RAPORT logo

Pohotovost může zachránit jen zázrak 

RAKOVNÍK. Ve čtvrtek 16. ledna proběhlo v Nemocnici s poliklinikou Rakovník další jednání o tom, jak bude po 20. lednu zabezpečována v okrese Rakovník lékařská služba první pomoci (LSPP). Jednání byli kromě praktických lékařů a zástupců nemocnice přítomni také představitelé měst a obcí okresu, VZP a hlavně ředitel Územního střediska záchranné služby Středočeského kraje MUDr. Robert Zelenák. Ten byl krajským zdravotním radou Ing. Petríkem pověřen, aby projednal s praktickými lékaři zajištění LSPP v kraji.

MUDr. Zelenák interpretoval představu kraje, jak má být LSPP zabezpečována. Protože má zároveň sloužit jako záloha rychlé záchranné pomoci (RZP), nepřipadá v úvahu, aby byla držena pouze do 22 hodin, jak požadují praktičtí lékaři, ale celou noc, byť po 22. hodině bez výjezdů. Uvedl, že kraj vyčlenil na zajištění LSPP 39 miliónů Kč ročně, což umožňuje přiznat sloužícím lékařům za LSPP 160 Kč za hodinu ve všední dny a 180 Kč/hod. o víkendech a o svátcích. Dodal, že LSPP bude organizačně zajišťována před Územní středisko záchranné služby v Kladně.

Poté si slovo vzala předsedkyně Okresního sdružení praktických lékařů MUDr. Eva Kasalická a zahrnula MUDr. Zelenáka celou řadou konkrétních připomínek (praktici nebyli krajem včas osloveni, na Rakovnicku slouží LSPP pouze 15 lékařů, což je pro ně velká zátěž, je špatný technický stav sanitek, které jsou lékařům při LSPP k dispozici atd.). Do diskuse se postupně zapojili i ostatní přítomní lékaři. Např. MUDr. Silberová chtěla vědět, co bude od 21. ledna, kdy ani jeden z lékařů nemá podepsanou smlouvu na zabezpečování LSPP. MUDr. Králíček několikrát vyzval ke koncepčnímu řešení celého problému, aby se stále jen „neflikovalo“ a neprodlužovala agonie stávajícího systému pohotovosti. MUDr. Zelenák se na některé dotazy snažil odpovědět. Např. připomněl, že LSPP mohou ze zákona sloužit lékaři pěti odborností: kromě praktických lékařů pro dospělé také pediatři, internisté, chirurgové a anesteziologové. To se ovšem na Rakovnicku neděje a celá zátěž leží pouze na praktických lékařích. Padl návrh, aby sloužili také pediatři. Primař ARO MUDr. Kozlík na to reagoval, že nebudou chtít. MUDr. Zelenák kontroval poznámkou, že pokud nebudou chtít lékaři sloužit, bude LSPP jednoduše zrušena! Pak ale nelze z jejích krachu vinit kraj. Netajil se tím, že pro kraj je prioritou zajištění RZP, což je ve všech okresech bez nejmenšího problému.

Po více než dvouhodinové debatě se lékaři se zástupcem kraje dohodli, že v pondělí 20. ledna přijede MUDr. Kasalická do Kladna, předloží zde návrh smlouvy podle představ praktických lékařů a pokusí se s MUDr. Zelenákem shodnout na znění, které by vyhovovalo oběma stranám. Pokud se to podaří, připraví do konce týdne kraj smlouvy s jednotlivými lékaři a předá jim je k podpisu. Praktičtí lékaři pokryjí LSPP do konce měsíce ledna na základě prodloužených smluv, které zajistí NsP. MUDr. Zelenák přislíbil, že zajistí pro rakovnickou LSPP nové sanitní vozidlo. Pokud se lékaři s krajem nedohodnou a nové smlouvy nebudou podepsány, bude lékařská služba první pomoci v okrese Rakovník zrušena.

Tomáš Bednařík


[ Zpět na domovskou stránku ]