RAPORT logo

Hladina Berounky stoupla více než o metr již během pondělka

Velká voda se vrátila

RAKOVNICKO. Berounka a některé z potoků na Rakovnicku se po náhlé oblevě a vytrvalém dešti opět rozvodnily. Voda zatopila několik sklepů domů, které byly postiženy srpnovými povodněmi. V pátek byl na Berounce vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity, voda kulminovala v sobotu mezi druhou a třetí hodinou v noci.

„Stav vody jsme začali monitorovat v pondělí 30. prosince. Začalo se na Lišanském potoce a zejména na jeho soutoku s Rakovnickým potokem, kde by vylití z břehů mohlo ohrozit nedalekou čističku. I když přímé nebezpečí lidem nehrozilo, bylo nutné zhruba každou hodinu kontrolovat mostky přes rozvodněné potoky a odstraňovat případné zachycené větve, které by bránily volnému průtoku vody,“ říká Pavel Falbr, vyšetřovatel rakovnických hasičů.

První problémy nadělala voda během pondělka. V Ryšíně zatopil Rakovnický potok přízemí mlýna Bohuslava Maška (více na straně 2) a v Roztokách se Berounka dostala až k nedávno zatopené Křivoklátské škole. V noci také hasičům volali mladíci, kteří se kvůli vodě nemohli dostat z chaty u pily v Kostelíku. „Celý úsek jsme projeli, ale žádné lidi v ohrožení jsme nikde nenašli. Hladina Berounky stoupla minimálně o 120 centimetrů. Některé potoky na území našeho okresu se rozlily ze břehů asi o metr. Mráz naštěstí stoupání hladin trochu zastavil, a tak jsme v úterý a ve středu již nemonitorovali,“ přibližuje Pavel Falbr.

Hladina toků stoupla opět ve čtvrtek, kdy už byl předpoklad, že pokud budou déšť a obleva pokračovat, bude vyhlášen třetí či druhý stupeň povodňové aktivity. „Zem je zmrzlá a po povodních navíc stále ještě nasáklá vodou, proto se srážky stahují do vodních toků, které bohužel tolik vody nedokáží pobrat, a tak se vylévají z břehů,“ vysvětluje vyšetřovatel hasičů.

Nejhorší situace od srpnových povodní nakonec nastala v pátek V ranních hodinách už se lidé bydlící u řeky a některých potoků začali znovu obávat nejhoršího. Krušně bylo zejména obyvatelům Zbečna, kteří po srpnových zkušenostech raději začali stavět u řeky pytle s pískem a štěrkem. „Díky těmto zátarasám se voda dostala jen do sklepů a nemuseli jsme nikoho z obyvatel evakuovat, což navíc beztak odmítali. Na Berounce byl vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity, “ vysvětluje velitel rakovnického hasičského záchranného sboru ing. Karel Jelínek.

Rakovnický potok se v Chlumu-Ryšíně rozlil přes silnici a lávka, po níž se dá za normálních okolností přejít na druhou stranu přes potok, se nacházela uprostřed velkého rybníka, který vznikl v místech, kde většinou bývá louka. Zatímco zdejší obyvatelé chodili sledovat potok s obavami, desítky divokých kachen radostně proplouvaly po nově vzniklém rybníku. „Potok se rozlil už v pondělí, nejhorší to ale bylo dneska kolem čtvrté hodiny ráno, teď už voda začala opadat. Kromě mlýna pana Maška tu nikdo vytopený není. Já sám se nebojím, dům máme vysoko,“ přibližuje nám v pátek dopoledne zdejší obyvatel Tomáš Strnisko a ukazuje na místo, kde normálně bývá voda po kolena a nyní by v ní stál suchý maximálně od pasu nahoru. Pod vodou je i část cyklostezky z Rakovníka do Křivoklátu, do jejíž opravy se po loňských povodních investovalo kolem dvou set tisíc korun. Rakovnický potok se rozlil i u železniční stanice v Lašovicích. Na vlak se lidé tradiční cestou po lávce neměli šanci dostat.

V pátek dopoledne z mostu v Pustovětech sledují rozvodněný Rakovnický potok, který už zaplavil podjezd pod viaduktem až zhruba do výšky jednoho metru, někteří z místních obyvatel.  „Dneska nás přijeli hasiči upozornit, že se vypouštějí jesenické rybníky, aby mohly pobrat další vodu, protože se zase očekává déšť. Říkali, že se kvůli tomu hladina zvedne jen o dvacet centimetrů, ale zvedla se o metr. V létě jsme měli vodu až k betonové podezdívce plotu a moc nechybělo a rozlila by se do zahrady a garáží. Teď to tak hrozné není,“ popisuje Stanislav Hatala, který je majitelem prvního domu u potoka od mostu.

Voda nakonec kulminovala v sobotu mezi druhou a třetí hodinou v noci a od té doby hladiny toků klesaly. V dopoledních hodinách se již snížily zhruba o půl metru, proto mohli hasiči začít s čerpáním vody ze zatopených sklepů, která by v případě nástupu mrazů zmrzla a mohla by vážně poškodit základy a statiku domů.        

    Markéta Polívková

 


[ Zpět na domovskou stránku ]