Foto

Stavba sokolovny na snímku z roku 1924.

Křivoklátští připravují rekonstrukci své sokolovny

Sokolové omladí stoletou „babičku“

KŘIVOKLÁT. V srpnu 2024 uplyne sto let, kdy byla slavnostně uvedena do provozu sokolovna v Křivoklátě. Na toto datum chystá současné vedení zdejšího Sokola dokončení rozsáhlé rekonstrukce tohoto objektu. „Naše ambice je připravit sokolovnu na dalších sto let. Do její revitalizace chceme zapojit nejen členy Sokola, ale i občany, vedení městyse, okolní vesnice, jejichž občané naši sokolovnu využívají, ale i kraj. Proto jsme již oslovili hejtmanku Petru Peckovou, zastupitelstva sousedních obcí, Českou obec sokolskou i vedení Budečské župy,“ říká starosta Sokola Křivoklát Peter Szenasy.

Střecha, topení, okna, zateplení

Křivoklátští chtějí k realizaci svého záměru využít i dotační tituly, které se nabízejí, zejména ty, které jsou určené k ekologii. Už dnes mají zpracovanou studii, podklady pro památkáře a orgány životního prostředí. „Doufáme, že do měsíce budeme mít od všech vyjádření, abychom mohli podat žádost o stavební povolení,“ vysvětluje starosta.

Stěžejními body zamýšlené rekonstrukce jsou čtyři oblasti. „Zaprvé je to střecha. Ta je stále původní, je v havarijním stavu, takže se musí udělat nová včetně zateplení. I když se střešní izolace dá udělat různými způsoby, chceme využít klasický způsob zateplení zevnitř. Chceme, aby střecha vydržela další desítky let,“ popisuje Peter Szenasy.

Další klíčovou záležitostí je topný systém. V současné době jsou v budově uhelné kotle, které jsou už dávno za zenitem. To se projevuje i tím, že když sokolník zatopí, je to cítit po širokém okolí. Proto se křivoklátští sokolové rozhodli pro instalaci tepelného čerpadla. „Ještě před zdražením energií jsme vybrali firmu, která dodává elektřinu z obnovitelných zdrojů. Chceme, aby do tepelného čerpadla, o kterém si myslíme, že je nejvhodnějším ekologickým zdrojem, šla energie z obnovitelných zdrojů.“

Třetím zásadním bodem rekonstrukce je výměna původních oken, která jsou pod střechou. Zároveň v tělocvičně instalujeme letková světla.

Poslední klíčovou záležitostí je zateplení budovy, zejména strany od Rakovnického potoka. „Co nebudeme zateplovat, to je pohled z ulice, aby budova neztratila historickou vizáž. Během rekonstrukce chceme udělat ještě dvě vylepšení. Za prvé revitalizaci vstupu do sokolovny, aby tam byl přístup i pro hendikepované. A pak bychom rádi v přísálí, kde je bar, zřídili francouzské okno, které by vedlo na dřevěnou terasu z jednoduché lehké konstrukce.

Z ní půjdou schody na dvůr, kde se promítá letní kino. Nemělo by to nijak výrazněji zatížit rozpočet,“ nastiňuje Peter Szenasy další vylepšení sokolovny.

Investice za 10 milionů

Celková rekonstrukce by měla stát zhruba 10 milionů korun. Do této částky by se rádi Křivoklátští vešli i s DPH. „Budeme žádat o granty, ale i tak musíme z našich vlastních prostředků zajistit 2 až 3 miliony. Věříme, že teď je ten správný čas k rozsáhlé rekonstrukci, protože jsou zde dotační tituly a fondy, které jsou určené k tomu, co potřebujeme. Sokolovna je nejen sportovním zařízením, ale i kulturním stánkem pro širokou veřejnost, kde se pořádají plesy, promítá kino, probíhají koncerty, výstavy atd. Je důležité, aby takové zařízení v obci bylo,“ je přesvědčený starosta.

Podle jeho slov je rok 2022 zlomovým, pokud se týká kampaně, vysvětlování a osvěty. Sokolové chtějí také najít spolehlivou dodavatelskou firmu a zkušeného technika jako stavební dozor. A samozřejmě zajistit potřebné finanční zdroje. V březnu roku 2023 by se mělo začít s rekonstrukcí. Ta by měla probíhat do léta 2024 a 24. srpna toho roku by mělo dojít k slavnostnímu otevření. „Pan architekt Aleš Žalský, který nám zpracoval stavební dokumentaci, našel na půdě pozvánku na otevření sokolovny v roce 1924. Naše představa je, že se necháme inspirovat a uděláme podobné otevření, samozřejmě s moderními prvky,“ dodává Petr Szenasy.

Tomáš Bednařík

« Zpět