Foto

Studenti oboru číšník – servírka pokrmy připravovali i servírovali.

Jirkovské menu pohladilo chuťové buňky

Obor číšník – servírka končí

RAKOVNÍK. V pátek 10. června se na Střední integrované škole Jirkov rozběhly závěrečné zkoušky. Ty jsou (z pohledu gurmána) zajímavé především pro obor kuchař – číšník (kuchařka – servírka) a samostatný obor číšník, servírka, neboť si během nich přijdou na své chuťové buňky pedagogů a několika pozvaných hostů.

Letošní školní rok je posledním, kdy se samostatný obor číšník – servírka vyučuje. „Je celostátně zrušen,“ vysvětluje učitel Daniel Kotek a pokračuje: „Od příštího roku už budou pouze spojené obory kuchař – číšník. Je to pochopitelné, i číšník musí ovládat základy vaření.“

Na páteční poledne si číšníci připravili kompletní pětichodové menu u stolu hosta. Jako studený předkrm se podával krabí dort, po něm následovala královská česnečka. Jako teplý předkrm byla zapečená brambora se smetanou a hlavním chodem plněné vepřové žebírko flambované, bramborové pusinky a míchaný salát. Závěr patřil citrónovým dortíkům s vídeňskou kávou.

Na rozdíl od číšníků, kterých byla většina, pracovali kuchaři převážně v kuchyni. Jejich úkolem byla příprava frankfurtské polévky, sekané svíčkové s houskovým knedlíkem a přírodního kuřecího plátku s vařenými bramborami. „To, co budou žáci připravovat, jim vybíráme my, oni si pak vylosují, co budou vařit. Kromě toho, že musí pokrm připravit, musí ho umět i prezentovat včetně doporučení různých nápojů a příloh. Den předem si normují a dělají písemnou přípravu praktické zkoušky. Druhý den ji vykonávají. Frankfurtské polévky se vařilo sto dvacet dva porcí, svíčkové bylo šedesát porcí a stejný počet měl i kuřecí plátek. Závěrečné zkoušky dnes skládalo šest žáků, od pondělí budou vždy čtyři denně,“ uzavírá Daniel Kotek.

Číšníci a servírky během své zkoušky prokázali, že dobře ví, co chystají a kdykoliv se stolovníci zeptali, dostali podrobný popis toho, co právě konzumují. „Krabí dortík je z majonézy, krabích tyčinek a bílého jogurtu. Dochucen je pepřem a citrónem. Pomazánka se nanáší na vykrojený toast, vytvoří se tři vrstvy a ozdobí mrkví,“ popisuje jedna ze zkoušených Dagmar Macháčová.

Svou dávku stresu si zažil další z žáků, Honza Pokorný z Jesenice, který připravoval hlavní chod, během něhož si vyzkoušel i flambování. „Dělal jsem to poprvé, byl to hodně divný pocit, bál jsem se, abych něco nepokazil. Je to horší, když na vás někdo kouká, to není jako v klasické hospodě.“

Servírky a číšníci však museli prokázat i svou zručnost v aranžování slavnostních tabulí. „Vybrala jsem si oslavu padesátých narozenin,“ říká Nikola Palečková z Nového Strašecí, která se nechala inspirovat oslavou narozenin své babičky. „Vše, co jsem potřebovala, jsem si půjčila na provozovně, protože doma se nedá sehnat tak velké množství skleniček a talířů. Stůl jsem skládala v červeno-oranžovém pro dvě osoby.“

Lenka Pelcová

« Zpět