RAPORT logo

V sobotu se mohou prohřívat muži a ženy společně

V bazénu nová sauna

RAKOVNÍK. Již tento pátek bude zahájen provoz v nové sauně, jejímž provozovatelem je Údržba městských komunikací Rakovník v Městském bazénu. Novinkou tohoto zařízení je fakt, že se zde budou moci vždy prohřívat společně muži se ženami. A to v sobotu od 15 do 21 hodin. V ostatní dny bude mít do sauny přístup vždy pouze jedno pohlaví (ženy v úterý a pátek od 17 do 21 hod., muži v pondělí a čtvrtek od 17 - do 21 hod., ve středu od 16 do 21 hod. a v neděli od 15 do 21 hod.)

„Tento poměr provozních hodin jsme zvolili podle místních zkušeností, neboť muži navštěvují saunu mnohem častěji než ženy,“ uvedl vedoucí plaveckého bazénu Pavel Kumpa a dodal, že v premiérový pátek proto dojde k výjimce a jako první vstoupí do sauny muži. „K sobotnímu společnému prohřívání bych chtěl dodat, že pokud přijde do sauny třeba pár, musí počítat s tím, že sem budeme pouštět i ostatní zájemce, dokud nebude naplněna kapacita sauny, to je 6 lidí,“ pokračuje Kumpa. 

Součástí moderního zařízení jsou sprchy s regulovatelnou vodou od teplé až po ledovou. Zde se také nacházejí toalety. Vlastní sauna – prohřívárna - je vybavena kamny o 9 kW a zařízena tak, že v ní probíhá cirkulace vzduchu a klienti si ji sami mohou regulovat okénkem. Podle Pavla Kumpy bude teplota nastavena na 85 - 90°C, ale pokud přijdou klienti, kteří budou chtít teplotu zvětšit, je možné, aby to vyškolený strojník udělal. „Chci zákazníky sauny upozornit, že není dovoleno, aby dovnitř vstupovali s jakýmikoliv kovovými předměty na těle, prstýnky, náušnice a piercing nevyjímaje. Musí si uvědomit, že teplota může dosáhnout až 110°C,“ upozorňuje Pavel Kumpa.

V prohřívárně je umístěn také saunabox - saunabox - tj. voda, která se lije na kameny, nebo vonné esence. Nakonec klienti přejdou do odpočívárny. Tam zní reprodukovaná relaxační hudba, jsou zde lavice a podhlavníky, vše z měkkého afrického dřeva abachi, automat na konzumaci nealkoholických nápojů, aby mohli zákazníci doplnit tekutiny.

„Vstupenky se kupují v turniketu, kde zákazníci vyfasují čisté prostěradlo, dostanou klíče od sauny a od skříňky. Zaplatí zálohu 50 Kč za kartu. Cennosti je potřeba odkládat v turniketu, kde provozovatel sauny ručí za jejich bezpečnost. V prostorách sauny za cennosti již neručí,“ vysvětluje dále Kumpa a prozrazuje výši vstupného. To bude za 90 minut 50 Kč a za 120 minut saunování 60 Kč.

Na závěr dodejme několik statistických údajů. Vybudování sauny stálo 135.450 Kč, město Rakovník však ani korunu. Vše bylo hrazeno ze sponzorských darů. „Chtěli bychom poděkovat především firmě Sportakcent Praha, která nám saunu zřizovala a navíc poskytla poměrně značný sponzorský dar. Podobně i firma Delikomat Brno - Modřice, která dodala nápojové automaty,“ uzavírá Pavel Kumpa a dodává, že náklady by se měly vrátit nejdéle za půldruhého roku provozu.

 Tomáš Bednařík


[ Zpět na domovskou stránku ]