RAPORT logo

Vietnamci budou kopírovat úřad práce

RAKOVNÍK.(peg) Netradiční návštěva zavítala na Úřad práce v Rakovníku. Několikačlenná delegace pracovníků ministerstva práce z Vietnamu a vietnamské ambasády přijela koncem roku do našeho okresního města načerpat informace o problematice trhu práce a vedení samotného úřadu.

„Delegaci zajímalo, jak to u nás chodí a jak řešíme jednotlivé problémy na trhu práce. Účelem jejich cesty bylo jakési inspirování se, protože ve Vietnamu zakládají nebo hodlají zakládat úřady práce, a tak vyjeli do světa na zkušenou. Podobné cesty jsme absolvovali i my, když se po revoluci začaly úřady zakládat u nás,“ říká ředitel ÚP Rakovník Alexander Zajíc.

Zajímavé je, že jediný úřad práce, který delegace v naší zemi navštívila, byl právě náš rakovnický. „Nedělám si iluzi, že bychom byli nejlepší, a proto si nás vybrali. Spíš se přikláním k tomu, že z úřadů, které vykazují dobré výsledky, jsme nejblíže k Praze,“ vysvětluje ředitel.

Během tříhodinového jednání delegaci překládal tlumočník, kterého si s sebou přivezla. „Jeho překlad z vietnamštiny do češtiny byl ale poněkud kostrbatý a občas špatně srozumitelný v souvislostech. Pokud stejným způsobem překládal i naše odpovědi, obávám se, že delegace některé věci nemusela pochopit správně,“ popisuje situaci ředitel úřadu. Každopádně Vietnamce český systém řešení této problematiky velmi zaujal, a není pochyb, že jim bude při zakládání úřadů důležitou inspirací právě Úřad práce v Rakovníku.

 


[ Zpět na domovskou stránku ]