V prvním roce by se měla uskutečnit stavba tělocvičny

Příprava na rekonstrukci školy

NOVÉ STRAŠECÍ. Už několikrát jsme vás informovali o plánované rekonstrukci novostrašecké základní školy. Město si na tuto velkou akci požádalo o dotaci a během příštích měsíců se ukáže, zda uspělo. Pokud ano, je škola připravena na několikaletý zásah do výuky i vlastního chodu? Na tuto otázku se nám pokusí odpovědět její ředitel Petr Chochola.

„Byl bych pochopitelně velmi rád, kdyby dotace vyšla. Očekáváme, že v příštím školním roce přijde zhruba 105 dětí do první třídy. Odejde pravděpodobně 59 žáků z devítky, což znamená, že na škole bude o cca čtyřicet pět dětí více. Budeme tedy na počtu zhruba 745 žáků, přitom před sedmi lety navštěvovalo školu 550 dětí. Nárůst je ohromný a bude pokračovat ještě další tři roky. Počítáme s tím, že se zastavíme na počtu 830 žáků,“ uvádí nejprve několik čísel.

Kapacita školy je sice 850 dětí a dnes jich do školy dochází 700, ale musíme si uvědomit, že kapacita je počítána na 30 dětí ve třídě. Např. v letošním roce je ve čtyřech třídách 93 prvňáčků. Kapacitně je ale na čtyři třídy počítáno 120 dětí, což je o 27 dětí více než říkají reálné počty. „Takto je to téměř v každém ročníku, což znamená, že už dnes bychom potřebovali kapacitu kolem devíti set míst (za rok 950 míst), abychom se sem bez problémů vešli. Takže já doufám, že dotace vyjde. Pokud ne, neumím si představit, co nastane – slučování tříd, využití prostor školní družiny, rušení kabinetů, rozdělení jedné velké třídy na dvě,“ líčí ředitel školy ne zcela vhodné možnosti.

Pokud dotace vyjde, jsou stavební práce rozděleny do tří let. Během prvního roku by se měla uskutečnít stavba tělocvičny a proběhnou i přípravné práce, jako je například překládka kabelů. Což jsou věci, které do chodu školy víceméně nezasáhnou. „Ve druhém roce se počítá s největší investicí, kterou je přístavba patra nad bývalou speciální školou a novou tělocvičnou. Počítáme, že bychom celý tento blok opustili koncem března. Hodiny tělesné výchovy by byly v případě nepříznivého počasí odučeny v hale Bios a co se týká družiny, budeme si muset vystačit s učebnami,“ přibližuje druhý rok provizorních podmínek.

Díky přístavbě vznikne osm nových tříd. V plánu je, že do nich půjdou první a druhé třídy. V tomto bloku budou i šatny, družina a samostatný vchod, takže nejmenší školáci v podstatě nebudou v kontaktu se staršími spolužáky a ve stávajícím objektu se uvolní třídy. „Ve třetím roce dojde i na jeho rekonstrukci. Počítáme s tím, že bychom vždy uvolnili jedno patro, což by nám, myslím, mělo vyjít. Pokud bychom si nevystačili s vlastními prostorami, jsme předběžně domluveni, že bychom mohli využívat další městské objekty či třídy na zdejším učilišti. Určitě to nebude jednoduché a svým způsobem se toho bojím, ale zvládneme to a bude to stát za to. Tuto představu jsme konzultovali s architektem, ale pochopitelně vše ještě záleží na domluvě se stavební firmou. V každém případě se vždy budeme snažit, aby gró těžkých prací proběhlo během prázdnin,“ uzavírá Petr Chochola.

Lenka Pelcová

« Zpět