ráno v den, kdy se narodila. Termín porodu doktor stanovil na 27. prosince, ale spíš než na Nový rok jsme tajně doufali, že by se mohla narodit na Štědrý den, což by byl nejkrásnější vánoční dárek. Pořád jsem překvapená z toho, jak rychle se Nikolka narodila, a také, že byla na okrese první v tomto roce,“ říká šťastná maminka devětadvacetiletá Monika Bobáková, která již předem věděla, že se jí narodí holčička. „Já jsem to chtěla vědět už od začátku, doktor mi to ale nejdřív nechtěl prozrazovat, protože se prý stává, že se to někdy neodhadne správně. Nakonec se ale holčička, tak jak určil, narodila,“ přibližuje Monika Bobáková a dodává, že jméno pro dceru vybrali s přítelem teprve před třemi týdny.     

 


 

Tělocvična až v dubnu

RAKOVNÍK (ps). Firma K+K Dřevostavby, která staví novou tělocvičnu pro 1. základní školu, nakonec přece jen stihla postavět do konce roku státní dotaci ve výši 8,3 miliónu. Nepodařilo se sice proinvestovat peníze, které měly být ke státním připojeny z městského rozpočtu, ale stalo se tak se souhlasem ministerstva financí. Město tak nemusí se státní dotace vracet státu ani haléř.

 


 

Vstřícné České dráhy

RAKOVNÍK (bed). České dráhy splnily svůj slib a počínaje 6. lednem 2003 vyhověly námitkám cestujících, kteří si stěžovali na posunutí odjezdu vlaku z Rakovníka do Berouna z loňských 16.19 hod. na 16.53. Zejména dětem, jimž končí škola v 15 hodin a cestujícím, kterým „díky“ tomuto posunu ujel ve Zbečně autobusový spoj do Kladna, necitlivá úprava od prosince 2002 především vadila. Od 6. 1. 2003 zařadily ČD ještě jeden spoj z Rakovníka do Zbečna, který odjíždí rakovnického nádraží v 16.22 hodin, tedy téměř stejně, jako tomu bývalo před prosincovou úpravou. Podle upraveného jízdního řádu ČD bude tento spoj jezdit pouze v pracovních dnech.

 


 

Lékárny pohotovosti zatím nedrží

OKRES RAKOVNÍK (bed). Pohotovosti lékáren zatím v okrese Rakovník nefungují. Je to další z důsledků přechodu na krajský systém. „Krajský úřad dosud nepřipravil smlouvy, a tak lékárny v okrese pravidelnou víkendovou pohotovost zatím nedrží,“ řekla na náš dotaz, zda se od Vánoc něco změnilo, PharmDr. Jarmila Chytrá z lékárny U České koruny v Novém Strašecí. „Krajský zdravotní rada má představu, že by lékárenské pohotovosti měly sloužit pouze lékárny v okresním městě, kde je také zajišťována lékařská služba první pomoci. Ty však s tímto návrhem nesouhlasí,“ dodala Dr. Chytrá s tím, že jasno snad bude do čtrnácti dnů.

 

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ INFORMACE Z OKRESU RAKOVNÍK NAJDETE JAKO KAŽDÝ TÝDEN
NA STRÁNKÁCH TÝDENÍKU RAPORT

 

Příběh Edy Ottové

Prezident Václav Havel předal Medaili za zásluhy také vdově po zemřelém Františku Ottovi.

Čtěte na str. 4

 

Rok 2002 na stránkách Raportu

Bilance nejdůležitějších událostí okresu Rakovník v loňském roce v kostce.

Čtěte na str. 5 a 6

 

Dnes startuje Forte 2002

Týdeník Raport počtvrté vyhlašuje klání o nejoblíbenější muzikanty okresu.

Čtěte na str. 9

 


 

TISKOVKA

Stěhování úřadů

RAKOVNÍK (ps). Stěhování, které zažíval na konci roku městský úřad po sloučení s částí bývalého okresního úřadu, prý připomíná akci Kulový blesk z populárního českého filmu. S výjimkou stavebního úřadu, spisovny, kanceláří starosty, jeho zástupců a tajemnice nezůstane na radnici kámen na kameni. Většina odborů se rozšiřuje, jiné se stěhují z budovy do budovy. Namísto špeditérské firmy využívá radnice služeb společnosti ÚMK. Vše muselo být hotovo během dvou dnů. Od pondělí 6. ledna už jsou všichni úředníci na nových místech, ale zatím příliš nefunguje spojení mezi odbory a ani na telefonní ústředně vám zatím neporadí, jak se na který odbor dovolat. V nejbližších dnech bude vyhotoven nový orientační plán včetně telefonních linek. Zatímco ke konci roku mělo město Rakovník 120 pracovníků, od ledna přibylo dalších 93 delimitovaných lidí z okresního úřadu a navíc bylo přijato dalších 8 nových pracovníků v souvislosti s úkoly, které městu přinesla reforma státní správy.

