Zapírala a pohrdala soudem?

RAKOVNÍK. Již půl roku sledujeme u Okresního soudu v Rakovníku případ podnikatele Matouše Spilky. Státní zástupce ho viní z trestného činu předlužení. Toho se měl dopustit v roce 2006, kdy způsobil prodejcům vozů škodu 13 milionů korun. Mezi poškozenými je firma Autostop a také několik významných svědků má kořeny v Rakovníku. Při minulém hlavním líčení soud vyslechl Ladislava Jirouše, který se v Rakovníku vyučil automechanikem a dnes pracuje na vysokém postu ve Škodě Mladá Boleslav. Tentokrát byla předvolána i jeho manželka Lucie. Přestože zapírala a mlžila jak ostřílený partyzán, případ i tak dostal jasnější kontury.

Jak jsme již uvedli, obžalovaný Matouš Spilka začal roce 2006 odebírat vozidla značky Škoda od pražského prodejce Přerost a Švorc a se slevou 6 až 8 procent je dodával vytipovaným regionálním prodejcům. Uskutečnil tak obchody za 112 milionů Kč s tím, že z celkového počtu 176 prodaných aut nakonec zůstalo 29 nezaplacených. Škoda vznikla jednotlivým dealerům, kteří, aby mohli dodat objednaná auta klientům, museli za vozy zaplatit dvakrát.

Důležitou roli v celém případu hraje vysoce postavený manažer Škody Mladá Boleslav Ladislav Jirouš. Ten měl obžalovanému zprostředkovat dealery, se kterými se většinou osobně znal. Všichni poškození u soudu uvedli, že je Jirouš sám nebo s manželkou navštívil a Spilkův projekt doporučil. Bez Jirouše, kterého znali jako manažera Škody z období budování sítě dealerů, by většina poškozených do projektu se Spilkou nikdy nevstoupila. Za zprostředkování kontaktů měl Jirouš podle Spilky získat provizi jeden milion korun. Když projekt zkrachoval, manažer se od případu distancoval. Ve Škodovce působí dodnes.

U soudu se Ladislav Jirouš choval velmi sebevědomě a popřel, že by byl garantem projektu a že by od Spilky inkasoval jakoukoliv odměnu. Na druhou stranu nevyloučil, že by peníze mohla obdržet jeho žena.

Lucie Jiroušová byla předvolána na 10. června. Také ona byla soudem několikrát napomínána. „Neodpovídejte jako hloupá,“ upozorňoval ji soudce Marcel Lehečka. Nakonec jí pohrozil, že pokud bude i nadále reagovat na otázky jednoslovně a vyhýbavě, mohla by být potrestána za pohrdání soudem. Svědkyně Jiroušová připustila, že obžalovaného zná, a že byli spolu několikrát na kávě, ale bavili se pouze o počasí. Zpočátku tvrdila, že s případem nemá nic společného, jen jednou vezla manžela na schůzku do Prahy. Nakonec ale přiznala, že uzavřela zprostředkovatelskou smlouvu s manželkou obžalovaného. Za provizi jí měla poskytnout kontakty na prodejce vozů Škoda. Jak k nim přišla, už si nevzpomíná. Ač, jak sama uvedla, problematice prodeje vozů nerozumí, kontakty dodala. Následně pak podle počtu prodaných vozů pobírala od Spilkové provizi v řádu statisíců. Podle soudu, který si zajistil výpisu z účtu, měla získat nejméně 600 tisíc Kč. Na otázku, zda dealery sama také objížděla, odpověděla, že ani sama ani s paní Spilkovou dealery neobjížděla. Když pak byla konfrontována s citacemi svědků, kteří to potvrdili, uvedla, že trvá na tom, že sama nebo se Spilkovou nikoho neobjížděla, ale s manželem ano. Jenže ten podle jejích slov neměl v případě žádnou roli. Také fakt, že je vysoce postaveným manažerem Škody auto, nemá podle Jiroušové s vyplácenou provizí žádnou souvislost. Je to prý jen shoda okolností.

Matouš Spilka byl výpovědí svědkyně konsternován. „Lucie, já to nechápu,“ reagoval bezprostředně Spilka. „Vůbec tomu nerozumím. To, co svědkyně uvádí, není pravdou. Moje žena a paní Jiroušová neví o autech vůbec nic. Celý projekt jsme připravovali společně s panem Jiroušem, a aby nikde nefigurovala naše jména, bylo vše vedeno na manželky. Dokonce jsme chtěli založit i společnou firmu, ale k tomu už nedošlo,“ uvedl Spilka. Když pak ještě zmínil, že společně se svědkyní navštívil asi osm dealerů, mezi nimi i rakovnickou firmu Autostop, Jiroušová uvedla: „Takové schůzky nemohu vyloučit.“ Soud se bude případem znovu zabývat 13. července.

Pavel Sklenička

« Zpět