Ročník 15
Číslo 11
15. 03. 2005

fotoPokud jsme na těchto stránkách hledali vrchol bálové sezóny, až nyní víme, že přišel až 12. března s reprezentačním plesem Města Rakovníka. Rozpočet 230 tisíc korun (z toho 150 tisíc je ztráta dotovaná městem) byl na slavnostní události více než znatelný. Ti, kdo měli to štěstí, a sehnali vstupenku, si mohli užívat výkonů pěti kapel na dvou scénách, přítomnosti hvězd jako Nadi Urbánkové či Martina Zounara, nebo jen decentního klavírního preludování Richarda Pogody v útulné minikavárně na jevišti Tylova divadla. Úžasný zážitek.

  • Jesličky zdraží o 140 procent!

  • RAKOVNÍK. v listopadu by se mělo v Rakovníku slavit jedno kulaté výročí. 10 let provozu jediných jeslí na okrese Rakovník v nově upravené budově Na Sekyře. Už nyní dostává zařízení ke kulatinám první dárek. v roli "gratulanta" přichází městská rada a místo bonboniéry přináší usnesení o navýšení zaopatřovacího příspěvku. Úprava není vůbec kosmetická. Jedná se o 240 procent. Namísto stávajících pěti set korun mají rodiče od 1. května platit za dítě 1200 Kč. Celoročně to vychází téměř na jeden průměrný měsíční plat - 14 400 Kč.

  • Sekyra neuspěla

  • RAKOVNÍK (bed). v pátek 11. března byl vynesen rozsudek ve sporu mezi Společenstvím vlastníků bytových jednotek Na Sekyře čp. 2005 - 2011 a Městem Rakovník. Společenství žalovalo město o zaplacení částky 2,1 miliónu korun, protože podle jeho názoru nedodrželo dohodu z 6. června 2002, v níž přiznalo svůj závazek vůči vlastníkům zmíněného domu, jimž v roce 2000 prodalo za 10 miliónů nemovitost s poškozenou a nezkolaudovanou střechou.

  • Hledají pozemky na domky

  • RAKOVNÍK (ps). Vedení města se zamýšlí nad možnostmi, jak podpořit další bytovou výstavbu na svém katastru. "Víme o tom, že řada stavebníků nám z města odchází do okolních obcí, kde jsou údajně východnější podmínky. Tento trend bychom chtěli zastavit. Proto jsme nechali vypracovat přehled městských pozemků, které by byly po zasíťování vhodné k zastavení," vysvětluje starosta Zdeněk Nejdl.

  • Smrtelná srážka s kamiónem

  • HOŘESEDLY. Podobně brutální nehodu, jaká se stala v pondělí 7. března u Hořesedel, Rakovnicko snad dosud nepamatuje. Srážka osobního automobilu s kamiónem byla tragická, řidič osobáku při ní neměl šanci na přežití. Pohled na zničený Ford Focus utkví jako jeden z nejhorších nejen svědkům nehody, ale i ostříleným policistům a hasičům.

  • Z prince výčepních je král

  • BRNO. Dvaadvacetiletý student Integrované střední školy na Jirkově Richard Kučera se stává vůbec nejslavnějším žákem školy. Zatímco v roce 2003 získal vítězství v celostátní soutěži učňů o Prince výčepních, vloni se probojoval do republikového finále soutěže dospělých výčepáků a získal 15. místo. Letos, napodruhé, mu soutěž vyšla stoprocentně a z Brna přivezl vítěznou trofej a královský titul pro nejlepšího českého výčepního.

  • Neplatiči brzy do nových holobytů

  • NOVÉ STRAŠECÍ. Více než tři milióny korun na nájemném plus další statisíce na úrocích z prodlení dluží v současné době zhruba tři desítky neplatičů městu Nové Strašecí. To se rozhodlo řešit situaci radikálně. Už na jaře letošního roku bude zahájena v areálu bývalého Hamira výstavba nové ubytovny pro neplatiče. Mělo by zde vzniknout devět holobytů, kam budou "nejkřiklavější" případy neplatičů na základě soudního rozhodnutí vystěhováni.

  • Na jazzový večer přijede X-tet Víta Fialy

  • RAKOVNÍK (slv). i když se to během historie jazzových večerů ještě nestalo, tentokrát nepřijede původně avizovaný interpret. v pátek 18. března tak příznivci jazzu neuslyší Latin Wave, ale pražskou formaci X-tet Víta Fialy.

  • Lhůtu Tescu neprodlouží

  • RAKOVNÍK (ps). Zástupci společnosti Magellan CZ, která nabídla městu 29 miliónů korun za pozemek pro výstavbu obchodního centra, přijedou tuto středu do Rakovníka na jednání s představiteli radnice.

  • Zmařily předkupní právo i dražbu náhody?

  • Integrovaná střední škola technická se marně snaží o získání dalších prostor.
  • Hračky pro vnoučata v rakovnickém útulku nehledejte

  • Kdekdo si myslí, že mu pes z útulku bude vděčný za záchranu ...
  • Troška se chlubil plyšovými lvy

  • Rakovnickou premiéru filmu Kameňák 3 přijeli podpořit jeho režisér, producent i řada herců.
  • Kostlivec se stěhuje