Úředníci si polepší

RAKOVNÍK (ps). Zajímalo nás, zda si necelá stovka úředníků, kteří přecházejí s okresu na město, finančně polepší, či pohorší. Tajemnice úřadu Eliška Holková nám sdělila, že ze zákona na tom budou od 1. ledna lépe úplně všichni státní úředníci, neboť jejich platy se zvýší o 7 procent. Se změnou zákona přichází i nový katalog prací, který stanoví, do které platové třídy kdo patří. I zde je patrný posun k lepšímu. Zatímco bývalí vedoucí městského řadu byli dříve v 9. platové třídě, nyní jako vedoucí úředníci úřadu 3. stupně patří do 10. platové třídy. První půl rok zůstávají všichni delimitovaní úředníci také na svém „okresním“ osobním ohodnocení. „Za šest měsíců vyhodnotíme činnost všech pracovníků úřadu, a teprve pak se bude v případě potřeby měnit pohyblivá složka platu,“ vysvětluje tajemnice Eliška Holková.

Vedení se nerozsadí

RAKOVNÍK (ps. Nabízí se také otázka, zda se vedení úřadu nehodlá rozsadit tak, aby mohlo lépe působit na svěřené resorty. Starosta ani místostarostové ale nic takového v plánu nemají. Nemyslí si, že by bylo třeba úředníky nějak více kontrolovat. „Jako dosud se budou evidovat odchody a příchody na pracoviště. Vedoucí budou muset vědět o jakémkoliv pohybu svých podřízených. Navíc teď po sloučení okresu a městského úřadu budou mít všichni daleko více práce. Nemyslím si, že by fyzická přítomnost místostarostů v jednotlivých budovách mohla něco ovlivnit. Nehledě k tomu, že jako představitelé samosprávy nám vlastně kontrola státních úředníků ani nepřísluší,“ řekl nám místostarosta Luděk Štíbr.

 

Živnostenské úřady zrušeny

RAKOVNÍK (ps). Reforma státní správy zkomplikovala život živnostníků v okolí Nového Strašecí a Jesenice, kde byly bez náhrady zrušeny obecní živnostenské úřady. Příslušnou agendu teď budou podnikatelé řešit až v Rakovníku. Naopak zachováno má být detašované pracoviště pro výplatu dávek státní sociální podpory v Novém Strašecí.

Popelnice podraží

RAKOVNÍK (ps). Po ukončení provozu skládky v Kounově se vozí komunální odpad z Rakovníka až na skládku Vrbička nedaleko Podbořan, kde má město Rakovník, jako zakládající člen společnosti, svůj podíl. Větší přepravní vzdálenost se ale zřejmě projeví na ceně poplatku za svoz a ukládaní odpadu. „Určitě nevyužijeme maximální ceny, kterou umožňuje zákon, což je 500 Kč na osobu. Ale k mírnému navýšení bude muset dojít, neboť svozová firma již cenu zvedla,“ naznačuje místostarosta Luděk Štíbr. Úřad připravuje také vyhodnocení plateb za první rok a přehled neplatičů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Své názory na témata z aktuálního i minulých vydání můžete zasílat na adresu redakce nebo elektronické pošty:
raport@raport.cz


 

Předchozí vydání:

Ročník 13
rok 2003
                 

 

Ročník 12
rok 2002
__________

č.2(8.1.2002)
č.3(15.1.2002)
č.4(22.1.2002)
č.5(29.1.2002)
č.6(5.2.2002)
č.7(12.2.2002)
č.8(19.2.2002)
č.9(26.2.2002)
č.10(5.3.2002)
č.11(12.3.2002)
č.12(19.3.2002)
č.13(26.3.2002)

č.14(2.4.2002)
č.15(9.4.2002)
č.16(16.4.2002)
č.17(23.4.2002)
č.18(30.4.2002)
č.19(7.5.2002)
č.20(14.5.2002)
č.21(21.5.2002)
č.22(28.5.2002)
č.23(4.6.2002)
č.24(11.6.2002)
č.25(18.6.2002)
č.26(25.6.2002)
č.27(2.7.2002)
č.28(9.7.2002)
č.29(16.7.2002)
č.34(20.8.2002)
č.36(3.9.2002)
č.37(19.9.2002)
č.40(1.10.2002)
č.41(8.10.2002)
č.42(15.10.2002)
č.43(22.10.2002)
č.44(29.10.2002)
č.45(5.11.2002)
č.46(12.11.2002)
č.47(19.11.2002)
č.48(26.11.2002)
č.49(10.12.2002)

