Tam, kde je nabízejí, usnadňují práci rodičům

O svačiny ve školách je velký zájem

RAKOVNICKO. Říká se, že snídaně je základem dne. Jenže pro děti a dospívající je stejně důležitá i svačina. Základní školy s vlastní jídelnou je většinou žákům nabízejí. Tam, kde taková možnost není, se o přípravu musejí postarat rodiče.

Většina škol z Rakovnicka dopolední svačiny žákům nabízí. Ti, co ale nemají vlastní školní kuchyni, tuto službu poskytnout nemohou. Najdou se ale i školy, kde rodiče o svačiny pro své děti nemají zájem. Na obědy pak chodí už většina dětí.

„Naše škola svačiny žákům nenabízí. V minulosti fungoval ve škole bufet. Jeho provoz byl před několika lety ukončen po dohodě s nájemcem z důvodu prodeje zboží, které namnoze nebylo v souladu s naší představou o zdravém stravování žáků. Dalším důvodem byly také ne zcela vhodné prostorové podmínky pro tento prodej,“ vysvětlil ředitel 2. ZŠ v Rakovníku Zdeněk Brabec.

O svačiny není zájem

Podobná situace je také na 1. základní škole. „Svačiny jsme v minulosti nabízeli ve spolupráci se zdejší jídelnou, kterou provozuje Školní jídelna Rakovník. Postupně ale zájem dětí o svačiny upadal. Jako nejčastější důvody rodiče uváděli ceny, opakující se sortiment a další, takže jsme spolupráci ukončili,“ popsal ředitel školy Karel Folbr.

I když svačiny ve škole nenabízejí, ředitelé se shodují, že jsou pro děti velice důležité. „Pro děti školního věku je dopolední svačina naprosto nezbytná. Význam je o to větší, jestliže děti nedostatečně snídají nebo nesnídají vůbec. Děti se snažíme motivovat ke vhodné svačině ideálně z domova, protože máme zkušenosti, že koupě svačiny žákem cestou do školy není nejvhodnější varianta, stejně tak je vedeme k tomu, aby chodily na obědy do školní jídelny,“ dodal Karel Folbr.

Bonus pro rodiče

Na dopolední svačiny naopak často narazíte na vesnických školách. Ale třeba i na Základní škole v Jesenici. „Svačiny pro žáky jsou jen dopolední a připravují se ve školní kuchyni. Ve škole je 224 žáků a z toho si odebírá 60 dětí svačinu,“ řekl ředitel školy Petr Koníř. Děti tu mají každý den čerstvé pečivo, zeleninu a kuchařky se snaží, aby se svačiny často neopakovaly. „Určitě to mnohým rodičů usnadní aspoň jednu každodenní starost,“ dodal ředitel.

Na vesnici to jde

Když připravují kuchařky z luženské základní školy svačinu pro děti z mateřinky, není už problém připravit ji i pro žáky ze školy. „Žáci mají svačiny připravené vždy na hlavní přestávku. Zájem o ně mají hlavně žáci z 1. stupně, na 2. stupni už je zájem nižší, asi tak 30 procent,“ vysvětlila ředitelka školy Miroslava Pechová. Obědy pak odebírá přes 93 procent žáků.

Bez třech žáků všichni

V krušovické malotřídce chodí na obědy všechny děti, na svačiny pak většina z nich. „Naše škola nabízí svačiny všem žákům. Ze zkušeností víme, že některé děti ráno nesnídají, proto jim rádi možnost svačin nabízíme. Všichni mají k dispozici kromě svačiny také dva druhy nápojů, každý den dostávají ovoce nebo zeleninu. Rodiče tedy nemusí svačiny připravovat. Nestane se, že by někteří z žáků byli hladoví až do oběda,“ uvedla ředitelka školy Lenka Vernerová.

Pestré svačiny i obědy

Kolem 110 svačin, tedy pro zhruba polovinu dětí školou povinných, denně připraví i na základní škole v Lubné. „Svačiny vydáváme nyní nadvakrát, nejprve žákům 1. a 2. třídy. Během velké přestávky pak ostatním,“ řekl ředitel Radek Vyskočil.

Ještě větší zájem než o svačiny mají pak žáci o obědy. „V naší škole chodí na obědy do školní jídelny zhruba 97 % všech žáků. Nabízíme dvě jídla a to druhé je často bezmasé nebo nějaké alternativní, např. kuskus, dušená mrkev s kukuřicí a brambory, houbový kuba, bramborové knedlíky s cibulkou a podobně.“

Renáta Fryčová

« Zpět