"Nechytili jste něco od Špidly?" ptal se předseda finančního výboru

Zastupitelé rozdali další statisíce

RAKOVNÍK. Minulé pondělí se zastupitelé města Rakovníka sešli, aby projednali nejdůležitější materiál roku, a sice rozpočet s letopočtem 2004.

V první části zasedání se věnovali nejprve příspěvkům v oblasti kultury nad 50 tisíc korun. Člen zastupitelstva Václav Zoubek vystoupil s kritikou městské rady, která stejně jako v loňském roce změnila návrh kulturní komise. "Stalo se to již podruhé v tomto volebním období a pokaždé, aby se získaly prostředky na ohňostroj. Letos to odnesla publikace o sochaři Pangrácovi. Nemám nic proti ohňostrojům, je to určitě důležitá kulturní akce, kterou je potřeba podpořit, ale proč zrovna na úkor Pangráce? Nenašly by se prostředky jinde?" Tázal se Zoubek. Odpověděla mu radní Bendlová. Podle ní byla navrhovaná částka na publikaci dost vysoká. "Nevím, kolik lidí to bude číst, spíše nám jde o to, aby se mladí lidé bavili jinde, než se baví, Pangrácovi jsme již zadali sochu Antonína Dvořáka, to bude hezký pomníček, a při pohledu na něj si lidé jistě vybaví i vzpomínku na autora," uvedla doslova. Jenže Václav Zoubek byl přesvědčivější, a když se na jeho stranu přidal i člen zastupitelstva Ivo Mička, zastupitelstvo granty nad 50 tisíc korun schválilo včetně dalších 80 tisíc na publikaci o životě a díle Miroslava Pangráce. Ve stejném duchu probíhalo jednání o příspěvku pro ATS na podporu městského vysílání kabelové televize. Zastupitelé se nakonec shodli na podpoře ve výši 100 tisíc na půl roku s tím, že městu postačí periodicita jednou za 14 dnů. Na skutečnost, že zastupitelé již ve druhém případě rozdělují více peněz, než bylo plánováno v rámci grantů, reagoval předseda finančního výboru Ing. Michal Volf: "Nechytli jste něco od Špidly?" glosoval. Na to odpověděl starosta Nejdl, že pokud si za tímto návrhem zastupitelstvo bude stát, že se peníze v rámci rozpočtu jistě najdou.

Vlastní rozpočet města Rakovníka přišel na řadu v 17,10 a zastupitelé ho probírali rovných pětatřicet minut. Nejzajímavější připomínku měl opět zastupitel Volf. Tlumočil názor veřejnosti, která kritizuje, že se v poslední době staví v Rakovníku jenom samé tělocvičny. Reagoval tak na fakt, že letos má město v rozpočtu zhruba padesát miliónů na investice, z toho zhruba 20 miliónů padne na novou tělocvičnu pro 3. ZŠ. "Podobně jako v dobách socialismu, kdy vesnicím chyběly základní věci, jako čističky, vodovod a kanalizace, a přesto se stavěly jenom kulturní domy, se v Rakovníku staví jen tělocvičny, přestože dětí ve školách ubývá a existují jistě důležitější věci," tlumočil Volf názor občanů. Na jeho slova reagoval místostarosta Luděk Štíbr obsáhlým vysvětlením, že město žádalo o státní dotaci na tři akce. V první řadě na opláštění a výměnu oken na 3. ZŠ, dále na rekonstrukci jídelny pro 1. a 2. ZŠ a teprve jako třetí figurovala žádost o dotaci na tělocvičnu, kterou škola požaduje již několik let. Parlament však vybral právě třetí akci v pořadí. "Jedná se o účelově vázané peníze, které město nemůže jinde použít," vysvětlil Štíbr.

Člen zastupitelstva MUDr. Tomáš Semerádt upozornil zastupitelstvo i na skutečnost, že kraj v těchto dnech řeší koncepci zdravotnictví, a tak se město může dostat do situace, kdy bude požádáno o aktivní zásah do otázek její transformace. I po této informaci zastupitelé rozpočet schválili v původní podobě.

Pavel Sklenička

« Zpět