Ročník 34
Číslo 22
30. 05. 2024

Foto NOVÉ STRAŠECÍ. „Češi, Češi!“ Po sobotních Zázracích vína zaplnila tisícovka diváků náměstí ve Strašecí také v neděli. Vítězné finále hokejového Mistrovství světa Čechů nad Švýcarskem (2:0) si vychutnali díky obří obrazovce. „Jednu obrazovku mám na náměstí ve Slaném. Druhou jsem na požádání kulturního centra instaloval tady. Makali jsme na tom dva dny a dvě noci. Když vidím, jak jsou lidé šťastní, stálo to za to,“ smál se Jiří Loskot z Nového Strašecí.

  • Budou dláždit až do listopadu?

    RAKOVNÍK. Revitalizace historického centra vrcholí dlážděním Palackého ulice. Jenže postup prací je tak pomalý, že to vede ke spoustě kritických ohlasů. Navíc si pozorní občané, klopýtající ve štěrku a prachu, povšimli, že pracovníkům dodavatelské firmy zřejmě došly obrubníky, a tak musely být demontovány v jiné části města. Na poněkud kuriózní situaci jsme se zeptali starosty Luďka Štíbra. Podle něj se nejednalo o žádnou improvizaci, ale o předem promyšlený plán.

  • Vystoupí kapely, ochutnáte gulášovku i boršč

    NOVÉ STRAŠECÍ. V sobotu 8. června se od 9 hodin na Komenského náměstí v Novém Strašecí uskuteční akce Společně dokážeme cokoliv. Podle organizátora Zbyňka Prima má připomenout zdánlivě samozřejmé hodnoty.

  • Tři měsíce prázdnin

    RAKOVNÍK. Dětem z 1. základní školy mohou jejich kamarádi jen závidět. Letošní prázdniny budou kvůli rekonstrukci střechy a vestavbě nových učeben prodlouženy na téměř tři měsíce. Ale ani tak se všechny práce nestihnou a zcela hotovo má být až v září 2025.

  • Dvě nabíječky v Topinkově ulici

    NOVÉ STRAŠECÍ. Jde to ztuha, ale přece. S rozvojem elektromobilů roste zájem o jejich nabíječky. V rámci výstavby parkoviště v ulici Topinkova v Křivoklátském sídlišti budou vybudována dvě parkovací stání pro nabíječku elektromobilů. Jejich provozovatelem bude společnosti ČEZ a. s. – elektromobilita.

  • ISŠ zhotoví městu 15 stánků

    RAKOVNÍK. Adventním akcím v Rakovníku doposud chyběla kulisa v podobě jednotných stánků pro prodejce, jak je známe z jiných míst. To se letos změní. Město si nechalo zhotovit patnáct dřevěných „chaloupek, které budou sloužit jako zázemí pro prodejce v rámci adventních trhů a poté i pro další akce městské knihovny nebo kulturního centra.

  • Připravují se na komunitní energetiku

    JESENICE. Vedení jesenické radnice se připravuje na změny v energetice. Nechávají si zpracovávat energetickou koncepci a do té chtějí zapojit i občany. V plánu je instalace fotovoltaických elektráren na obecních objektech, a také příprava na komunální sdílenou energetiku.

  • Stavba vodní nádrže pokračuje

    KNĚŽEVES. V polovině července minulého roku byly zahájeny práce na vodní nádrži u Kněževsi. Vznikne u cesty na Přílepy naproti čistírně odpadních vod. Hotová by měla být do konce srpna letošního roku. K nádrži patří ještě dvě tůně a součástí projektu je i výsadba stromů.

  • Sletovou akademii zahájí průvod městem

    Šest let trvaly přípravy na XVII. všesokolský slet. Na fotbalovém stadionu v pražském Edenu od 30. června do 5. července očekávají organizátoři účast 20 tisíc cvičenců a 50 tisíc návštěvníků. Atmosféru sletu si můžete vychutnat také v Rakovníku. Na hřišti sokolovny proběhne 1. června od 14 hodin Sletová akademie. Starosty Tělocvičné jednoty Rakovník Josefa Helebranta se ptáme na podrobnosti.

  • Letiště dětem

    RAKOVNÍK (slv). V neděli 2. června pořádá Aeroklub Rakovník dětský den. „Od 14 hodin si můžete na letišti užít spoustu soutěží a ukázky letecké a hasičské techniky a představí se i městská policie. Ve vzduchu uvidíte velká letadla a stroje rakovnických modelářů LMK Rakovník. Prostě odpoledne plné zábavy a trochu i vzdělání,“ zve za Aeroklub Rakovník Milan Köhler.

    Mladí lékaři se nehlásí

    RAKOVNÍK (ps). Nedostatek pediatrů a stomatologů přiměl město Rakovník k vyhlášení programů na podporu mladých lékařů v těchto oborech. V rozpočtu na rok 2024 je pro tento účel vyčleněna částka 1 400 000 Kč. Z toho 600 tisíc na poskytování dotací formou stipendia pro studenty oboru stomatologie. Maximální výše dotace pro jednoho žadatele je ve výši 200 000 Kč za akademický rok. Další program zamýšlí finančně podpořit lékaře při zřízení nové lékařské praxe na území města nebo podporu převzetí stávající praxe po lékaři působícím ve městě. Programy byly vyhlášeny od 1. března, ale zatím se do nich nikdo nezapojil.

  • Sletovou akademii zahájí průvod městem

    „Vážíme si podpory města Rakovníka,“ říká předseda sokolů

    Str. 8

    Řevničovští zachraňují kostel veřejnou sbírkou

    Má problém s vlhkostí, poškozený je krov i střecha

    Str. 4

    Kdo byl František Hovorka

    Archivář, knihovník, kronikář, obětavý divadelní ochotník

    Str. 7

« Zpět