Děti z MŠ Průběžná budou už brzy jíst obědy z kvalitních biopotravin.
Potraviny bez chemie budou používat v šesti školních jídelnách
Dětem začnou vařit z biopotravin
RAKOVNÍK. Šest školek a škol z Rakovnicka se zapojilo do projektu ministerstva zemědělství nazvaného Bioškoly. Jeho smyslem je motivovat školní stravovací zařízení, aby vařila také z biopotravin, tedy z produktů ekologického zemědělství.
„Hlavními překážkami používání biopotravin ve školách je jejich nedostupnost, neznalost dodavatelů či neznalost možností současného bio trhu. Proto je v tomto projektu kladen důraz na vytvoření distribučního řetězce, který školám zpřístupní nabídku biopotravin dostupných na tuzemském trhu a usnadní odebírání biopotravin,“ představuje projekt společnost Country Life, která je jeho realizátorem.
Zástupce společnosti navštívil několik škol a školek na Rakovnicku. Do projektu se nakonec zaregistrovaly zejména mateřinky. Konkrétně rakovnická MŠ Průběžná a další čtyři novostrašecké – Na Kocourku, U Lesíka, Zahradní a ZŠ A MŠ J. A. Komenského. Kromě nich začne projekt fungovat i na Střední zemědělské škole v Rakovníku.
„Projekt se teprve rozjíždí, zatím probíhají zahajovací semináře. Z počátku musíme minimálně dvakrát v měsíci uvařit z biopotravin, které budeme objednávat přes jejich velkosklad a dodavatele. Jak to bude vypadat cenově, zatím nevíme. Ještě jsme nedostali žádnou nabídku, protože se vše teprve dolaďuje,“ přibližuje ředitelka MŠ Průběžná Eva Kodešová. Jakou částkou bude ministerstvo zemědělství na nákup biopotravin přispívat, také dosud není jasné.
Součástí projektu bude nejen pravidelná dodávka biopotravin, ale také různé kurzy a školení, jak je skladovat, zpracovávat, jak z nich vařit, a také seznámení s méně známými druhy biopotravin, které jsou dostupné na našem trhu. „Nastaveno je to tak, že ze začátku budeme biopotraviny ve stravování používat jen občas a pokud se nám to osvědčí, budeme je zařazovat stále častěji. Rozhodující bude hlavně finanční stránka. Biopotraviny jsou kvalitnější, vypěstované bez použití chemie, takže jsou dražší. Uvidíme, jaké zdražení to při vaření ve velkém množství bude. Nečekám ale, že by rozdíl měl být nějak výrazný. Když se vaří ve velkém, tak jsou náklady pochopitelně nižší, než když vaříte z biopotravin doma,“ přibližuje Eva Kodešová.
V biokvalitě budou dodávány nejen suroviny pro přípravu obědů, ale i ovoce a zelenina ke svačinám. Bio stravu tedy budou mít děti komplet během dne. Projekt nebude pro kuchařky ze školní jídelny znamenat žádné velké změny. Vaření se prakticky neliší, protože potraviny jsou stejné, jen nejsou tzv. vyhnané chemií.
„Nečekáme, že nás čeká něco náročného. Produkty budou stejné, jen v biokvalitě. Ještě pojedeme do Prahy na školení. Už jsme také k projektu dostaly kuchařku receptů. Některá jídla už jsme vyzkoušely. Zatím z potravin běžné kvality. Osvědčilo se nám například rizoto z bulguru, které dětem moc chutnalo. A jestli se musejí některé biopotraviny připravovat delší dobu, tak v tom nevidím problém. Na vaření máme celé dopoledne, takže stačí s tím počítat a začít s přípravou potraviny dříve,“ říká vedoucí školní jídelny MŠ Průběžná Eva Truxová. Mateřinka také počítá s tím, že bude využívat i další možnosti projektu Bioškoly. „Je například možnost pozvat sem do školky kuchaře, který udělá pro rodiče školení o biopotravinách, jejich dostupnosti a využití. Tyto doplňkové programy ale necháme až od nového školního roku,“ uzavírá Eva Kodešová.
Markéta Hartlová