Za krávu jehlu

Bylo mi smutno po tom, co zastupitelé našeho města odhlasovali prodej strategického, téměř 25.000 m2 velkého pozemku v části Rakovník - sever (U křížku, ve směru na Lišany) investiční firmě Qinn Invest za 24 miliónů korun.

Podobný čin se do dnešního dne nepodařil nikomu z jejich předchůdců a tak tímto prodejem město ztrácí vlastnictví nad jedním z posledních zajímavých pozemků v okolí města.

Dobře vím, že tento pozemek má určitá úskalí, co se týče zasíťování, ale toto ví dobře i investor, který má vše dobře spočítáno. Firma Qinn Invest nekupuje sice úplně lacino, ale je třeba si uvědomit, že se stane majitelem tohoto pozemku navždy.

To znamená, že v případě zrealizované investice bude tuto neomezeně dlouhou dobu pronajímat a ještě mu zůstane v případě, že nebude chtít pokračovat ve výstavbě (jedná se totiž o regulérní plochu na cca 3 hypermarkety s parkovišti), může část pozemků dále prodat, třeba za 10 let za 30 miliónů, neboť po zajímavých pozemcích bude do budoucna velká poptávka a troufnu si říct, že ceny rozhodně dolů nepůjdou.

Copak je město v kritické situaci, aby potřebovalo "pouhých" 24 miliónů a navždy tak ztratilo dlouho držené vlastnictví? Mají naši zastupitelé, volení na 4 roky, morální právo rozhodovat za nás a naše pokračovatele o prodeji takovýchto hodnot?

Pevně věřím, že si naši občané toto uvědomí, neboť dávat na stejnou váhu uspokojování základních potřeb (výstavbu marketů) a budoucnost našeho města je absolutně krátkozraké a neslučitelné. Peníze, které do nich odnesete, totiž ani z části nezůstanou v našem městě a možná ani v naší republice. Až budete tedy rozhodovat o novém vedení našeho města, rozhodněte moudře a neukvapeně!

Ing. Petr Svoboda, Rakovník

« Zpět