RAPORT logo

Zahrádkáři kritizují městský úřad za porušení územního plánu

Tenis centrum, nebo zahrádky?

RAKOVNÍK. Městská rada zveřejnila záměr na odprodej pozemků o ploše 15 tisíc metrů čtverečních v sousedství areálu Tenis Centra Cafex. Vyhověla tak žádosti majitele, který má v úmyslu zařízení podstatně rozšířit. Problém je v tom, že na pozemcích je v současné době zhruba 60 zahrádek členů Českého svazu zahrádkářů a ti se nechtějí jen tak vzdát.

Zatímco městská rada bude na příštím zasedání rozlepovat obálky s nabídkami dvou zájemců, zahrádkáři získávají podpisy pro otevřený dopis zastupitelstvu (viz str. 6). Dávají v něm najevo svůj nesouhlas s likvidací zahrádek, které mají od města pronajaty za symbolickou korunu ročně, a navíc poukazují na zajímavou skutečnost. Pozemky jsou v tzv. zátopovém území a navíc v oblasti, která je v územním plánu vytyčena pro sport. To samo o sobě by nahrávalo spíše pro záměr majitele Tenis centra, kdyby ovšem nepostavil v rámci areálu i dva rodinné domy. Zahrádkáři nyní namítají, že kdyby část sportovního areálu nebyla využita pro soukromé bydlení, měl by majitel nyní dostatek prostoru na další rozvoj. A zahrádkáři kladou i další otázku. Jak mohl stavební úřad povolit stavbu rodinných domů na pozemcích, které jsou územním plánem zcela jasně a závazně vyčleněny pro sport, a navíc jsou dokonce v zátopovém území. Pro odpověď jsme zašli za vedoucím odboru výstavby Milanem Kotálem. „Je pravda, že v rámci stavby Tenis centra jsme povolovali také dva rodinné domy. Jeden jako byt trenéra, druhý jako bydlení pro správce areálu. Že v nich dnes bydlí pan Holý a pan Cafourek zřejmě vyplynulo až později, když čas ukázal skutečné možnosti využití areálu,“ vysvětluje Kotál. O záplavovém území se prý v době schvalování stavebního povolení ještě nehovořilo.

O tom, zda pozemky prodat pro rozšíření sportovního areálu soukromé firmě a za kolik, nebo zda je i nadále ponechat v nájmu zahrádkářům, bude rozhodovat nejprve rada a po ní městské zastupitelstvo. „Je to problém, který naši předchůdci odložili, protože nenašli vůli k jakémukoliv rozhodnutí. Já osobně budu podporovat možnost rozšíření sportovního areálu. Pokud je tu někdo, kdo hodlá vložit své vlastní prostředky a vybudovat za ně sportovní areál, o který se bude starat, chápu to jako jasný přínos pro město a budu takový projekt podporovat,“ tvrdí Luděk Štíbr a dodává, že důležitým kritériem pro jeho rozhodnutí je i naplnění územního plánu města.

Pavel Sklenička

 


[ Zpět na domovskou stránku ]