Obce, kam bude infrastruktura zavedena, mají problém s vodou

Na Rakovnicku se rozšiřuje vodovodní síť

RAKOVNICKO. Se začátkem letošní stavební sezony začalo Vodohospodářské sdružení obcí Rakovnicka se stavbou hned dvou vodovodů. Základní infrastruktura tak bude letos rozšířena do Malinové a Krakova. Na vodovod se nově připojí i obec Krty.

Všechny dotčené obce se potýkají s nedostatkem nebo špatnou kvalitou pitné vody, vodovodní síť přitom patří k základní infrastruktuře stejně jako kanalizace. Proto Sdružení obcí Rakovnicka (VSOR) připojuje další členské obce k pitné vodě.

Na obou stavbách se začalo pracovat v únoru a budou dokončeny na konci letošního roku. Sdružení financuje přivaděč do obcí a hlavní řad v nich, v Malinové a Krakově pak ještě do vodojemu. Tady celkové náklady pro sdružení dle smlouvy činní takřka 22 milionů korun, v případě Krt se jedná o částku 17 milionů korun.

Voda ze severu Čech

„V Krtech se jedná o stavbu trošku jednodušší. Tady se obec napojí na přivaděč, který přivádí severočeskou vodu ze Stebna do Jesenice. A ten velice vhodně leží zhruba kilometr od obce, takže stavba nebude tak nákladná,“ vysvětlil předseda Vodohospodářské sdružení obcí Rakovnicka Tomáš Valer.

A v obci je vodovod opravdu potřeba. „Do některých studen se už musela navážet voda cisternami, protože tam už několik let žádná nebyla. Jedná se zhruba o pět nemovitostí. Další problém byl s kvalitou dostupné vody, protože ta byla také už opravdu špatná. Takže vodovod je u nás opravdu potřeba,“ vysvětlil krtský starosta Tomáš Paradovský. Obec se na stavbě vodovodu bude podílet 30% z celkových nákladů. Domovní přípojky si budou financovat sami občané, obec jim přispěla na projektovou dokumentaci.

Právě voda ze severních Čech je vedle místních vrtů dalším zdrojem, který zásobuje pitnou vodou město Jesenici. V budoucnu se počítá s tím, že se tento vodovod propojí s rakovnickým, pro případ nutného posílení zdrojů.

Skupinový vodovod

„V případě Malinové a Krakova se jedná o skupinový vodovod, který v podstatě odbočuje z páteřního řadu vedeného na Slabce. Běží přes obec Hvozd, která už vodovod vybudovala zhruba před dvěma lety, a my jsme si tam v podstatě při stavbě připravili kapacitní trubku, aby bylo možné pokračování. A teď se to tedy prodlužuje na Malinovou a Krakov a ve výhledu se počítá s tím, že bychom vodovod dostavěli až do Krakovce,“ přiblížil.

Zahájení stavby samotné prodloužili o celý rok a tím pádem se navýšily i ceny potřebného materiálu. „Jednali jsme s výhercem výběrového řízení o výši navýšení, aby to bylo v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, a naštěstí jsme se nakonec domluvili. Takže po přidělení dotace jsme mohli se stavbou začít,“ řekl Tomáš Valer.

Špatná kvalita

Přesto jsou obyvatelé obou obcí rádi, že konečně budou mít dostatek kvalitní pitné vody. „Pracuje se naplno, firma využívá příznivého počasí a myslím si, že se to v daném termínu podaří zrealizovat. Společně na všem spolupracujeme a vytváříme vzájemnou součinnost, aby stavba proběhla bez větších problémů,“ přiblížila nám aktuální situaci starostka obce Malinová Jaroslava Čechová.

Obec se ani tak nepotýkala s nedostatkem vody ve studních, spíše s její kvalitou. „Někteří měli vody ve studních méně, ale nikdo o ni zcela nepřišel. Spíš se u nás jedná o kvalitu vody. Zatímco některé rodiny ji mají dobrou, jiné musejí používat čistící filtry,“ vysvětila.

Malinová se na stavbě podílí také finančně. „Investorem je VSOR, které nám určilo vklad do sdružení. Takže se částkou 1 195 tisíc korun budeme podílet na financování tohoto projektu. Máme našetřeno, a tak veškeré náklady hradíme z obecnímu rozpočtu,“ řekla.

Nemovitosti bez vody

Podobně jsou na tom i v Krakově, kde se už s nedostatkem vody potýká několik nemovitostí. „Celá vesnice bez vody zatím nebyla, ale vím, že už v třeba v pěti nemovitostech voda došla a musejí si ji navážet. Když jsou suché roky, týká se to i více rodin. Máme obecní byty a hospodu a loni jsme museli z Ravosu dovážet vodu i tam. Takže vodovod opravdu potřebujeme,“ řekla krakovská starostka Pavla Staňková. Obec Krakov se na stavbě hlavního řadu podílí částkou 2 211 tisíc korun a také veškeré náklady hradí z ušetřených financí v obecním rozpočtu.

Obě obce čeká stavba potrubí v jednotlivých ulicích a občany domovní přípojky, které budou financovat zvlášť. Obce zajistily a zaplatily také projektovou dokumentaci včetně územního rozhodnutí. O tom, zda pak přispějí občanům i na připojení jejich nemovitostí, budou vést další jednání. Záležet bude především na celkové částce a zatížení obecního rozpočtu.

Infrastruktura tu ještě chybí

Jsou ale i obce, kde stále potřebná infrastruktura chybí. „Ve sdružení máme členské obce, které se k nám přihlásily, ale vodu ještě nemají. Ale nějakým způsobem se to řeší. To je i případ obce Hracholusky, která k nám přistoupila před několika lety, a vodovod ještě nemají a usilují o něj. Nebo máme obce, které vodovod mají, ale není rozveden v jejich místních částech. Jako je tomu u Slabec, kam vodovod zavedený je, ale chybí v Rousínově, Skupé a Skřivani. Ale i na tom už se pracuje, připravují se dokumentace, aby se i tyto místní části mohly připojit,“ prozradil závěrem Tomáš Valer.

Renáta Fryčová

« Zpět