„Strážníci mají respekt,“ chválí Hlína

NOVÉ STRAŠECÍ/LÁNY. Místostarosta Jaroslav Hlína se před časem zúčastnil společně s lánským starostou Loskotem bezpečnostní akce uspořádané městskou policií na Lánech.

Preventivně bezpečnostního "zátahu" se zúčastnilo šest strážníků a tři policejní auta. Sám Jaroslav Hlína se podobné akce zúčastnil poprvé a podle jeho slov mu přinesla spoustu dobrých poznatků. "Někdo si myslí, že jsme nové auto pro strážníky koupili zbytečně, ale po té zkušenosti jsem přesvědčen, že ne," uvedl Hlína. "Překvapilo mě, jak jde technika dopředu. Na střeše jsou umístěny boční reflektory, po jejichž rozsvícení vidí strážníci i do bočních uliček až na vzdálenost 50 metrů, takže nemusí nikam zajíždět a mohou kontrolovat okolí," konstatoval místostarosta.

V rámci akce policisté navštívili i místní diskotéku, před kterou parkovala neuspořádaně auta. Strážníci řidiče špatně parkujících aut vyzvali, aby je přeparkovali a zkontrolovali jim doklady. "Všechno proběhlo v klidu. Mám dobrý pocit z toho, že existuje respekt před uniformou městské policie," pochvaloval si Hlína na závěr.

Činnost novostrašeckých strážníků v Lánech má vůbec převážně pozitivní ohlasy. "V první fázi se naše Městská policie na Lány hodně zaměřila. Po dohodě s tamním starostou Janem Loskotem dohlíží hlavně na veřejný pořádek, parkování aut a řeší drobné přestupky," konstatuje novostrašecký starosta Jakub Kleindienst. Potěšitelná je i velmi dobrá provázanost se státní policií.

Podle starostových slov je frekvence výjezdů novostrašeckých strážníků do Lán nepravidelně pravidelná, aby nikdo nevěděl, kdy tam přijedou, ale jsou tam prakticky denně v různých časech. Jednou během dne, podruhé v noci. "Tráví tam tolik času, kolik určuje nastavený harmonogram, nebo kolik je potřeba. Dvě, tři hodiny, nebo třeba půl směny," přibližuje starosta Kleindienst. Na činnost strážníků si zvykají i samotní lánští občané a v několika případech už je také sami volali. "Do konce měsíce bychom rádi posílili stavy naší Městské policie o jednoho muže, protože díky tří set tisícovému příspěvku z Lán na něj budeme mít. Tím se akceschopnost strážníků v obou obcích ještě zvýší," dodává novostrašecký starosta

Sláva Vaic, Tomáš Bednařík

« Zpět