Foto

David Bečka z České zemědělské univerzity ukázal na konkrétních rostlinách zemědělcům jednotlivé choroby a napadení škůdci.

Zemědělci porovnali nejrůznější odrůdy a techniky

Polní den o řepce ozimé

RAKOVNICKO. Necelá stovka zemědělců z Rakovnicka se minulý týden zúčastnila Polního dne zaměřeného na pěstování řepky ozimé. Akci už více než dvacet let pořádá zemědělská společnost Lupofyt společně s Českou zemědělskou univerzitou. Zemědělci se tu mohli dozvědět o nejnovějších pěstebních technikách, porovnat různé odrůdy řepky a porovnat jejich pěstování v našich podmínkách.

Polní den, který se konal v úterý 7. května, se měl tentokrát uskutečnit v Lužné. Jenže deštivé počasí plány změnilo. „Bohužel, déšť nás donutil změnit program. Na Polní den měli přijít také žáci ze základní školy v Lužné, studenti Střední zemědělské školy v Rakovníku, ale v pondělí večer začalo intenzivně pršet, spadlo 40 mm srážek, takže toto počasí školy od návštěvy odradilo. Na pole se jít nedalo, ale akci jsme nechtěli zrušit, tak jsme se přesunuli do haly v Lišanech,“ řekl jednatel firmy Lupofyt Jaroslav Mikoláš.

Odrůdy i technologie

Polním dnem již tradičně provázel David Bečka z České zemědělské univerzity v Praze, čestným hostem byl Jan Vašák z Agrada Praha. Prezentovala se tu také společnost Strom s nejnovějšími technologiemi, které mohou zemědělcům výrazně ušetřit práci, a se stroji John Deere.

Jaroslav Mikoláš nejprve představil firmu Lupofyt, „Naše firma funguje už přes 30 let. Hospodaříme na necelých 2000 ha a zabýváme se polní výrobou. Pěstujeme chmel, ječmen, pšenice, řepku, hrách a mák. Snažíme se hospodařit šetrně k životnímu prostředí s dlouhodobou udržitelností. Máme zatravněné údolnice, travní pásy kolem lesů i vesnic. Důsledně dodržujeme systém precizního zemědělství, kdy například jednou za tři roky vyvápníme celý náš katastr,“ řekl.

Následně zhodnotil Jan Vašák loňskou úrodu. A David Bečka se zaměřil na stav letošních rostlin. Hovořil nejen o nemocech a o škůdcích, ale také o vývoji letošní sezóny. „Vidím tu letošní řepkovou sezónu, která podle mě začala poměrně nadějně. Bylo příznivé podzimní období, i když trošku sušší. Ale do Vánoc to všechny rostliny dohnaly. Když jsem dělal odběry pokusů, včetně tady z Lupofytu, a srovnal jsem to s průměrem, zjistil jserm, že nárůst biomasy, nasazení listů bylo nadprůměrné. Takže stav před zimou byl velmi pěkný,“ zhodnotil.

Letošní sezóna

Jenže pak přišly mrazy a situace se obrátila. „Během zimy byla dvě období, kdy se ochladilo. To první bylo na přelomu listopadu a prosince, ale to bylo se sněhem, takže ochlazení velké škody neudělalo. Ale druhé ochlazení, na začátku ledna, byly opravdu holomrazy bez sněhové pokrývky, takže porosty omrzly. A bylo to umocněno tím, že před tím bylo velmi deštivé počasí, takže ta přemokřená půda zamrzla,“ řekl. Poukázal také na brzký příchod teplého počasí a znovu vykvétání některých rostlin.

Hovořilo se o aktuálních trendech a doporučeních při pěstování řepky. David Bečka srovnal výsledky odrůd z minulých let. Prezentovaná byla i úsporná technologie při pěstování řep­ky a nechyběla ukázka jednotlivých chorob a poškození od škůdců. Ukázka firmy Strom pak prezentovalo technologii precizního zemědělství, práci s daty, ukázku cílení aplikace při využívání přípravku na ochranu rostlin a další moderní technologie v zemědělství.

Chystají další protesty

Jaroslav Mikoláš na akci zhodnotil také politickou situaci ohledně zemědělství. „Situace v zemědělství je špatná. Vláda nás nehodlá vyslyšet. Měli jsme pět základních požadavků a ani jeden dodnes splněn nebyl. Proto nám nezbývá nic jiného než opět vyjádřit náš nesouhlas. Domluvili jsme se velcí i malí zemědělci, potravináři, výrobci zemědělských strojů a další, kteří v zemědělství podnikají, a chystáme se na masovou demonstraci 22. května v Praze,“ uvedl.

Další polní den, tentokrát zaměřený na pěstování pšenice ozimé, se uskuteční 9. června na polních pokusech v Chrašťanech.

Renáta Fryčová

« Zpět