RAPORT logo

Během tří dnů přibylo do evidence úřadu práce 250 lidí!

Nezaměstnanost stále stoupá

RAKOVNICKO. Počet lidí bez práce na Rakovnicku se v prosinci zvýšil o necelé dvě stovky. Mezi novými uchazeči byla také poslední skupina lidí, jejichž propuštění již vloni avizovala společnost Rako. Během prvních tří pracovních dnů letošního roku přibylo do evidence rakovnického úřadu práce dalších 250 lidí bez zaměstnání. 

Nezaměstnanost na Rakovnicku stoupá už od loňska. Míra nezaměstnanosti na našem okrese v prosinci činila 7,66 procenta, což je o šest desetin procenta více než v listopadu. Co se týče samotného počtu nezaměstnaných, evidoval jich úřad práce v posledním měsíci loňského roku  2 237, tedy téměř o dvě stovky více než v listopadu. „V zimních měsících je nezaměstnanost nejvyšší, to je každoroční trend. K největšímu nárůstu dochází v prosinci a v lednu a pak záleží na počasí, kdy začnou počty uchazečů zase klesat. Většinou se situace zlepší v březnu či dubnu,“ vysvětluje ředitel Úřadu práce Rakovník Alexander Zajíc.

Ve čtvrtek 2. ledna a následující pátek a pondělí zaznamenal úřad skutečný nápor nezaměstnaných. Na žádost o zaevidování lidé čekali v dlouhé frontě dosahující až ke schodům. Přestože se o příjem nových uchazečů staraly i zprostředkovatelky, muselo být některým lidem z Rakovníka doporučeno, aby přišli raději až následující den.

„Úřadovali jsme i v pátek, kdy za normálních okolností není úřední den. Konec roku je bohužel pro zaměstnavatele oblíbené datum, dokdy uzavírat pracovní smlouvy. Navíc už skončila předvánoční horečka, takže se firmy začaly zbavovat pracovníků, které přijaly jen kvůli tomu, aby lépe zvládaly situaci v posledních měsících roku,“ říká ředitel.

Velký počet z nových uchazečů tvořila poslední skupina lidí, které si v minulém roce naplánovaly propustit Rakovnické keramické závody. Toto propouštění nám podnik vloni řádně nahlásil a své zaměstnance propouštěl postupně v průběhu celého roku. 

„Nápor nezaměstnaných jsme sice tušili, ale když jsme nakonec situaci prvních dnů viděli, víme, že jsme asi měli udělat ještě další opatření, aby se vše zvládlo lépe. Nyní se stav stabilizoval a předpokládám, že se již během ledna ustálí,“ uzavírá Alexander Zajíc.

Markéta Polívková

 


[ Zpět na domovskou stránku ]