Bakalář změní logo, chystá investice do reklamy a ples

Být druhým pivem na pípě

RAKOVNÍK. o rakovnickém pivovaru jsme naposledy psali v souvislosti s únikem čpavku při poruše chladícího zařízení. v tu dobu měl podnik CZECH BREWERY a. s. několik dní nového generálního ředitele. "Přijďte až za čtrnáct dnů, až se zde trochu rozkoukám," řekl nám tehdy čerstvě jmenovaný Mgr. Josef Nový. Čtrnáct dní uplynulo a my jsme zaklepali na bránu pivovaru.

• Mohl byste se nám stručně představit?

V minulosti jsem pracoval jako důstojník ministerstva vnitra. Po revoluci jsem zastával několik řídících funkcí v podnicích, které byly v podobné situaci jako rakovnický pivovar. Jinak pocházím z Jablonecka a více než 30 let bydlím ve Velkých Popovicích.

• V jaké situaci jste pivovar převzal?

Našel jsem zde řadu odborníků, jako je sládek Oldřich Záruba a technický ředitel Miroslav Tůma, kteří umějí uvařit výborné české pivo. Bohužel jsme v situaci, kdy pivovar neumí toto pivo prodat. Mým prvořadým úkolem je postavit na nohy obchodní oddělení a dostat pivovar znovu na výsluní.

• Váš předchůdce chtěl konkurovat i velkým pivovarům?

Rozhodně si nekladu si za cíl konkurovat ostatním pivovarům. Chceme jen, aby měl konzument šanci vybrat si pivo podle své chuti. Bakalář je pivo vyráběné podle původní české technologie a na trhu tato piva schází. Jinými slovy, chceme být druhým pivem na pípě. z toho důvodu myslím, že ostatní pivovary se nemusí obávat pustit nás mezi sebe.

• Takový záměr však žádá velké investice.

Do pivovaru vstoupili noví akcionáři a v současné době se několikanásobně navyšuje jeho základní jmění. Kromě vybudování obchodního oddělení bude velká část prostředků použita na zakoupení výčepních a chladících zařízení, tácků, ubrusů, reklamních předmětů, zkrátka veškerého nezbytného vybavení, bez kterého dnes nemůžeme na hospodách existovat. Změnu prodělá i logo Bakaláře a vzhled našich etiket. Chtěl bych podotknout, že toto je i vize nových investorů.

• Předchozí vedení nemělo moc dobré vztahy s městem. Budete usilovat o jejich narovnání?

Určitě. k Rakovníku vždycky patřil pivovar a pivovar je hrdý na to, že je součástí města a chce jej prezentovat. Již jsme se sešli se starostou a z našeho setkání vzešly zajímavé návrhy na spolupráci. Již teď při družební návštěvě Slovenska s sebou radní vezli Bakaláře. Chtěli bychom se i více otevřít lidem, kteří mají rádi Bakaláře a fandí nám. z toho důvodu chceme například v nastávající sezóně uspořádat ples pivovaru.

• Jistým trnem v oku byla i spolupráce s firmou Tepelné zásobování. Pivovar chtěl budovat vlastní kotelnu...

Dodávky páry jsou nezbytnou součástí naší technologie a my se musíme chovat jako řádní hospodáři. To znamená, že chceme vědět, za jaké množství energie platíme. Prozatím se chystáme na jednání se zástupci TZ, kde určitě celou záležitost vyřešíme. Stavba nové kotelny teď není na pořadu dne.

• Můžeme očekávat, že Bakalář teď bude více viděn?

To je náš úkol. Již teď jsme se jako jediné pivo zúčastnili letecké show Martina Kindernaye v Rakovníku a chystáme se na obdobnou akci do Hradce Králového. Potěšilo nás i druhé místo za naše výčepní tmavé na letošní Dočesné v Žatci, kde se hodnotilo 120 vzorků piv z 24 pivovarů.

Sláva Vaic

« Zpět