Jez na Berounce stále vybírá daň za hloupost a lehkomyslnost

Zachrání lidské životy lávka?

RAČICE. i když má být rekonstrukce jezu v Račicích dokončena nejpozději do konce července, s pokračující sezónou a přílivem rekreantů jeho nebezpečí narůstá. Po převržení lodě zemřel na následky tonutí minulé pondělí v nemocnici mladý muž (viz minulý Raport). Vzhledem k lehkomyslnosti některých vodáků, tento jez zřejmě neřekl své poslední slovo.

Dva životy

Po té, co se jez koncem května pokoušela přejít třiatřicetiletá žena a po pádu pod něj také po týdnu zemřela, je to již druhý případ se ztrátou lidského života.

"Vůbec nechápu chování některých lidí. Přiblížení k jezu je hazardování s lidským životem. Navíc neexistuje jediný rozumný důvod k jeho sjíždění na lodi," varuje přímo na místě račický místostarosta Antonín Merhaut. Dokladem jeho slov jsou další případy. Po převržení jedné lodě a vyváznutí posádky se k jezu přiblížila druhá loď. i když vodáky lidé ze břehu varovali, ať neprojíždí, neposlechli a skončili pod vodou. Tentokrát se nikomu nic nestalo.

Poslední případ je z minulé středy. "Po víkendovém dešti se přes jez valilo víc jak půl metru vody. Rodinka připlouvající na raftu zřejmě "odhadla" nebezpečí a vysadila děti na břeh. Rodiče se pak do sjetí jezu pustili sami. Proud raft nadhodil a skončili pod vodou. Naštěstí byl jez milosrdný," líčí Merhaut.

Šlajsna nebude

Podle něj je pod jezem hloubka skoro 5 metrů a voda se tu obrovskou sílou točí jak v bubnu. Koho buben pohltí, jen těžko se z něj dostane ven.

Po plném otevření dnes z poloviny přehrazeného jezu se sice současná hladina sníží, ale nadále sjízdný nebude. Podle informací z Povodí Vltavy (závod Berounka), které rekonstrukci provádí, se nepočítá s vybudováním vodácké "šlajsny" a jez bude přizpůsoben pro přenášení lodí. Na nebezpečí ohrožení života je poukázáno již sto metrů nad jezem dvěma výstražnými cedulemi. Další je již dnes přímo u jezu.

Lávka

Ani po opravě jezu nebude vyhráno. "Na druhém břehu od současného kempu je Valentův mlýn. Tento hostinec je velkým lákadlem pro rekreanty. Nejkratší cesta k němu bohužel vede přes jez," pokračuje Antonín Merhaut. Jako jediné řešení se ukazuje vybudovat kousek pod jezem lávku pro pěší a cyklisty. Na tu má již místní obecní úřad zpracován projekt. Zbývá jen sehnat dotaci ve výši 10 miliónů korun, o kterou bylo již prostřednictvím krajského úřadu zažádáno u evropských fondů. Zatím však neúspěšně. Račičtí se však nevzdávají. "Lávka by vyřešila spoustu věcí. v první řadě by ukončila hazardování lidí přecházejících jez. Dále by k nám přitáhla cyklistky, pro které jsou Račice neprůjezdnou obcí. Přes lávku by mohly pokračovat dál na Sýkořici. Jelikož se počítá i s možností nouzového přejetí automobilem, stala by se součástí záchranného systému při povodních a jiných katastrofách," míní místostarosta.

Memento

Vybudování lávky by uvítal i jeden ze správců obecního kempu Karel Pudil. "Lávka by zvýšila turistický ruch. Po povodních to tu bylo žalostné. Dnes máme v kempu nové sociální zařízení, které nám široko daleko závidí. Vodáci sem rádi jezdí."

Právě ti však dnes působí račickým největší vrásky na čele. "Bohužel dnes sedne na loď kdekdo a bez vodáckých zkušeností se pustí do sjíždění jezů. Vůbec netuší, jaké nebezpečí na něj číhá. Vnímají jen krásy naší řeky a netuší, že umí být i pěkná bestie," uzavírá varováním Antonín Merhaut.

Sláva Vaic

« Zpět