  • Zamítnutím žaloby skončil v pátek u Okresního soudu spor Společenství vlastníků bytových jednotek v ulici Na Sekyře s městem Rakovník o náhradu za poškozenou a nezkolaudovanou střechu, kterou vlastníkům 102 bytů město před lety prodalo spolu s domem za 10 miliónů korun. Právní zástupce města "umotal" společenství na špatně postavené žalobě. Obyvatelé domu se mohou cítit právem poškození. Největší kostlivec v historii města, jak radní nazývají problémy z minulých období, se tak jenom přestěhoval ze skříně úřadu o dvě ulice dál. Spor přitom nemusel vůbec vzniknout. Stačilo, aby si alespoň jeden jediný úředník odboru správy majetku nebo výstavby povšiml, že střecha domu, který město prodávalo, ještě neprošla kolaudačním řízením, přestože se opravuje už od roku 1993. Kromě obyvatel domu to ale evidentně nikoho nezajímá, a ani soud podvedeným občanům příliš nepomohl. Jak se tedy mohou bránit? Jednoduše. Volit napříště do čela radnice lidi, kteří se dokáží k průšvihům města, a to i těm historickým, postavit čelem.
  • Antipropopulační

  • Již dva roky po sobě hlásí matrika pokles obyvatel o 120. Radní si lámou hlavu nad tím, proč a kam vlastně Rakovničané v houfech prchají. Že by to mohlo být výhodnějšími podmínkami pro individuální bytovou výstavbu v okolních obcích? Takže hurá na přípravu pozemků! Nic proti tomu, kdyby ruku v ruce s tímto záměrem nepřišlo i ryze antipopulační usnesení o navýšení poplatku v jeslích. Pokud se během jediného zasedání radní zamýšlejí nad úbytkem obyvatelstva a snaží se ho zastavit, a v zápětí se baví o tom, zda má vůbec smysl provozovat městské jesle, něco není v pořádku. Vždyť rozhodování, zda bydlet raději ve městě, nebo na venkově, může ovlivnit mimo jiné i kvalitní síť předškolních a školních zařízení. Pokud chtějí radní z peněz ušetřených na provozu jeslí přeneseně podpořit výstavbu rodinných domků, připomínají tak trochu učitele Zelí z povídky Šimka a Grossmana, co v pokladně zoologické zahrady uplácel pokladníka se slovy: "Nechci slevu zadarmo."
  • S Peostou se neusmíří

  • RAKOVNÍK (ps). Pokusy o mimosoudní vyřešení sporu mezi bývalou pečovatelskou službou Peosta a městem skončily nezdarem. "Protistrana požaduje 100 tisíc korun, což je pro nás nepřijatelné. Názor právního zástupce města Mgr. Chytila podpořila i tajemnice a ztotožnila se s ním více jak polovina členů rady. Spor se tak vrátí k soudu, kde byl kvůli pokusům o smír pozastaven. Kauzu vnímáme jako nepříjemnou a z dnešního pohledu dosti nešťastnou pro obě strany. Ale na druhou stranu, kdybychom teď přistoupili na návrh protistrany, jako bychom uznali, že byla tehdy chyba na naší straně," míní Zdeněk Nejdl.
  • Za Tatran nabídli milión

  • RAKOVNÍK (ps). Město Rakovník odeslalo společnosti Lasselsberger i jedné z prodávajících realitních kanceláří svoji nabídku. v duchu schváleného usnesení zastupitelstva nabízí město za areál Tatranu 1 milión korun. "Zástupci města a úřadu se byli podívat na areál a seznámili se všemi jeho klady i zápory. Pokud areál získáme, bude mít úřad plné ruce práce, než dá všechny nesrovnalosti do pořádku," zhodnotil situaci starosta. Podle našich informací, se byl kromě města na Tatranu podívat na prodávaný majetek jen jeden zájemce. Uzávěrka nabídek je přitom 15. března.
  • Postaví novou jídelnu

  • RAKOVNÍK (ps). Současná školní kuchyně a jídelna při 1. základní škole, která slouží pro stravování i 2. ZŠ a gymnázia (cca 1000 jídel denně), pomalu ale jistě dosluhuje, zejména po stránce hygienických předpisů. v současné době je její provoz umožněn jen na základě výjimky hygienika, která vyprší v roce 2007. Proto město opakovaně žádá stát o dotaci, ale vloni místo peněz na jídelnu přišla dotace na tělocvičnu u 3. ZŠ. "Městská rada se problémem zabývala a navrhuje, aby místo rekonstrukce stávající kuchyně a jídelny byla postavena nová budova na pozemku vedle finančního úřadu. Náklady na takovou akci odhadujeme na zhruba 35 miliónů korun. Nynější budova by mohla být využita např. pro přestěhování městské knihovny, která je nyní v nájmu," uvedl místostarosta Luděk Štíbr.
  • Stále bez návštěv

  • RAKOVNÍK (bed). Chřipková epidemie v okrese stále nepolevuje, naopak. v minulém týdnu zaznamenali hygienici mírný vzestup, oproti předcházejícímu o 2 procenta. k největšímu nárůstu onemocnění došlo ve věkové skupině 60 a více let - o 54 procent. k poklesu nemocnosti naproti tomu došlo u kategorie předškolních dětí (o 12%) a u mladistvých (o 1 %). Podle informace Krajské hygienické stanice - územního pracoviště Rakovník nyní v okrese marodí 2952 lidí v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Nadále zůstává v platnosti zákaz návštěv v rakovnické nemocnici, domovech důchodců a ústavech sociální péče na Rakovnicku.
  • Nemocnice k pronájmu?

  • RAKOVNÍK (ps). Místostarosta Luděk Štíbr jednal minulý týden s představiteli krajského úřadu o dalším osudu rakovnické nemocnice. "Impulsem bylo stanovisko hejtmana, který poprvé zveřejnil, že v kraji zbývá k vyřešení sedm nemocnic, které by měly jít cestou ekonomických pronájmů. Dozvěděli jsme se, že rada kraje teprve hledá člověka, který se transformací bude zabývat, takže nic bližšího nikdo neví, snad jen tolik, že by se měla pronajímat celá zařízení. Je to prý otázkou dvou let, možná i kratšího časového horizontu," sděluje Luděk Štíbr.
« Zpět