Foto

Z nádvoří pivovaru už zmizely stavby, které kazily historickou podobu areálu.

Rekonstrukce pivovaru vrcholí

RAKOVNÍK. Při procházce městem nelze přehlédnout stavební ruch v rakovnickém pivovaru. Vidíme lešení a zateplování fasád, výměnu oken i střešní krytiny. Do pivovaru neustále proudí dodávky řemeslníků, přičemž převládají rakovnické firmy. Co všechno se děje uvnitř Tradičního pivovaru Rakovník? Ptáme se generálního ředitele Ing. Pavla Gregoriče.

V těchto týdnech se v podstatě dokončuje rozsáhlá dvouletá rekonstrukce a modernizace všech výrobních a technických provozů pivovaru a zároveň se rozeběhla další fáze investic, a to do budov. Měníme okna, střechy a připravujeme se na fasády ve vnitřních prostorách pivovaru. Vše se děje ve spolupráci s památkáři, protože chceme obnovit slávu rakovnického pivovaru nejen co se dobrého piva týče, ale i v pěkném vzhledu celého areálu. Přitom se snažíme, pokud je to možné, zadávat zakázky osvědčeným firmám z Rakovníka a okolí, protože chceme, aby velké finanční prostředky investované do našeho pivovaru pomohly podpořit i ekonomiku v regionu.

Jak velkou částku majitel letos do pivovaru vloží?

Jak jsme již prezentovali, celková dosud investovaná částka výrazně překračuje sto milionů korun a částka pro letošní rok se ještě upřesňuje.

Kdy bude moci vidět pivovar zevnitř i veřejnost?

Nádvoří by mělo být dokončeno během letošního podzimu a pak bychom tam rádi uspořádali pro své příznivce malou slavnost s překvapením, ale termín vám teď neřeknu, protože bude velmi záležet na přízni počasí.

Stane se Tradiční pivovar v Rakovníku podobným turistickým cílem, jakým jsou Krušovice?

Rádi bychom se stali vyhledávaných turistickým cílem pro všechny návštěvníky regionu. Je třeba si ale uvědomit, že Tradiční pivovar v Rakovníku používá klasickou technologii vaření piva spočívající v otevřeném hlavním kvašení ve spilce. Hromadné návštěvy v těchto prostorách nejsou z mikrobiologických důvodů možné, ale ostatní prostory pivovaru budou návštěvníkům k dispozici.

Kdy se dočkáme pivovarských slavností?

Teď již mohu s klidným svědomím říci, že v příštím roce jistě, jen se musíme pokusit najít vhodný termín, aby počasí bylo pokud možno příznivé a náš Den otevřených dveří nekolidoval s jinými akcemi v regionu.

Stále větším hitem se stává za studena chmelené pivo. Bude ho na léto dostatek?

Rozhodně, zájem je opravdu obrovský a vaříme stále, takže ho přes sezónu bude jistě dostatek.

Kde všude se dá na Rakovnicku zajít na Bakaláře?

V samotném Rakovníku je naše pivo v třiceti restauracích, a to především značka Bakalář, teď je nově i v restauraci U Černého orla na náměstí, kde bude i naše exportní značka Černovar. Jinak naše pivo najdete v sezónních restauracích podél celé Berounky, začíná se dostávat i na vesnice v regionu a velmi úspěšné je v Praze, severních a západních Čechách. Domnívám se, že další expanzi našeho pivovaru po celých Čechách pomůže i řada ocenění z loňských a letošních soutěží. Teď bych zmínil jen ty nejčerstvější úspěchy, kdy na 17. ročníku degustační soutěže Pivo České republiky získal Černovar tmavý v kategorii tmavých ležáků 1. místo, Bakalář polotmavý v kategorii polotmavých piv 2. místo, Černovar světlý v kategorii světlých ležáků a Bakalář tmavý v kategorii výčepních tmavých piv též 3. místo. Velký úspěch zaznamenal i Bakalář světlý ležák za studena chmelený, který obsadil v novinářské soutěži 1. místo.

Pavel Sklenička

« Zpět