Téměř po dvaceti letech byla uzavřena lékárna v Křivoklátě

O malé lékárny není zájem

KŘIVOKLÁT. Křivoklátská lékárna, kterou od roku 1997 soukromě provozovala doktorka Eva Pavlásková, k 31. květnu skončila. Důvody jsou čistě ekonomické.

„Je mi líto, že musím skončit, přeci jen jsem tu nechala kus života. Ale nemohu jinak. Marže zůstává pořád stejná, ale ceny léků rychle klesají. Mám zisk jenom z marže a tu mám ještě společně s distributory. Čím má lékárna menší odběry, tím si distributor nechává vyšší část marže, než je tomu u velkých lékáren, které mají velké odběry,“ vysvětluje Eva Pavlásková.

Podle jejích slov se hodně projevilo, když přišly na Rakovnicko velké firmy jako Max nebo Benu. „Samozřejmě nemůžu mít tak velký sortiment léků, jako ony, a tak se stává, že pacienti stále více jezdí pro léky do Rakovníka. Dřív bylo také víc receptů, protože se psaly léky na měsíc, teď se píšou na čtvrt roku. Za poslední tři roky jsem zaznamenala velký pokles,“ pokračuje lékárnice.

Už delší dobu se doktorka Pavlásková snaží najít za sebe náhradu. Dala si inzeráty do časopisu distributorů léků i na stránky lékárnické komory. Několik zájemců se jí ozvalo, ale když zjistili, jaký je na Křivoklátě obrat, tak nabídku neakceptovali. „Můj hrubý zisk se pohybuje v posledních měsících okolo 40 tisíc korun. Z toho musím zaplatit nájem, účetní, pojistky, jednou za dva roky musím nechat zkalibrovat váhy. Teď začnou platit elektronické recepty a já nemám peníze na to, abych koupila nové počítače. V podstatě mi zbývá minimální mzda. Kdybych neměla už tři roky důchod, tak jsem musela skončit podstatně dřív,“ říká Eva Pavlásková.

Ze situace je smutná i doktorka Eva Kasalická, spolumajitelka objektu, v němž lékárna působí. „Určitě tady bude lékárna chybět. Snažila jsem se sehnat nového nájemce prostřednictvím inzerátu v tisku, prozatím se ale žádný neozval. Mluvila jsem i s několika lékárníky, ale velké řetězce, jako je Benu nebo Max, nemají o tak malou lékárnu zájem. Zajímají se hlavně o města, kde je velký obrat. Bohužel, podmínky, jaké byly v 90. letech, se dost změnily, a lékárníci v malých obích to nemají jednoduché.“

Tentokrát nemůže pomoci ani městys, kterému se podařilo v roce 2007 udržet na Křivoklátě druhý lékařský obvod. „Tehdy se nám podařilo sehnat lékaře, zrekonstruovat ordinace a domluvit se s nemocnicí na jejím vybavení a na obsazení lékaři, kteří jsou jejími zaměstnanci,“ konstatuje starosta městyse Křivoklát Milan Naď a dodává: „Lékárna je ovšem víceméně komerční záležitostí. Samozřejmě je škoda, že tady lékárna nebude, zkomplikuje to život především starším lidem, kteří budou muset jezdit pro léky do Rakovníka.“

Křivoklátská lékárna bude pacientům velmi chybět. Jeden z nich, Václav Salač z Újezdu nad Zbečnem, dokonce přišel za lékárnu orodovat do naší redakce. Podobný názor měla i paní Jana z Roztok, kterou jsem zastihl, když dělala v lékárně poslední nákup.

„Chodila jsem sem pravidelně, protože mně píše léky paní doktorka Kasalická. Teď budu muset jezdit do Rakovníka, což se mi vždycky nehodí. Ale co s tím nadělám, bez léků být nemůžu.“ Stejně jako ostatní pravidelní klienti křivoklátské lékárny doufám, že nebude uzavřena už navždy.

Tomáš Bednařík

« Zpět