Foto

Ladislav Humpál ml. U překážek u rybníka Opram.

 

Na mezinárodní den skateboardingu se před knihovnou sjelo na 30 skejťáků

Najde ve městě skateboarding konečně své místo?

RAKOVNÍK. I na tak malém městě, jako je Rakovník, najdeme sporty, které radnice podporuje více a pak i ty, na které se zapomíná. Fotbalisté mají ve městě hned dva stadiony, hokejisté jeden i s restaurací a ubytovnou. Cyklistům dalo nedávno město do užívání pozemek v městských lesích, aby si tam mohli vybudovat další terénní dráhu. A co skejťáci? Ti už takřka dvacet let marně čekají na slibovaný skatepark.

Ve městě bylo sice před dvaceti lety slavnostně otevřeno hřiště s rampami nad Střelnicí, dlouho ale nefungovalo. Stížnosti na nadměrný hluk a s tím spojený soudní spor donutily město areál, přestože byl vybudovaný se státní dotací, uzavřít. Od té doby se skateboardisté marně snaží najít nějaké nové útočiště. Mezitím vyrostla nová generace skateboardistů, kteří stejně jako předchůdci, nemají kde jezdit.

Foto

Skejťáci z Rakovnicka před městskou knihovnou uspořádali happening na oslavu Mezinárodního dne skateboardingu.

 

Mezinárodní den

Aby skateboardisté na sebe zase po nějaké době upozornili, uspořádali 21. června na Mezinárodní den skateboardingu happening před městskou knihovnou. „Hrozně nás to překvapilo, ale ke knihovně přišlo pětadvacet lidí ve věkovém průměru šestnáct let. Byly tam děti od deseti let, ale i zkušenější jezdci kolem dvaadvaceti. Plus my starší. Nás je zhruba dvanáct. To místo je na očích a chtěli jsme na sebe upozornit, což se povedlo,“ řekl za skateboardisty Ladislav Humpál ml.

Foto

Skatepark na Střelnici dlouho nevydržel. Lidé si stěžovali na nadměrný hluk.

 

Provizorium na Šamotce

Skateboarding se nedá provozovat všude. Potřebujete k němu nejlépe nějaký hladký povrch a takových míst ve městě moc není. Když už se nějaké najde, brzy na skateboardisty někdo zavolá policii. Ti se ale nevzdávají a snaží se tvořit překážky alespoň na provizorních místech. „Snažíme se trochu budovat u rybníka Oprám na Šamotce – ve slepé ulici. Ale je tady problém, že tato bývalá silnice je nyní využívána jako cyklostezka. Snažíme se překážky dělat po stranách, aby nepřekážely cyklistům. Ale myslím si, že je jen otázkou času, kdy se to někomu přestane líbit.“

Foto

Betonový plac rázem zaplnily překážky. Skejťákům nechybělo ani obecenstvo.

 

U-rampa za sokolovnou

V roce 2012 sice dostali od města minirampu, která stojí za sokolovnou, ta se dá ale využít jen pro určité triky. „Je to sice dobrá věc, ale rozhodně nenahradí celý skatepark. Rampu jsme dostali po nějakých delších vyjednáváních od města. Ale bylo to domluveno jako prozatímní řešení, které bohužel už dál nepokračovalo,“ připomíná Ladislav Humpál.

Shořelé Kongo

Místo pro skateboarding našli před několika lety na Tyršově koupališti v hale bývalé restaurace Kongo. Ta ale před třemi lety lehla popelem. „Tam jsme měli díky panu Jaškovi zajištěné místo. Měli jsme tam k dispozici halu, kterou jsme během dvou, tří let přestavěli na skatepark. Do toho jsme investovali spoustu peněz a času. Týden před tím, než to shořelo, jsme si řekli, že už máme konečně hotovo a začneme zvát lidi. A zase z toho nic nebylo. To nás mrzí doteď.“

Hledá se místo

Rakovničtí skateboardisté se ale nevzdávají a stále před vedení rakovnické radnice předkládají nové návrhy na místo pro skatepark. Za téměř dvacet let ale zatím nebyli úspěšní. „Městu lokality navrhujeme, každou chvíli se vidíme s někým z vedení, nebo komunikujeme mailem, ale přijde mi, že je snazší hledat problémy, než vhodné řešení. Někde je problém s vodohospodáři, jinde se sítěmi,“ vysvětluje.

Poslední návrh byl nahradit rampu za sokolovnou za regulérní skatepark. Ale sami projektanti řekli, že toto místo je absolutně nevyhovující. Skatepark už se skoro stavěl na oválu nad 3. základní školou. Projekt byl hotový, ale nakonec z něj sešlo.

„Na koupališiti jsme chtěli udělat skatepark venku, že by byl zastrčený za hřištěm, ale zatím jsme se na ničem konkrétním nedohodli. Roman Jašek sice řekl, že za něj bude bojovat, ale stále je to jen nájemce,“ řekl Ladislav Humpál ml. Takže jediný, kdo může pro skatepark na koupališti něco udělat, je samotné město.

Spolupráce s městem

Za skatepark bojují i někteří zastupitelé. Jan Švácha má jeho vybudování ve volebním programu už několik let, nyní se do práce pustil také nováček Jan Mudra. „Ve městě je početná skupina skateboardistů všech věkových skupin, jedná se o nový olympijský sport a město už téměř dvacet let hledá, kde by bylo možné jej umístit. Vždy už to vypadá na spadnutí a pak se objeví nečekaná překážka, která tuto problematiku zase odsune. Přitom se rozhodně nejedná o problém peněz a většina zastupitelstva myšlenku stavby skateboardového hřiště podporuje. Kdyby měl někdo nápad na nějaký vhodný prostor, ať se mi ozve, rád se s ním setkám,“ nabízí Jan Švácha. Ale i on za těch osmnáct let občas propadá beznaději.

Nalézt ve městě vhodné místo totiž znamená překonat spoustu překážek. „V okolí nesmí být obytná zástavba, kterou by provoz hřiště rušil. Problém je i umístění stavby s ohledem na životní prostředí a případné rozmístění inženýrských sítí. Zároveň však musí být areál v dostupné či dojezdové vzdálenosti pro potenciální uživatele,“ vysvětlil místostarosta.

Stejný názor má na věc i Jan Mudra. „Skateboarding je olympijský sport, má premiéru letos na Olympiádě v Tokiu a skateparky mají široké využití nejen pro skate, ale všude, kde jsem se byl podívat, jezdí i na bmx kolech, koloběžkách nebo bruslích. Komunita se pak o skatepark stará a pořádají tam skvělé soutěže a závody.“ Také upozorňuje na to, že tréninky na veřejných místech mohou být nebezpečné nejen pro skateboardisty, ale i pro jejich okolí. „Často jezdí i v centru například před knihovnou nebo na parkovištích u nákupních center, což může být dost nebezpečné.“

Skateboardisté ani po dvaceti letech nepřestávají doufat, že se na ně konečně usměje štěstí a ve městě se najde vhodný pozemek. Aby tahle skupina sportovců mohla bez problémů skejtovat i v Rakovníku a už nemusela dojíždět do Kladna, Teplic nebo Prahy.

Renáta Fryčová

« Zpět