Foto

Tým Pivnice Na Hrádku chce ikonické hospůdce vrátit lesk a slávu.

Z oken vidíte na rakovnické brány, kostel a zvonici

Už jste dali lokýtek Na Hrádku?

RAKOVNÍK. Vždycky byly centrem společenského a kulturního dění a zpravidla se v nich mluvilo i o tom, co se ještě nestalo. I když zlatý věk, kdy v samotném Rakovníku bývala dvacítka hospod, se nevrátí, milovníky pěnivého moku potěší, že jsou zde stále nadšenci, kteří věří, že pivo má být dobře ošetřené a k němu něco dobrého na zub. Pokud je vše korunováno stylovým prostředím a sejde se parta přátel, není nad slastnější okamžik.

Moderní pivnice

Hostinský praporec nedávno zvedli rakovničtí podnikatelé Pavel Klátil a Petr Šíma. Po ročním budování otevřeli Pivnici Na Hrádku. „Oba máme rádi dobré pivo a současně jezdíme hodně po světě, kde je pivní kultura na vysoké úrovni. Shodli jsme se, že pokud v Rakovníku vytvoříme opravdu moderní, čistou pivnici, kde se všichni budou cítit dobře, nemusí to být marný projekt,“ říkají jednohlasně oba investoři.

Využít k realizaci svého snu „génia loci“ legendární hospody se ukázalo být dobrým tahem. Stejně jako sázka na renomovaného architekta.

„Pivnici Na Hrádku tvoří dva prostory. Jeden s výčepem pro štamgasty a druhý je salónek s otevřenou kuchyní. Vycházel jsem z toho, že dominantou správné pivnice je výčep. Ten je umístěn tak, aby měl hostinský přehled po celé pivnici a hosté zase viděli na něj,“ říká architekt František Sulzer.

Světlo a akustika

I když si mnohé pivnice libují v potemnělém prostředí, Na Hrádku upřednostnili interiér plný světla. Podporuje ho dekorace zdiva ze světlých neomítnutých cihel a sokl z ohořelých trámů. „Je zde několik světelných scénářů od plného světla až po příjemné lištové osvětlení stěn. Při denním světle maximálně využíváme tabulkových oken. Hosté u nich ocení průhledy na rakovnické dominanty Vysokou a Pražskou bránu a kostel se zvonicí,“ upozorňuje architekt.

Další vychytávka potěší ty, co si chodí do hospody popovídat s přáteli. „Nemám rád restaurace, kde není slyšet vlastního slova. Díky dubovým panelům instalovaným ve zdi, je Na Hrádku akustická pohoda. Stačí mluvit polohlasem a vše je dobře slyšet. Zároveň nerušíte sousední stůl.“

Interiér doplňují dřevěné hospodské židle a stoly bez ubrusů v kombinaci s polstrovanými sedačkami. Několik velkoplošných obrazovek naznačuje, že je pivnice primárně určena návštěvníkům se sportovním duchem. Vidíte na ně prakticky z každého místa pivnice. „Obrazovky jsou součástí stylového interiéru a nikoho neruší. Poběží tu přenosy sportovních utkání z celého světa,“ říká architekt.

Ošetřený a načepovaný

„Naší hlavní doménou je správně ošetřený a načepovaný Plzeňský Prazdroj. Na čepu máme černého Kozla pro řezané pivo, dále volbu sládků a Mutějovickou desinu z Poddžbánského pivovaru. Jsme pivnice a tak sázíme především na jídla k pivu jako je gothaj s cibulí, utopenec, škvarky nebo pečená žebra. Nabízíme i kvalitní vína a kávu,“ zve do pivnice hostinský Petr Mendík.

A ještě jednu vychytávku mají v Pivnici Na Hrádku. Známá je spíš ze staropražských hospod. V letní sezóně bude možné vychutnat si „rychlé pivo na chuť“ venku před šenkem – tzv. „na lokýtek“. Tuhle možnost můžete využít i uvnitř ve spojovací chodbě, když je plná pivnice.

Sláva Vaic, -km-

« Zpět