V Novém Strašecí dokončují PLUS,
v Rakovníku buse TESCO. Máme tleskat?

Těšme se s Hlínou na figurky

Ano, potlesk je určitě na místě. Otázkou je, komu vlastně tleskáme? Není tajemstvím, že západní státy vyplácí obchodním řetězcům podnikajícím na východě - tedy i v ČR, dotace na ceny zboží v těchto zemích. Proč to dělají? Mají nás tak rádi? Nebo umí počítat?

Zkusme spolu jednoduché počty. Zahraniční obchodní potravinový řetězec podniká v česku zhruba s 30% marží. To znamená, že z každé naší utracené 1000 koruny má výdělek 300 Kč.

Jak se s těmi třemi stovkami dál naloží?

12 Kč jde na pokrytí energií, 18 Kč na výplaty českým zaměstnancům, 8 Kč na odvody do státního českého rozpočtu, 90 Kč (desetkrát víc) do zahraničního státního rozpočtu - to je na zahraniční zdravotnictví, školství, kulturu atd. 20 Kč na platy zahraničního managementu a 150 Kč je zisk majitelů řetězce na rozvoj firmy a osobní spotřebu.

Co se stane s těmi zbylými 700 Kč z oné utracené 1000 koruny? Zase není tajemstvím, že 70% potravin prodávaných v zahraničních řetězcích pochází ze zahraničí a tento podíl stále roste. Není divu, protože potraviny vyráběné v zahraničí jsou levnější, protože jejich výroba je státem podstatně víc dotována než v ČR. Mimochodem i z těch 90 Kč z té naší 1000 Kč.

Ale zpět k těm 700 Kč. 70 % je 490 Kč, které jdou do zahraniční ekonomiky. To znamená zahraničním výrobcům a zpracovatelům potravin. v české ekonomice pak zůstává 210 Kč. Sečteme-li to všechno dohromady, zůstane v Čechách z naší tisícikoruny 249 Kč - tedy jedna čtvrtina. My jsme zkrátka grandi. Sami nic nemáme a tři čtvrtiny toho, co vyděláme, darujeme.

Jak je to u českých obchodníků? Nedostanou dotace, marži si vedle řetězců mohou dovolit okolo 20 %. To je 200 Kč z tisícikoruny. Jak se s nimi naloží? 12 Kč jde na energie, 21 Kč na výplaty zaměstnancům, 10 Kč činí odvody do státního rozpočtu, asi 70 Kč jde formou daní do státního (zdravotnicví, školství, atd.), asi 80 Kč jde na rozvoj, údržbu, výplatu managementu a osobní spotřebu.

Těch zbylých 800 Kč - je na nákup zboží. Český obchodník nakupuje 70% v Čechách - to je 560 Kč - jde do české ekonomiky - českým výrobcům a 240 Kč do zahraniční. Sečteme-li to, z naší 1000 Kč utracené u českých obchodníků, zůstane v Čechách 760 Kč. Komu nejvíc tleskáme, je tedy zřejmé.

A ceny? Zkuste si udělat nákup a nenechat se zmanipulovat reklamou, na kterou český obchodník nemá, či letákovými akcemi. Zjistíte, že marketing řetězců je tak vymyšlený a stále sledovaný, že v konečném součtu z vaší peněženky vytáhnou víc korun než v těch malých českých obchodech.

V Novém Strašecí dokončují PLUS. Ten očekává měsíční tržbu kolem 5ti miliónů. To znamená, že skoro 4 milióny Kč měsíčně odtečou do ciziny. To znamená 360 000 Kč na zahraniční školství, zdravotnictví, atd. 3,6 miliónu zahraničním výrobcům na chod, rozvoj firem a mzdy zaměstnancům. Pomůžeme tím snížit naším sousedům nezaměstnanost. Jelikož obyvatel nepřibývá - nutně musí výt Novostrašecko měsíčně o 4 milióny chudší než dosud. Kdo bude pomáhat nám?

Ale jak říká pan Hlína v předminulém Raportu, těšme se, že čokoládové figurky na Mikuláše už budeme moci nakoupit v PLUSU.

Vlastimil Novák

« Zpět