Foto

Včelařka Hana Sarová.

 

O pylové kalamitě s včelařkou Hanou Sarovou

Čistý řepkový med je těžké získat

RAKOVNICKO. Pěstování řepky je v Čechách známé kontroverzní téma. Jedni jí přisuzují pylovou kalamitu (viz anketa na str. 6), jiní naopak tvrdí, že z řepky je ten nejlepší med. Na názor, jak je to s řepkovým pylem a jestli se ho mají alergici obávat, jsme se zeptali rakovnické včelařky Hany Sarové.

„Řepka olejka má pylová zrna těžší, patří mezi olejniny, proto není typickým alergenem. Naopak třeba smrk má pylová zrnka lehká a letos je ve vyšší koncentraci. Bylo možné pozorovat oblaka pylu z lesních porostů,“ říká včelařka.

S ohledem na kvalitu se medy dělí na květový a medovicový. Každý druh má přitom jiné složení. „Co do kvality má květový med více pylových zrn, rychleji krystalizuje a díky obsahu jednodušších cukrů je snáze stravitelný (vhodnější pro děti). Osobně ho mám raději, protože je přímo z květů, jeho rychlá krystalizace ovšem odrazuje zákazníky. Medovicový med vzniká z cukernaté tekutiny tvořené hmyzem, má více minerálních látek, obsahuje více složitějších cukrů a krystalizuje pomaleji. Díky minerálům může být důležitějším doplňkem pro starší lidi. Osobně zákazníkům vysvětluji rozdíly jednotlivých medů, dám jim ochutnat a ať si každý vybere.“

A jak je to se získáváním jednodruhového medu? „Jednodruhové květové medy jsou zajímavé, ale v současných podmínkách často není možné tyto medy získat. Proto bývají i cenově dražší. V medu častěji převažuje nektar z jedné rostliny.“

A řepkový med? Veřejností bývá vnímán jako podřadný, což je do jisté míry dáno tím, že řepková pole jsou několikrát ročně ošetřována chemickými postřiky.

„V nejbližších dnech nás čeká vytáčení prvního medu. I když vytáčíme po odkvětu řepky, nejedná se o jednodruhový řepkový med, pokud včelař nenakočoval se včelstvy do řepkového pole s prázdnými medníky. A kočujících včelařů je v našem okolí velice málo. Med, který se bude vytáčet, je v úlech od prvních slunečných dnů. Letos bude obsahovat například velké množství nektaru z javorů, ale najdete v něm od každého květu něco, protože rozkvetlo vše najednou. Jedná se vlastně o smíšený květový med. Já osobně jsem nikdy jednodruhový řepkový med neochutnala.“

Takže konečný úsudek zbude pouze na spotřebiteli. Vzhledem k tomu, že v našem regionu se žluté řepkové lány nacházejí skoro v každém výhledu do krajiny, je velmi pravděpodobné, že řepkový nektar a pyl najdeme skoro v každé sklenici medu od našich včelařů.

Barbora Vaicová

« Zpět