Ročník 11
rok 2001
__________

č.1(3.1.2001)
č.2(9.1.2001)
č.4(23.1.2001)
č.5(30.1.2001)
č.6(6.2.2001)
č.7(13.2.2001)
č.8(20.2.2001)
č.9(27.2.2001)
č.10(6.3.2001)
č.11(13.3.2001)
č.12(20.3.2001)
č.13(27.3.2001)
č.14(3.4.2001)
č.15(10.4.2001)
č.16(18.4.2001)
č.17(24.4.2001)
č.18(2.5.2001)
č.19(9.5.2001)
č.20(15.5.2001)
č.22(29.5.2001)
č.23(5.6.2001)
č.24(12.6.2001)
č.25(19.6.2001)
č.26(26.6.2001)
č.27(3.7.2001)
č.28(10.7.2001)
č.29(17.7.2001)
č.30(24.7.2001)

č.31(31.7.2001)
č.32(7.8.2001)

č.33(14.8.2001)

č.35(28.8.2001)
č.36(4.9.2001)

č.37(11.9.2001)

č.38(18.9.2001)
č.39(25.9.2001)
č.41(9.10.2001)
č.43(23.10.2001)
č.44(30.10.2001)
 č.45(6.11.2001)
č.46(13.11.2001)
č.47(20.11.2001)
č.48(27.11.2001)
č.49(4.12.2001)
č.50(11.12.2001)
č.51(18.12.2001)

Ročník 10
rok 2000
__________

č.1(4.1.2000)
č.2(11.1.2000)
č.3(18.1.2000)
č.4(25.1.2000)
č.5(1.2.2000)
č.6(8.2.2000)
č.7(15.2.2000)
č.8(22.2.2000)
č.9(29.2.2000)
č.10(7.3.2000)
č.11(14.3.2000)
č.12(21.3.2000)
č.13(28.3.2000)
č.14(4.4.2000)
č.15(11.4.2000)
č.16(18.4.2000)
č.17(26.4.2000)
č.18(3.5.2000)
č.19(10.5.2000)
č.20(16.5.2000)
č.21(23.5.2000)
č.22(30.5.2000)
č.23(6.6.2000)
č.24(13.6.2000)
č.25(20.6.2000)
č.26(27.6.2000)
č.27(4.7.2000)
č.28(11.7.2000)
č.29(18.7.2000)
č.30(25.7.2000)
č.31(1.8.2000)
č.32(8.8.2000)
č.33(15.8.2000)
č.34(22.8.2000)
č.35(29.8.2000)
č.37(12.9.2000)
č.38(19.9.2000)
č.39(26.9.2000)
č.40(3.10 .2000)
č.41(10.10.2000)
č.42(17.10.2000)
č.43(24.10.2000)
č.44(31.10.2000)
č.45(7.11.2000)
č.46(14.11.2000)
č.47(21.11.2000)
č.48(28.11.2000)
č.49(5.12.2000)
č.50(12.12.2000)
č.51(19.12.2000)
__________

Ročník 9
Rok 1999
__________

č.28 (13.7.1999)
č.29 (20.7.1999)
č.30 (27.7.1999)
č.31 (3.8.1999)
č.32 (10.8.1999)
č.33 (17.8.1999)
č.34 (24.8.1999)
č.35 (31.8.1999)
č.36 (7.9.1999)
č.37 (14.9.1999)
č.38 (21.9.1999)
č.39 (28.9.1999)
č.40 (5.10.1999)
č.41(12.10.1999)
č.42(19.10.1999)
č.43(26.10.1999)
č.44 (2.11.1999)
č.45 (9.11.1999)
č.46(16.11.1999)
č.47(23.11.1999)
č.48(30.11.1999)
č.49 (7.12.1999)
č.50(14.12.1999)
č.51(21.12.1999)
č.52(28.12.1999)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WB01439_.gif (2254 bytes)

Zajímavé informace z okresu Rakovník najdete i zde:

Oficiální server Rakovnicka
(http://www.rakovnik-info.cz)

WB01439_.gif (2254 bytes)

Vaše ohlasy a dotazy po stránce obsahové směřujte: e-mail: raport@raport.cz
Vaše ohlasy a dotazy po stránce internetového provedení směřujte: e-mail: tcomp@tcomp.cz

Příjem inzerce do tištěného vydání týdeníku Raport směřujte:
Týdeník RAPORT, Ottova 418, Rakovník, 269 01
Tel./fax: 0313/512601

Optimalizováno pro MS Internet Explorer 4.x a Netscape Navigator 4.x (rozlišení 800x600)
Design:
TComp, spol. s r.o., 1998