Sídlo nové středočeské univerzity by mělo být v Kutné Hoře

Jedna z fakult v Rakovníku

RAKOVNÍK. Hejtman Středočeského kraje David Rath a jeho náměstek pro oblast regionálního rozvoje a evropské integrace Marcel Chládek představili koncepci na založení nové středočeské univerzity.

Přestože má Středočeský kraj 1,2 miliónu lidí a je jeden z největších v celé republice, je zároveň jediný, který nemá veřejnou vysokou školu. Proto se nové vedení kraje rozhodlo zřídit středočeskou univerzitu. „Hlavním důvodem je udržet mladé lidi v kraji, aby nemuseli za vzděláním cestovat. Dojíždění zatěžuje veřejnou dopravu a vede také k vylidňování kraje,“ vysvětlil hejtman David Rath. Univerzita je také zajímavým zdrojem zaměstnání pro kvalifikované pracovníky. Na vysokou školu bývá často navázán i výzkum, který také nabízí další kvalitní pracovní místa.

V současné chvíli na založení pracuje pracovní skupina složená z odborné veřejnosti a z lidí, kteří již mají se zakládáním univerzit zkušenosti. „Mezi hlavní úkoly patří vypracování návrhu zákona a doporučení studijních oborů, které se budou na univerzitě vyučovat,“ přiblížil náměstek Marcel Chládek. Rektorát nové středočeské univerzity by měl být v Jezuitské koleji v Kutné Hoře. Objekt je majetkem kraje a jeho rekonstrukce je těsně před dokončením. Univerzita bude nabízet bakalářské, magisterské i doktorandské studium a sloužit studentům by mohla do dvou let.

„V první fázi by mělo být zřízeno čtyři až šest fakult. Naším záměrem je, aby v každém bývalém okresním městě bylo jedno vysokoškolské pracoviště,“ řekl Marcel Chládek a pokračoval: „Jedna z fakult by měla být i v Rakovníku. Nabízí se, vzhledem k návaznosti na zdejší střední školy, buď fakulta s jazykovým zaměřením nebo se zaměřením na oblast zemědělství resp. životní prostředí. K jejímu zřízení chceme využít některý ze stávajících objektů.“

Podle Chládka by bylo ideální, aby fakulta měla své kmenové učitele, kteří dnes učí na jiných školách a za prací dojíždějí. Nižší kádry by chtěla čerpat přímo z regionu. V první fázi bude zahájeno vyšší odborné – bakalářské školství, ve druhé pak zbylé. „Pokud vše půjde podle našich předpokladů, první studenti by mohli zasednout do rakovnických poslucháren za čtyři roky,“ dodal náměstek středočeského hejtmana.

Další fakulty by měly být zřízeny přímo v Kutné Hoře, Kladně, Kolíně, Mladé Boleslavi, Poděbradech a v Příbrami. Jasno není ani o názvu univerzity. Hejtman oslovil odbornou veřejnost a rozeslal dotazníky s návrhy pěti názvů, o nichž mohou studenti a učitelé hlasovat. Navrhovat mohou i vlastní názvy. Navrhované názvy jsou Středočeská univerzita Václava Havla, Středočeská univerzita Bernarda Bolzana, Přemyslovská univerzita ve středních Čechách, Středočeská univerzita Jiřího z Poděbrad a Královská univerzita střední Čechy.

Tomáš Bednařík

« Zpět