Foto

Sergej Movsesjan (vlevo) diskutuje se svými soupeři.

Sergej Movsesjan porazil všechny soupeře i se zavázanýma očima

Simultánka s šachovým velmistrem

LÁNY. Tak jako každý rok se připomínal v Muzeu T. G. Masaryka v Lánech 28. říjen – výročí vyhlášení Československé republiky. Letos však byly oslavy ozvláštněny šachovou partií. Simultánku v Lánech sehrál šachový velmistr Sergej Movsesjan. Akce proběhla ve spolupráci s firmou Czechoslovak real, která je partnerem muzea, a v rámci Dne Středočeského kraje.

„Také prezident T. G. Masaryk patřil mezi velké příznivce šachové hry. Šachy výborně hrála i jeho žena Charlotta a jeho dcery. Jako prezident přijal záštitu nad několika šachovými turnaji (1922 Piešťany, 1928 Brno, 1931 pražská šachová olympiáda), proto jsme se rozhodli zpestřit tento den právě šachovou partií,“ objasňuje vedoucí lánské pobočky muzea Magdalena Elznicová Mikesková.

V odpoledních hodinách se tak v Lánech odehrála simultánní šachová partie, kde šachový velmistr Sergej Movsesian porážel se zavázanýma očima jednoho soupeře po druhém. K pěti stolkům se posadili Vladislav Stanko, jednatel společnosti Czechoslovak real, Martin Pecina, poslanec a bývalý ministr vnitra, Marcel Dekanovský, generální ředitel Music Box, TV NAŠA, František Povolný, ředitel Muzea T. G. M. Rakovník a poslední místo měl zaujmout ředitel ČLUZu Jiří Pergler. Ten si však za sebe sehnal náhradu. „Získal jsem novostrašeckého šachistu Zdeňka Bradu, takže jsem tam byl jen jako garant. Ale právě on vzdoroval nejdéle,“ říká Pergler.

„Probíhalo to výborně, hrál jsem šachy potřetí v životě. Jako první jsem mu dával šach, ale je fakt, že tím jsem také skončil,“ popisuje František Povolný. „Na záznam jednotlivých tahů jsme měli papír, ale protože jsem nevěděl, jak se tahy zapisují, měl jsem ho v závěru úplně čistý. Požádal jsem proto Sergeje Movsesjana, aby mi na tento list potvrdil, že jsme spolu skutečně hráli (protože by mi to nikdo ze známých jinak neuvěřil). A on mi tam během chvíle napsal všechny mé tahy, tak tím mě skutečně dostal. Jinak bylo vcelku jasné, že prohrajeme, byla to jen otázka času. První jsem odpadl já a poslední dva to vzdali, protože se ocitli v bezvýchodné situaci.“

Slavnostní závěr dne pak proběhl v Praze. Jeho součástí bylo představení Kytice v divadle Semafor, před jehož začátkem došlo k prezentaci středočeského Muzea T. G. M. Rakovník a slovenské Společnosti Milana Rastislava Štefánika, kdy legendární televizní hlasatelka Kamila Moučková v projevu připomněla 92. výročí vzniku republiky.

Lenka Pelcová

« Zpět