RAPORT logo

Za popelnici zaplatí všichni stejně

NOVÉ STRAŠECÍ. Zastupitelstvo města Nové Strašecí se zabývalo koncem minulého roku obecně závaznými vyhláškami č. 2 a 3/2002 o hospodaření a nakládání s komunálním a stavebním odpadem a poplatkem ze provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů.

Diskuse k těmto vyhláškám byla jak ze strany zastupitelů, tak přítomných občanů, živá a místy emotivně zabarvená. Všichni se shodli na tom, že zákon o odpadech není právě ideální, ale je potřeba v jeho intencích nalézt pokud možno optimální řešení. Schválená obecně závazná vyhláška nařizuje původcům komunálního odpadu povinnost umístit odpad podle složek a druhu do sběrových nádob či kontejnerů. Na území města budou mít občané možnost ukládat odpad do popelnic, mobilních kontejnerů na bioodpad a velkoobjemový odpad, kontejnerů na tříděný odpad (papír, sklo, PET lahve), dávat ho na sběrné středisko v areálu Technických služeb města Nové Strašecí. Navíc budou v obchodech fy Sinkule, Soukup a Elektro H+H umístěny kontejnery na monočlánky a v lékárně v Palackého ul. zřízena sběrna vyřazených léků.

Nově byl stanoven poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování odpadů. Bude prováděn tzv. kapitační platbou za každou osobu, která má na území města trvalý pobyt, nebo zde má ve vlastnictví stavbu určenou resp. sloužící k individuální rekreaci. Výše poplatku za osobu a kalendářní rok je 480 Kč. V diskusi zaznělo, že na tento systém doplatí občané, kteří mají málo odpadu a budou muset platit stejně, jako ti, kteří zatíží odpadové hospodářství třeba několikanásobně více.

„Snažíme se chovat ekologicky a zabránit zakládání a rozšiřování černých skládek, kterých je dnes ve městě víc než třicet,“ uvedl na námitku místostarosta Mgr. Kotyk a dodal, že za jeden poplatek můžou občané ukládat nejen do popelnic, ale i do velkoobjemových kontejnerů. „Budou mít zaplacený poplatek a nebudou mít žádný důvod vozit třeba staré televize nebo rozbité kanape večer do lesa.“ Neprošla ani námitka, aby byl snížen poplatek za malé děti. Zastupitelstvo schválilo také provozní dobu sběrného střediska v areálu TS, která bude v pondělí - čtvrtek od 6 do 14.30 hod., v pátek bude prodloužena do 17 hod., aby mohli dvora využít i chataři a chalupáři, a každou sudou sobotu od 8 do 12 hodin. Pravidelný svoz popelnic pak bude prováděn v dohodnutých svozových dnech a časových intervalech jedenkrát týdně po celý kalendářní rok.

Tomáš Bednařík

 


[ Zpět na domovskou stránku ]