Čekání na to, až Martin Tvarůžek všechny obslouží. Zleva Markéta Křikavová, Veronika Škrancová, Jirka Cafourek a Katka Tvarůžková.
Sedm bezvadných večerů plných výborného jídla a skvělé nálady
Rakovnické Prostřeno vyhrála „Cáfova“ kachna
Všechny tuzemské televizní stanice jsou zaplněny pořady o vaření, což byl impuls pro sedm rakovnických sportovců, kteří se rozhodli udělat si svoje domácí rakovnické Prostřeno. Do klání o nejlepšího mistra kuchařského se pustili manželé Martin a Kateřina Tvarůžkovi (samozřejmě každý sám za sebe), Markéta Křikavová, Veronika Škrancová, Michael Schierl a Jiří Cafourek. Porotcem celé soutěže byl Michal Sunkovský, který nesoutěžil.
Vše začalo v Nesuchyni
U každé akce je potřeba mít nápad, myšlenku a pak je dovést ke skutečnosti. Na začátku června seděli v Nesuchyni u Křikavů Michal Schierl, Michal Sunkovský a Veronika Škrancová. Markéta Křikavová se svojí maminkou Milenou kmitaly kolem plotny a připravovaly oběd. Když náhle prvně jmenovaná trojice vyřkla onu myšlenku – to je jako takové Prostřeno.
„Všichni se toho chytili, a že to prý zkusíme také. Zavolali jsme ještě Martinovi a Katce Tvarůžkovým a Jirkovi Cafourkovi, kteří okamžitě souhlasili. „Cáfa“ ale hned dodal. Beru to, ale počítejte s tím, že vyhraju. Na programu tak nebylo jen vaření, ale i zábava a šmejděníčko. Nakonec s naší soutěží žili všichni rodinní příslušníci a bylo to skvělé,“ prozradila Markéta.
Stejná pravidla
Ještě ten večer se sešli Markéta, Veronika a oba Michalové u Veroniky doma, kde bylo rozlosováno pořadí, jak půjdou soutěžící za sebou. A doladila se pravidla soutěže. „Každý musel před zahájením odevzdat svoje menu, které nikdo neznal, a vklad do soutěže 200 Kč. Pravidla byla stejná jako v televizi. Každý soutěžící musel připravit předkrm, hlavní jídlo a dezert. Polévka byla nepovinná, ale nakonec ji všichni udělali. Musím uznat, že všechny polévky byly tím nejlepším od každého. Je vidět, že jsme „polívkový národ“. Každý večer došlo k bodování, o kterém jsem věděl pouze já, aby při závěrečném vyhlášení byla ta správně napjatá atmosféra,“ řekl rozhodčí Michal Sunkovský.
Tři fondanty
Byť nikdo nevěděl, jaké menu si připraví ten druhý, tak překvapivě došlo ke dvěma shodám. Dvakrát byla hlavním chodem vepřová panenka a třikrát se objevil jako dezert čokoládový fondant. Naopak překvapením bylo, že ani jeden ze sportovců nesáhl pro kuřecí maso. „Sice některá jídla měla stejný základ nebo název, ale chuť každého byla úplně jiná. A v tom byla naše soutěž zajímavá,“ konstatovala Veronika Škrancová.
Laťka vysoko
Jako první se do vaření pustil Jirka Cafourek. Jeho menu bylo náročné, ale jak se všichni následně shodli, „Cáfa“ nasadil laťku hodně vysoko. Předkrmem byla rolka z lososa. Následoval rajčatový krém. Hlavním chodem byla kachna po burgundsku s karlovarským nebo houskovým knedlíkem. Vše bylo zakončeno prvním čokoládovým fondantem.
„Kachna neměla chybu. Holky ale většinou porci nesnědli, tak jsem to dojídal po nich. Když jsem dofuněl domů, tak jsem myslel, že prasknu, což ale nebyl jenom můj problém. Pro zbytek z nás to ale mělo výhodu. Nemělo cenu dělat moc velké porce. Ani jeden z nás není zvyklý jíst tak pozdě večer a v takovém množství. Ona se totiž každá návštěva protáhla nejméně na tři hodiny skvělého jídla a zábavy, ale stálo to za to,“ podotkl Martin Tvarůžek.
Sestava rakovnického Prostřena. Vlevo nahoře rozhodčí Michal Sunkovský. Dolní řada zleva: Jiří Cafourek, Martin a Kateřina Tvarůžkovi, Veronika Škrancová, Michael Schierl a Markéta Křikavová.
Manželský souboj
Druhým a třetím soutěžícím byli novomanželé Martin a Kateřina Tvarůžkovi, kteří si samozřejmě nic nedarovali, a každý bojoval sám za sebe. Martin si připravil jako předkrm šopský salát, následovala poctivá bramboračka. Hlavním chodem bylo hovězí na hříbkách s karlovarským knedlíkem a vše bylo zakončeno palačinkou se zmrzlinou.
Kateřina hned druhý den kontrovala tímto menu. Předkrmem byly švestky ve slanině. Následoval houbový krém. Hlavním chodem byla vepřová panenka na švestkách s opečeným bramborem a vše bylo zakončeno druhým čokoládovým fondantem s domácí zmrzlinou.
