Čerstvý chmel a Rakovar
RAKOVNÍK. Hned dva podzimní speciály připravil Tradiční pivovar v Rakovníku pro milovníky zlatavého moku. „Od 18. října expedujeme náš ležák ze studena chmelený čerstvým chmelem,“ prozrazuje sládek Radek Holopírek. Piva se stupňovitostí 12,5 a s obsahem 5,2 % alkoholu navařili pivovarští jednu várku, tedy 200 hl, z toho 140 hekťáků poputuje do hospod v sudech. Zbývající objem se objeví v celostátní síti prodejen Billa, na pultech SD Jednota Rakovník a v pivovarských prodejnách.
Další lahůdka bude následovat hned v prvním listopadovém týdnu, kdy se můžeme těšit na Rakovar. „Speciál vařený na tři rmuty jsme poprvé vyslali do světa v roce 2014, kdy jsme slavili 560 let pivovaru. A protože po něm byla dosti velká sháňka i v roce následujícím, vaříme ho teď každoročně. Letos jsme připravili k expedici tři várky a budeme je stáčet postupně tak, aby vydržely až do 2. prosince, kdy na Rakovar chceme pozvat milovníky piva až k nám do pivovaru. Chystáme tradiční Zabijačku na pivovarském dvoře,“ připomíná sládek.
Týdeník Raport se společně se zástupcem štamgastů zúčastnil i tradiční degustace přímo ve sklepeních pivovaru, kde jsme koštovali piva ještě před filtrací. „Až půjdete na Rakovar, určitě si nezapomeňte doma zuby. To pivo se musí kousat,“ rozplýval se nad půlitrem kolega Sláva Vaic. Nebylo divu. Rakovar „dává“. Má stupňovitost 14,5 a obsahuje 5,8 % alkoholu.
Pavel Sklenička