Vážit by se mohl i „komunál“ z bytových domů

Změnu v odpadech řeší i Jesenice

JESENICE. Změnu v odpadovém hospodářství řeší také v Jesenici. Město se přidalo do společného projektu obcí z mikroregionu Čistá – Senomaty. Ty si najaly manažerskou firmu, která jim v této problematice pomáhá, aby našly co nejefektivnější a nejekonomičtější model. I v Jesenici by tak chtěli vážit směsný odpad z domácností. Řešení našli i pro bytové domy.

„Máme za sebou dvě vlny čipování popelnic. Ve středu 4. října by měla proběhnout poslední vlna čipování míst, kde se nám to zatím nepodařilo. Čipujeme totiž nejen ve městě, ale i v přilehlých obcích, které pod Jesenici spadají,“ uvedl starosta města Jan Polák.

A připravují se i na budoucnost. Nádoby sice budou očipovány externí firmou všechny, ale po čase se může někdo přistěhovat, a tudíž bude potřeba očipovat nádoby nové. „Máme domluveno, že zaměstnanci našich technických služeb budou zaučeni, jak čipovat popelnice, abychom měli někoho, kdo nám nádoby dokáže očipovat i v budoucnu,“ uvedl.

Čipování, tak jako v jiných obcí, přineslo i v Jesenici drobné problémy. A to zejména s nevyhovujícími popelnicemi. „Čipy, které používáme, nelze použít na plechové popelnice. Takže to byl první problém, který jsme řešili. Nádoby jsme museli vyměnit a koupit nové. Plastové popelnice, zakoupené z prostředků městského úřadu, byly standardizované a na ně lze čipy nainstalovat. Nicméně vím o dvou nebo třech případech, kdy na plastovou popelnice čip nainstalovat nešel, protože ta popelnice pro něj nemá místo. Pokud by ji občan koupil u nás, řešili bychom to my. Ale pokud ji koupil jinde a nevyhovuje, bude si muset koupit novou. Ale jsou to jednotky případů, které budeme řešit individuálně,“ vysvětlil starosta.

K čipování přistoupili, aby získali přesná data o tom, kolik odpadu se ve městě vyprodukuje, ale také proto, že chtějí přejít na jiný způsob platby od občanů. Zvýšení míry vytříděného odpadu a pokles směsného chtějí podpořit tím, že chtějí, aby občané platili přesně za odpad, který vyprodukují. A tak by zmizely plošné poplatky.

„Nyní budeme sbírat data, na základě kterých vyhodnotíme celou situaci. Do budoucna bychom chtěli nastavit systém svozu odpadu trochu jinak. Samozřejmě se nabízí, aby se popelnice vážily a obyvatelé platili za to, co vyprodukují. To je náš cíl. Nicméně potřebujeme k tomu potřebná data. Zanalyzovat celý systém tak, abychom dokázali nastavit i ostatní složky, to znamená separaci, sběrný dvůr a další věci, které se toho týkají,“ vysvětlil Jan Polák.

A řešení s vážením odpadu našli i u bytových domů. „U bytových domů jsou dva způsoby, jak to funguje. Jeden způsob je ten, že každý byt má svoji popelnici. Tam by se to odehrávalo stejně jako u rodinných domů. A tam, kde je Společenství vlastníků bytových jednotek a mají společné popelnice, tak je to o tom, že si to vlastníci rozpočítají mezi sebe,“ řekl.

Kdy přesně změny nastanou, ale zatím není jasné. „Zda ta změna nastane od 1. ledna 2024, neumím říct. Budou se muset rozhodnout zastupitelé na základě analýzy, kterou budou mít prezentovanou 27. září na veřejném zasedání zastupitelstva. Z té analýzy vzešly nějaké závěry a z těch závěrů bychom měli do budoucna systém nastavit tak, aby byl efektivnější i ekonomičtější,“ uvedl.

Renáta Fryčová

« Zpět