RAPORT logo

Berounka opět zazlobila

ROZTOKY/KŘIVOKLÁT. První vzedmutí hladiny bylo zaznamenáno z 30. na 31. prosince díky krátkému, ale vydatnému dešti. Do toho přišlo tání ledových zmrazků a řeka se opět vylila ze břehů. Zaplavila hřiště pod křivoklátskou školou, ale nezpůsobila větších škod.

K mnohem většímu rozvodnění došlo ve čtvrtek 2. a v pátek 3. ledna. Vydatný celonoční déšť a několikanásobně větší přítok vody z Plzeňska „vyhnal“ hladinu Berounky o dobré dva metry. Opět bylo zalito školní hřiště a voda zatopila i bývalý kryt a loděnici. „Střídali jsme se s paní starostkou Pavlou Hůlovou, tajemníkem Pavlem Friebertem a radním Milanem Naděm ve škole po hodině a sledovali jsme pohyb vody,“ uvedl pro Raport školník Pavel Procházka. „K přímému ohrožení objektu chyběly zhruba čtyři schody u školní zahrady. Řekli jsme si, že až voda vystoupí ke třetímu schodu odshora, začneme za pomoci hasičů pytlovat a odpojíme vodárnu. Naštěstí se o půlnoci z pátku na sobotu voda zastavila na čtvrtém schodě a ve čtyři ráno začala klesat,“ dodal Pavel Procházka.

V Roztokách zvedlá Berounka zaplavila některé přilehlé pozemky, například obě vodácká tábořiště. Novostavba hospůdky U Jezzu však zůstala nedotčena, stejně jako areál dolního závodu Permon. „Nejkritičtější situace byla na stavidlech u jezu a domu rodiny Červených,“ soudí roztocký starosta Ing. Vladimír Melč, který během kritických dnů brázdil ohrožená místa v obci za doprovodu místních dobrovolných hasičů. „Rozdíl mezi hladinou Berounky v řece a vodou ve strouze byl skoro dva a půl metru. Kdyby stavidla vodu neudržela, nebo ta šla přes ně, došlo by k přeplnění strouhy a k zaplavení areálu Permonu. Naštěstí se tak nestalo,“ říká starosta Melč.

Křivoklátské starostky Ing. Pavly Hůlové se ptám, jak fungovala komunikace se složkami integrovaného záchranného systému po zrušení okresního krizového štábu?

„Mluvila jsem s HZS Rakovník a telefonovala také rakovnickému starostovi Ing. Nejdlovi, aby nám sdělili, jaké prognózy jsou, co se týče vývoje na řece Berounce a na Rakovnickém potoce, abychom mohli udělat nějaké rozhodnutí. Řekli nám, že situaci zjistí a velitel HZS por. Jelínek nás v pátek po poledni informoval. Mezitím jsme ještě zatelefonovali na krizový štáb MěÚ Beroun a na Povodí Vltavy, odkud jsme informace o stavu a nejbližším vývoji na řece obdrželi. Volali jsme na stabilní a známá čísla. Obrátit se na krajský úřad nás, popravdě, nenapadlo,“ odpověděla křivoklátská starostka a dodala, že ideální by bylo, kdyby krajský krizový štáb operativně informoval o vývoji na tocích starosty ohrožených obcí prostřednictvím mobilní sítě SMS.

A na závěr hlas jednoho z obyvatel, jehož dům byl již povodněmi několikrát zaplaven. „Můžu vám říct, že jsme byli mnohem nervóznější než loni v srpnu, kdy jsme měli dům plný nábytku a zařízení,“ přiznává Vladimír Kraus z čísla popisného 17. „Když jsme si uvědomili, že už všechno vyschlo, že už jsme začali s vyzdíváním a teď by to mělo znovu skončit pod vodou, nebylo nám nejlíp.“

Tomáš Bednařík

 


[ Zpět na domovskou stránku ]