Rakovnická drůbežárna končí
RAKOVNÍK. Po vepřovém a hovězím mase mizí z potravního řetězce další komodita produkovaná ve velkém přímo v našem regionu. Tentokrát došlo na slepičí vejce. Do uzavření rakovnické drůbežárny pod letištěm zbývají už doslova týdny.
„Zhruba 108 tisíc nosnic tu produkovalo asi 27 milionů konzumních vajec ročně,“ uvádí vedoucí provozu Milan Majer. I když objekty drůbežárny patří firmě Prave a. s., Rakovník, od roku 2007 zde výrobu vajec provozuje firma PROAGRO Nymburk.
PROAGRO Nymburk v drůbežárně končí, protože nechce v Rakovníku investovat do nových technologií. Od roku 2012 začne platit nová evropská norma. Podle ní nesmí nosnice setrvávat v klasických klecových chovech. „Nově jsou povolené pouze tři technologie chovu nosnic. Buď klecový obohacený chov, voliérový nebo podestýlkový,“ vysvětluje Milan Majer. Všechny typy nových technologií se prý více přibližují klasickému prostředí pro chov slepic. Mají hřady, hrabaniště, zástěnu snášky vajec a větší možnost pohybu pro nosnice.
S odchodem slepic končí i pracovní příběh deseti zaměstnanců drůbežárny. „Dělal jsem tu šestatřicet let. Pamatuju dobu, kdy se firma jmenovala Společný zemědělský podnik a bylo tu dvaatřicet zaměstnanců. Zbývají mi tři roky do důchodu a nevím, kde najdu práci,“ krčí rameny dlouholetý pracovník Michal Kováč.
Na osud drůbežářských hal jsme se zeptali jednoho z hlavních akcionářů podniku Prave. „Pro nové technologie chovu nosnic jsou haly nevhodné. Hledáme pro ně jiné využití,“ řekl nám Miloš Kroc. Podobně je to i s oblíbenou prodejnou vajec na Sekyře. „Doufáme, že se nám podaří najít jiného dodavatele vajec, aby prodej zůstal nepřerušen,“ přeje si akcionář.
Sláva Vaic