Změří dětem zrak

NOVÉ STRAŠECÍ. Projekt, který by měl odhalit vady zraku u novostrašeckých dětí, se rada města rozhodla podpořit dvaceti tisíci.

„Oslovila nás chebská obchodní společnost Prima Vizus a požádala o poskytnutí dotace dvacet tisíc korun na projekt Koukají na nás správně. Jde o vyšetření očí dětí předškolního věku, které však nehradí zdravotní pojišťovna,“ vysvětluje starosta Pavel Vaic.

Po diskusi se rada shodla na poskytnutí dotace, přestože si je vědoma toho, že jde o určitý podnikatelský záměr, který by nemusela odsouhlasit. „Bereme to jako určitou podporu rodin a dětí. Je pravda, že vyšetření odhalí nějakou zrakovou vadu u zhruba deseti procent dětí, čímž se předchází problémům v budoucnu,“ pokračuje starosta a dodává: „Některé děti se ve škole nesoustředí a až následně se zjistí, že je to špatným zrakem.“

Vyšetření se bude týkat 236 dětí, protože do něho budou zahrnuty nejen děti v mateřských školách, ale i prvňáčci. Hodnota vyšetření, které firma prováděla už v řadě měst, je sto korun. „My bychom však byli první ve Středočeském kraji. Měření je velice příjemné, připomíná fotografování, takže to pro dítě není stresující záležitost. Všichni obdrží certifikát s výsledkem a pak už je na rodičích, pokud přistroj diagnostikuje vadu, aby zařídili další,“ uzavírá starosta.

Lenka Pelcová

« Zpět