Foto

Nová školní družina se dětem moc líbí. Je větší a hezky světlá.

Firma zvládla dokončit přístavby o měsíc dříve

Kuchyni už nestojí nic v cestě

LUBNÁ. Spoustu let bylo přání mít jídelnu a kuchyni přímo v budově základní školy pro Lubenské nedostižným snem. Nyní už má tento sen reálné obrysy. Škola má za sebou první krok, který byl potřeba k tomu, aby se mohly prostory v prvním podlaží přestavět a vešla se sem nejen kuchyně, ale i jídelna. Tímto krokem bylo přemístění šatny a družiny do dvou nových přístaveb. Prostor, který se tak v budově uvolnil, je dostatečně velkorysý. Nová jídelna bude dokonce prostornější (s kapacitou 88 míst), než je ta stávající v budově kulturního domu.

Na přístavbách se začalo pracovat v únoru letošního roku. Obci se na jejich výstavbu podařilo získat dotaci kolem 2,9 milionu korun z krajského Fondu rozvoje obcí a měst. Přístavba šaten navázala na školní budovu ve směru k silnici na Senec, přístavba družiny vyrostla na školním dvoře. Jak už to u staveb bývá, objevilo se i několik nečekaných komplikací.

„Například jsme museli přeložit kanalizaci. Měla vést těsně vedle základů, ale ukázalo se, že je poplatná době vzniku a nefunguje už tak, jak by měla. Posléze se zjistilo, že máme nedostatečně silný kabel pro nový příkon, který bude budoucí školní kuchyně vyžadovat. Nakonec se ale stavební firma se vším vypořádala dobře a než se odcházelo na prázdniny, měla většinu venkovních prací hotových v hrubé fázi,“ popisuje ředitel ZŠ Lubná Radek Vyskočil. Jakmile na začátku července škola osiřela, pokračovali řemeslníci uvnitř budovy. Ačkoli měla firma podle smlouvy termín dokončení stavby až na konci září, snažila se vše stihnout o měsíc dříve, aby mohli školáci nastoupit 1. září do nového. A podařilo se jí to. Nový školní rok tak nemuseli v Lubné zahájit uprostřed staveniště. Změna se líbí jak školákům a učitelům, tak rodičům a obyvatelům Lubné, kteří se na nové šatny a družinu přišli podívat 1. září při dni otevřených dveří.

„Při přestavbě jsme přišli o jeden sklad a jednu průchozí a jednu celou kancelář. Jejich příčky se vybouraly a dnes tímto prostorem vede nový postranní vchod, který je hodně praktický, protože jsou šatny hned vedle. Slouží tedy jako hlavní vstup do budovy a původním vchodem sem chodí už jen návštěvy a také ho nadále využíváme, když vodíme děti na oběd. Je před ním více prostoru, kde se mohou řadit do skupin,“ vysvětluje Radek Vyskočil.

Jestliže vám není podoba lubenské školy notoricky známá, zřejmě si přístavby šaten na první pohled ani nevšimnete. Byla navržena tak, aby se od stávající budovy nijak výrazně nelišila. Je stejně strohého rázu a tvar a rozměry oken jsou stejné jako na zbytku budovy. Liší se jen barvou fasády, protože trefit stejný odstín by nebylo reálné. Totéž platí o přístavbě družiny, kterou však z ulice nespatříte.

„Družina teď získala více prostoru, než měla. Dětem se změna hodně líbí. Je to jeden velký čtvercový prostor, který je rozčleněný pouze nosnými sloupy a díky velkým oknům a světlíkům ve stropě je družina i dostatečně světlá. Jediné, s čím trochu bojujeme, je hluk. Když se v družině sejde hodně dětí, tak je místnost hlučnější. Myslím, že až položíme koberce, mohlo by se to zlepšit,“ říká ředitel.

Nyní mají škola a obec před sebou to zásadní – stavbu jídelny s kuchyní. A nebudou s ní otálet. Stavební práce by měly začít už na podzim. Žádný vhodný dotační titul se sice zatím neobjevil, obec je ale připravena vše zafinancovat ze svého rozpočtu. „Zastupitelstvo se shodlo, že je to smysluplná věc a chce ji dotáhnout do konce. Vyřeší se tím několik problémů. Jednak ten největší, kterým je přecházení dětí přes rušnou silnici, dále ten, že i současná kuchyně už pomalu přestává vyhovovat některým hygienickým normám a také při stávajícím řešení omezuje provoz v pohostinství, kde se nemůže vařit,“ uzavírá Radek Vyskočil.

Markéta Hartlová

« Zpět