„Nebylo to špatné, ale většina soutěžících srazila „Tvarohovi“ body za „šopák“. Že prý to bylo moc jednoduché a obyčejné,“ sdělil Michal Sunkovský.
Verunčiny problémy
Největší problémy musela řešit Veronika Škrancová, která se nedlouho před soutěží nastěhovala do nového bytu, kde ještě chybělo některé vybavení. Náhle řešila kam a k čemu posadí sedm soutěžících.
„V jednu chvíli jsem přemýšlela, že to udělám po vzoru Japonska a prostřu na zemi, ale nakonec jsem si půjčila plastový zahradní stůl od Báry Čermákové. Židle od sousedky. Když jsme soutěž domlouvali, tak ani jednoho z nás tyto detaily nenapadly. Já i Markéta jsme dokonce musely dokoupit jeden servis, protože se dělají po šesti, a my jsme chtěly, aby všichni jedli ze stejného servisu. Jen jsem myslela, že budu mít víc času, ale nakonec to byl docela stres, abych vše stihla. Ovšem zvládla jsem to,“ pochlubila se Veronika, která si připravila jako dezert brusketu, následoval česnekový krém. Hlavním chodem byla vepřová panenka ve slanině s bramborem a vše ukončil, v pořadí třetí, čokoládový fondant.
„Všechny nás velice mile překvapil česnekový krém. Ani jeden z nás jsme polévku v tomto provedení nejedli. Byla ostřejší a hodně krémová, ale měla dokonalou chuť na spravení chuti po společenské noční akci, což sice nebyl náš případ, ale všem moc chutnala,“ pochvaloval si Michael Schierl.
Bezmasá Markéta
Předposlední soutěžící byla Markéta Křikavová, pro kterou není vaření nejoblíbenějším sportem, ale tato soutěž byla výzvou. „Rozhodně jsem si nepřipadala jako favorit. Nechtěla jsem dělat kuřecí řízek nebo smažený sýr. To mi přišlo hloupé. Docela jsem tápala, až jsem si vzpomněla na dětství, kdy nám babička i máma dělaly květákové placičky. A aby kluci moc „neprskali“, že tam není maso, tak jsem tam dala trochu nakrájené šunky,“ prozradila Markéta, která si za předkrm vybrala Caprese se zapečenou bagetou potřenou česnekem. Polévkou byl špenátový krém, po kterém následovaly květákové placičky se šťouchaným bramborem, a vše bylo zakončeno piškotovo-jablečným dortem.
„Květákové placičky bych si v hospodě nedal, ale tady jsem to bral jako změnu a možnost ochutnat něco, co není v mém tradičním celoročním jídelníčku,“ přiznal Jirka Cafourek.
Nejlepší předkrm
Posledním soutěžícím byl Michael Schierl, který je vášnivým kuchařem a pravidelně sleduje pořady o vaření. Hlavně Zdeňka Polreicha, jehož tři knihy o vaření už má doma. Michael připravil nejlepší předkrm, kterým bylo kuřecí maso na jižanský způsob. Následoval brokolicový krém. Hlavním chodem byly špagety pomodoro a vše bylo zakončeno banánovo-karamelovým dortem.
„Předkrm byl skvělý, a kdyby jej Michal udělal jako hlavní chod, tak by to nemělo chybu. Špagety po tak výborném předkrmu byly jako nahé v trní a trochu bez chuti, ale dort opět polaskal naše chuťové buňky,“ shodli se Jirka s Martinem.
Závěr s tatarákem
Závěrečný večer připravil hlavní rozhodčí Michal Sunkovský, který udělal tatarák. Na stůl připravil šest nádob, ale pouze pod jednou byla obálka se čtrnácti stovkami. Nakonec si ji „vyvařil“ Jirka Cafourek se svojí kachnou po burgundsku, který získal 46 bodů, ale poslední Markéta Křikavová měla jen o šest bodů méně. Tak byla soutěž vyrovnaná. Na druhém místě skončil Martin Tvarůžek, třetí byla jeho žena Kateřina. O čtvrté a páté místo se podělili Michael Schierl a Veronika Škrancová, kteří měli jen o bod více než Markéta.
„Nikdo z nás to nedělal pro peníze. V průměru jídlo a pití, které také zajišťoval hostitel, vyšlo zhruba na 800 – 1000 Kč. My toho ale nelitujeme. Největším překvapením pro všechny z nás bylo uvařit pro sedm lidí. Uvařit pro dva je snadné, ale pro sedm nikdo do této doby nevařil. A je to i maximum. Jak s usazením ke stolu, tak i co se týče náročnosti odhadnout velikost porcí,“ doplnila Markéta.
Nový stůl
Vítěz soutěže Jirka Cafourek si za obdržené peníze koupil nový stůl do svého bytu. „Jsem rád, že jsem si jej koupil a „neprochlastal“ to někde na diskotéce. Na druhou stranu, já všem říkal, že vyhraju,“ uzavřel vítězoslavně Jirka.
David Svoboda