Foto

Chmel z nové kolešovické tyčové chmelnice se bude sušit v této sušárně z konce 19. století.

Proces výroby piva přiblíží turistům mobilní naučná stezka

Na návsi založili chmelnici

KOLEŠOVICE. Přímo na dolní návsi v Kolešovicích se bude pěstovat chmel. A to na tyčové chmelnici, která je nejstarší formou konstrukce pro pěstování chmele. Rostliny se budou vinout po tyčích, které se vždy při sklizni vyjmou a na zimu uskladní. I proto zatím plocha, na niž byly rostliny vysázeny, chmelnici příliš nepřipomíná.

„Vybrali jsme prostranství před bývalou sušárnou u kanceláří Rakochmelu. Chmelnice je velká asi 10 x 20 metrů. Protože je v centru, zvolili jsme tyčovou konstrukci, která do vesnice zapadne lépe než dráty a sloupy. Vždycky na jaře se udělá společenská akce, při které se tyče do chmelnice zakopou, a stejně slavnostně bude probíhat i sklizeň. Na tu plánujeme akci Rock chmele, takové retro čaje. Chmel z tyčovky se bude česat ručně a pak se usuší přímo vedle ve staré sušárně. Kromě toho sem mohou během roku chodit exkurze a seznamovat se s tím, co se během roku na chmelnici děje,“ přibližuje Radomír Dvořák, ředitel Rakovnicko, o. p. s.

Chmelnice je součástí projektu Pivo, chmel, slad – to mám rád, na který získala obecně prospěšná společnost Rakovnicko příslib dotace. Opět se jedná o projekt spolupráce, na němž se podílí Posázaví, o. p. s. To do něj zahrnulo různé aktivity v pivovaru Benešov nebo tématickou stezku. „Tématickou naučnou stezku máme v projektu i my, ale bude netradiční. Bude totiž mobilní, což velmi zaujalo hodnotící komisi. Něco takového u nás v republice ještě moc k vidění není. Do její realizace zapojíme místní lidi, proto jsme oslovili zdejší výtvarníky, aby připravili návrh její podoby a poté ho realizovali,“ říká Radomír Dvořák.

Stezku bude tvořit deset přenosných zastavení, jakýchsi dřevěných oltáříků, které se budou otevírat. Na dvířkách budou postavičky komiksovou formou popisovat, jakou činnost v rámci procesu výroby piva právě provádějí. „Celé to bude ze dřeva a keramiky, postavičky uvnitř budou vyřezávané. Počítáme s tím, že stezku budeme převážet na různé akce. Zastavení se můžou rozmístit, jak uznáme za vhodné. Můžou stát jen pár metrů od sebe v rámci jedné návsi či areálu nebo naopak tvořit několikakilometrovou trasu,“ popisuje ředitel „ópéesky“.

Naučná stezka je zaměřena především na rodiny s dětmi. Na cestu dostanou Křivoklánky, což budou omalovánky, do nichž budou malovat a vyplňovat odpovědi na otázky. Za splnění úkolů dostanou na závěr malého keramického skřítka. „Počítáme s tím, že by stezka mohla být o hlavní sezonu umístěna na nádvoří hradu Křivoklátu. Nikde na volném prostranství ji dlouhodobě nechávat nebudeme, to by dlouho nevydržela.“

Zajímavé plány má Rakovnicko i s bývalou chmelovou sušárnou, před níž byla nová chmelnice založena. Nejenže se v ní opět začne sušit chmel, ale také bude sloužit jako výstavní prostor. Zpracování libreta expozice je součástí projektu Pivo, chmel, slad – to mám rád, rekonstrukce budovy, jejímž vlastníkem je kolešovický Rakochmel, se bude řešit samostatným projektem.

„Sušárnu postavili němečtí obyvatelé Kolešovic někdy ke konci 19. století a dochovala se, včetně technologie, ve zhruba původním stavu. Nějaké zásadnější úpravy se v ní dělaly naposledy v roce 1938. Na stavbu máme ideový záměr už z minulého projektu Společné osudy. Z toho budeme vycházet. Sušárna má dvě komory, jedna má čtyři lísy, druhá tři. Pro sušení bychom chtěli využívat jen tu menší a druhou zakonzervovat ve stavu, jakém je,“ uzavírá Radomír Dvořák.

Markéta Hartlová

« Zpět