Černé skládky v okolí města

RAKOVNÍK. V souvislosti s Dnem Země jsme se v posledních vydáních Raportu více zaměřili na nepořádek ve městě a jeho perifériích. Tentokrát jsme zaostřili na černé skládky.

Svatopluk Salák, jeden ze zhruba desítky členů Okrašlovacího spolku, je se situací dlouhodobě nespokojen. „Snažíme se městu předkládat nejrůznější náměty, aniž by na ně někdo seriózně reagoval. Už v roce 2004 jsme upozorňovali na černou skládku v okolí cyklostezky u železničního mostu na Lužnou. Požadovali jsme umístění nádoby na odpad, doporučovali umístění většího množství odpadkových košů u schodů k nádraží ČD. Nedávno jeden můj kamarád vysbíral odpadky v okolí Bartoňského rybníka. Já jsem pak napsal na ÚMK, aby to odvezli, ale žádná reakce. Dali jsme i návrh, jak bychom mohli společně s městem spolupracovat na úklidu prostranství se školami. Také jsme několikrát navrhovali označení míst, u kterých hrozí vznik černé skládky, cedulkami Zákaz skládky pod pokutou, jako to můžeme vidět v obcích. Opět marně,“ popisuje Salák a přidává seznam černých skládek: „V současné době víme o černé skládce v okolí kamenictví naproti čerpací stanici Robin Oil, na odpočívadlech na cyklotrase u Lišanského potoka. Přímo v centru města bývá černá skládka v okolí letního kina,“ popisuje člen okrašlovacího spolku.

A jak vidí Rakovník Jiří Pšenčný, předseda místní organizace Českého svazu ochránců přírody? „Ten klasický svinčík je skoro všude. Mezi extrémně znečištěná místa patří okolí dopravního inspektorátu až k železniční trati. Další odpadková zóna se nachází za ISŠ na Jirkově směrem k Hypernově. Krizová bývají i místa, která nemají jasného vlastníka. Např. samota na Hané. To, co zůstalo v areálu po úmrtí pana Kašeho, vydá za několik černých skládek,“ vyjmenovává Pšenčný. Dále připomíná, že ochránci přírody zhruba před třemi roky zmapovali pro město kompletní stav znečištění katastru. „Měli jsme k dispozici mapové podklady a zaznamenávali jsme nejvíce znečištěné plochy, které pak město uklidilo. Výsledek byl hodně alarmující a bylo by zajímavé srovnání s dnešní situací. Řekl bych, že teď jsou veřejná prostranství možná uklizenější než dříve, ale o to hůř jsou na tom území, která nejsou tolik na očích,“ míní Pšenčný.

Pavel Sklenička, dokončení na str. 4

« Zpět