Pět nemovitostí místních obyvatel by investor srovnal se zemí

Sto nových domů na bývalé pile?

ŘEVNIČOV. „U vás se musí krásně žít. Je tu klid a krásná příroda. Co kdybychom vám opatřili sousedy? A co třeba pár stovek? A úplně nejlepší by bylo, kdybychom koupili i vaše domy a srovnali je se zemí, protože nám nezapadají do kompozice naší nové čtvrti?“ Tak nějak vyznívá návrh, který předložil nový vlastník pozemků na řevničovské pile místním obyvatelům. Paradoxně to, co připadá investorovi na lokalitě uprostřed lesů nejatraktivnější, by svým záměrem zničil. Při veřejném projednání se proti němu obyvatelé vzbouřili. Od té doby vládne nad plánovanou výstavbou zlověstné ticho a všichni s napětím očekávají další vývoj.

České dřevařské závody přestaly na řevničovské pile podnikat v roce 2013 Poté byl celý areál na prodej a jeho majitelem se stala společnost Xannatos, která skoupila i další pozemky Českých dřevařských závodů v jiných koutech republiky. Předmětem její činnosti je pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor. Nový majitel v dubnu představil obci a obyvatelům pily svůj budoucí záměr. „Počítá s novou výstavbou až stovky rodinných domů,“ říká starosta Jiří Petráček. Mapka s nákresem nového využití území vyvolala velký poprask. Obyvatelé z ní totiž vyčetli, že investor chce do svého záměru zahrnout i jejich nemovitosti. Tedy vykoupit je od nich a pak srovnat se zemí. Konkrétně by se to týkalo pěti domů v bezprostřední blízkosti areálu pily.

„Pochopitelně se vědělo, že bývalá pila změnila majitele, ale nikdo nevěděl, s jakým záměrem přijde. Při veřejném projednání už byla společností představena konkrétní studie. Samozřejmě u nás stále platí vlastnické právo, takže projekt neznamená, že si mají obyvatelé sbalit kufry a odejít,“ vysvětluje starosta, jehož se věc dotýká i jako jednoho z obyvatel těchto pěti objektů.

Firma sice lidem nadnesla jen jednu z možností, kterou zvažuje, a pokud majitelé s prodejem nemovitostí souhlasit nebudou, jejich pozemky do studie nezahrne, ale i tak vnímají celou věc jako nátlakovou. I když své domy neprodají, stejně je vidina, že klid, kvůli němuž uprostřed lesů žijí, časem zmizí. Investor je neuchlácholil ani tím, že by pro ně na okraji areálu postavil řadové domy, kam by se přestěhovali.

„Nyní je ticho po pěšině. Dohoda, která z veřejného jednání vzešla, byla, že se lidé k záměru písemně vyjádří, aby měl vlastník podněty k zapracování a podle nich bude postupovat dál. Co vím, tak jejich záměr trvá, ale po negativních reakcích místních počítají s tím, že nebude v takovém rozsahu. Žádost o změnu územního plánu jsme od majitele zatím nedostali, proto jsme v zastupitelstvu k celé věci dosud nezaujali žádné stanovisko. Až bude podána oficiální žádost a bude konkretizována plocha, tak bude zastupitelstvo záměr řešit,“ vysvětluje Jiří Petráček. Změna je zásadním krokem, pozemky bývalé pily jsou totiž v územním plánu vedeny jako průmyslová zóna.

„Osobně si nemyslím, že by bylo možné projekt realizovat v takovém rozsahu, s jakým přišli. Je potřeba si uvědomit, že stovka domů je větší vesnice, tudíž není možné jen postavit domy, ale i vyřešit odvádění splaškových vod, zásobování pitnou vodou nebo připojení na elektrickou síť. Dalším aspektem je, že své si k takovému záměru řekne nejen obec, ale i stavební úřad, odbor životního prostředí nebo Správa CHKO Křivoklátsko,“ říká starosta. Na řevničovské pile je momentálně ticho před bouří. Navíc u pozemků v současnosti dochází ke změně právního vztahu. Coby nabyvatel je v katastru nemovitostí vedena společnost Novodevelop, která byla do obchodního rejstříku zapsána teprve 15. května 2015. Klidné spaní tak obyvatelé pily zatím rozhodně mít nemohou.

Markéta Hartlová

« Zpět