Zloději snědli ceny na Slavíka

KŘIVOKLÁT. Dvakrát v posledních deseti dnech „navštívil“ v nočních hodinách Základní a mateřskou školu Křivoklát nezvaný host. K prvnímu vniknutí do školní budovy došlo v noci z 22. na 23. března a za cíl si zloděj vybral zdejší jídelnu.

Jako první si noční „návštěvy“ všimla sedmapadesátiletá pracovnice školní jídelny a ihned ji nahlásila policistům z obvodního oddělení Roztoky. „Na místě policisté zjistili, že došlo k vloupání a to tak, že neznámý pachatel vypáčil okno do jídelny, kterým vnikl dovnitř, zde za použití násilí otevřel zásuvku stolu, ze které odcizil přenosnou kovovou pokladnici, v níž byla finanční hotovost ve výši 13 076 Kč,“ uvedla policejní mluvčí Alena Žichovská a doplnila, že případ šetří jako trestný čin krádeže.

To však nebylo zdaleka vše. Uplynulo deset dní a lupič si vyhlédl školu, která leží na odlehlém místě daleko od centra obce, znovu. „Ve čtvrtek 2. dubna ráno jsem zjistil, že je ve dveřích u ředitelny vybouraná obrovská, snad půlmetrová, díra, kterou zloději udělali hasicím přístrojem, který visel na chodbě. Snažili se v ředitelně najít pokladnici s penězi, ale marně. Ty jsou umístěny v bezpečném trezoru, na který nemají zlodějíčci nárok,“ popsal čtvrteční nemilé překvapení křivoklátský školník Pavel Procházka.

„Když neuspěli s penězi, odnesli si s sebou alespoň tři starší notebooky, které nám před časem věnoval sponzor. Nevím, kolik za ně můžou dostat. Koupili jsme do nich nový software včetně antivirového program a chtěli jsme je zapůjčit učitelům,“ doplnila ředitelka školy Marcela Kasíková. „Kromě toho zloději snědli oplatky a čokolády v hodnotě 800 korun, které tu měla ředitelka připravené jako ceny pro vítěze pěvecké soutěže Křivoklátský slavík, čímž tuto soutěž ohrozili,“ přidal s nadsázkou kuriózní historku školník.

Podle policistů muselo ke druhé „návštěvě“ lupičů dojít večer 1. dubna mezi 18. a 21.30 hodinou. Do objektu vnikli stejnou cestou, jako před deseti dny, tedy přes okno jídelny, které je v přízemí budovy. „Byl to někdo otrlý, protože ve třídě nad ředitelnou se svítilo a ani to ho neodradilo,“ dodal Pavel Procházka. „Zloději nám touto druhou ,návštěvou‘ způsobili celkovou škodu ve výši 17 300 korun. Jenom nové dveře stály třináct stovek,“ shrnula účet ředitelka Marcela Kasíková.

Znalci místních poměrů mají jasno, kdo asi mohl školu dvakrát vykrást. „Je to ten sedmnáctiletý hajzlík z Roztok, který ještě nedávno do téhle školy chodil a už má za sebou pěknou řádku krádeží. Prý ho chytili ještě ten samý den, kdy vykradl jídelnu, ale protože bylo v pasťáku v Ostravě plno, šoupli ho do děcáku ve Žluticích, odkud samozřejmě hned uprchl a nyní je na útěku. Nevím, proč na takové grázly bere zákon ohledy a kašle na práva okradených,“ komentoval událost jeden z křivoklátských občanů.

Tomáš Bednařík

« Zpět